Artúr filmélményei

Flame (1996)

2020. június 29. 23:27 - Liberális Artúr

Rendezte: Ingrid Sinclair
Műfaj:
háborús
Főbb szereplők:
Marian Kunonga, Ulla Mahaka

Megjelenés: 1996, Zimbabwe

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
6,9

Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Cselekmény: 1975, Zimbabwe. Már több mint tíz éve tart a zimbabwei függetlenségi háború. A falusi Florence és Nyasha kamasz barátnők, ég bennük is a forradalmi hevület, Florence esetében ezt a hevületet némileg táplálja az egyik harcos iránti szerelem is. Amikor apját letartóztatják, Nyashával átszöknek a már felszabadult, szomszédos Mozambikba, hogy csatlakozzanak az ellenállókhoz. Itt kapja meg Florence álnévnek Flame-et. Kemény kiképzést kapnak, de a körülmények korántsem ideálisak, mert sem enni nem kapnak eleget,de még csak harcolni sincs lehetőségük sokáig...

Téma: Bár a cselekmény javarészt a háborúról szól, a kiemelt téma a női harcosok részvétele benne és az ő helyzetük a társadalomban a háborútól függetlenül is.

Tartalom: A történet keretes, Flame/Florence elindul falujából meglátogatni rég nem látott harcostársát, a városban irodistaként dolgozó Nyashát. Ez a keret kezdetben csak "ócska" történetelemnek tűnik, de a végén fontosabbá válik, mint a cselekmény többi része. Visszaugorva az időben a háború közepén találjuk magunkat, főhőseink falusi lányok, akik közül Nyasha tanulni akar, Flame viszont harcolni, részben mert tetszik neki az egyik katona. A férfidomináns társadalom ekkor még csak szőrmentén jelenik meg a részeges, enyhén elnyomó apa szerepében, akit gyorsan elrabol az ellenség, így Flame-et ez végképp az ellenállók karjaiba löki. A film második harmadában a kiképzőtáborban vagyunk, ami nem alakul túl jól, ugyanis sokáig nem harcolhatnak, éheznek, és spoiler: Flame-et megerőszakolja az egyik katona következmények nélkül. Nyasha végül inkább az adminisztratív részleg tagja lesz és a háború után a városba költözik tanulni, Flame pedig visszamegy a faluba és hozzámegy szerelméhez. És valójában ebben az utolsó tíz percben jön a lényeg: Flame férje munkanélküliként agresszív részeggé válik és bár Nyasha magasabb életszínvonalon él, a városban ő is csak egy nő, akinek szinte prostituálnia kell magát, ha el akar érni valamit, noha a háborúban egyenlő félként harcoltak a férfiakkal.

Forma: Hát ez elég direkt, egy írás tévéfilmnek degradálta és az én fejemben is az járt közben, hogy egy amerikai háborús film mennyivel feszesebben csinálta volna meg dramaturgiailag és látványosabban az akciójeleneteket. A színészeket most kivételesen rossznak éreztem. Volt néhány ügyesebb megoldás (pl. a vadászgépek második szerepeltetése), de összességében nem hozott lázba.

Élmény: Persze inkább történelmi jelentőségű film, ami egy megosztó témához nyúlt hozzá, ráadásul elsőként filmesítette meg a háborút. És pont a nagyját kitevő háború volt a gyenge pontja, vagy hanyagolni kellett volna vagy jobban megcsinálni, mert a vége egészen jó lett.

Érdekességek:

  • Nagy botrányt kavart a film, amikor a megszokottakkal szemben a harcolókat nem hősiesnek állította be, hanem a nőket helyezve középpontba rámutatott arra is, hogy őket is érték sérelmek. Rövid időre betiltották.
  • Zimbabwe történelme szomorú fordulatot vett és az egykori fehérek uralta állam üldözni kezdte az ezredfordulótól a fehéreket, így a helyi születésű, de fehér rendező is kénytelen volt Angliába költözni.
  • Zimbabwe Magyarországnál négyszer nagyobb, 15 milliós, keresztény ország, többségében sonák lakják. A terület már az emberiség hajnalán is lakott volt, a sonák kb. a 9. században jelentek meg. A 17. században a portugálok vetették meg a lábukat, de kiűzték őket. A britek az 1890-es években kényszerítették térdre a helyieket. Amikor a második világháború után a britek feladták volna a területet, 1964-ben a fehér konzervatívok puccsot hajtottak végre és önálló államot kiáltottak ki, ezzel indult meg a háború.
  • Zimbabwei függetlenségi háború, avagy a rodéziai bozótháború 1964-1979 között zajlott le, melynek egyik fő vezéralakja Mugabe volt. Természetesen ezúttal is a civilek voltak a legnagyobb vesztesek, mintegy húszezren haltak meg a 15 év alatt. Az első szabad választásokat 1980-ban Mugabe nyerte, akit gondolom nem kell bemutatni, hsizen korának egyik legrosszabb diktátorává vált. Tavaly hunyt el 95 évesen, de eddigre már kiesett a hatalomból a gyorsan romló gazdaság miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3715912498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása