Artúr filmélményei

Barátnők (2018)

2020. június 19. 09:37 - Liberális Artúr

Rendezte: Wanuri Kahiu
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva

Megjelenés: 2018, Kenya

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
6,6

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/mozi/baratnok-rafiki/movie-212100

Cselekmény: A fiús, fiúkkal lógó Kena elvált szülők kamaszlánya. Az anyjával él, apja a környék menő kisboltosaként indul a választásokon. A válás traumáját súlyosbítja, hogy apja új felesége fiúgyermekkel terhes. Apja politikai ellenfelének hasonló korú kamaszlánya, Ziki vele ellentétben színes, nagyravágyó, extrovertáltabb tinilány. Miután párszor összefutnak - talán a közös élethelyzet miatt - , egyre többet lógnak együtt, egyre közelebbi kapcsolatba kerülnek, és Ziki szemét nem kerüli el, hogy hogyan néz rá Kena. Egy átmulatott nap után elcsattan a csók...

Téma: Afféle egyszerű társadalmi üzenettel bíró történet, hogy a melegeket kicsit emberibbé tegye Kenyában, ahol a homoszexualitás illegális. Ugyanakkor van benne egy feminista vonal is (ami persze általánosabban is érthető), mert a lányok nem csupán szexualitásukat nem élhetik meg, de nemi szerepük szerint is elég szűk a mozgásterük.

Tartalom: Először a fiús Kenával ismerkedünk meg, ez már önmagában jelzésértékű, hogy nem illik bele a hagyományos női szerepbe. Apja indul a választásokon, ami kissé felesleges cselekményszál, legfejebb annyiban van jelentősége, hogy az apa nagyobb igazságtalanságnak tartja a lincselést, mint a homoszexualitást, és ezzel talán üzenni akar a történet a politikának. Kena anyja vallásos és mint ilyen az egyházzal együtt elítéli a homoszexualitást. Kena legjobb barátja a nőcsábász Blacksta, de a srác feleségül is venné Kenát és nem érti, miért nem kell neki, amikor mindent meg tud adni, ami egy nőnek kell. Kena anyja és Blacksta is ellenpontok, hiszen heteroszexuális kapcsolataik nem működnek, ellentétben Kena és Ziki kapcsolatával. Kena tisztában van az ellenséges társadalmi közeggel és elvágyódik abból. Ziki nőiesebb karakter, sokkal nagyravágyóbb, nyíltabb, utazni szeretne és ő döbbenti rá Kenát, hogy nem kell megelégednie a hagyományos női szereppel (Kena ápoló szeretne lenni), hanem magasabbra is törhet képességeinek megfelelően, azaz akár orvos is lehet. Kicsi spoiler, bár sejthető: rajtakapják őket, Zikit külföldre küldik szülei, Kenát ördögűzésre viszi anyja.

Forma: Erről túl sok nem mondható el, a színészek természetesek, ami tök jó, bár szokás szerint az nem jött át, hogyan szerettek egymásba (na meg örök rejtély számomra, hogy hogyan tud egymásra találni két meleg, ha nyíltan nem vállalhatják - ha van ebben a témában járatos olvasóm, vagy még jobb, ha meleg, ne habozzon kommentelni). A képek szép színesek, legjobban a videóklipekre emlékeztetett a stílusa, szóval jólesik nézni, de nem fedeztem fel visszatérő elemeket vagy nagyobb fokú tudatosságot.

Élmény: Tinifilm a szó rossz és jó értelmében, mert a lányok bájosan élvezik egymás társaságát, a történet meg kissé egyszerű. Inkább történeti jelentősége van, hiszen egy olyan országban próbál kiállni a melegekért, ahol ez illegális.

Érdekességek:

  • Annyira illegális, hogy a filmet azonnal betiltották és még a birtoklása is bűncselekménynek számít.
  • A meleg nők "szerencséje", hogy őket még csak nem is ismerik el melegnek, így nincs büntetési tételük (a férfiaknál 5 év). Ugyanakkor ők gyakrabban szenvedik el a korrekciós nemi erőszakot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3515881712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása