Artúr filmélményei

Mephisto (1981)

2020. július 08. 22:39 - Liberális Artúr

Rendezte: Szabó István
Műfaj:
dráma, történelmi
Főbb szereplők:
Klaus Maria Brandauer

Megjelenés: 1981, Magyarország

Hossz: kb. 2,5 óra

IMDB:
7,8

Ajánlott írás: https://plakatfiu.blog.hu/2018/11/28/a_megalkuvas_anatomiaja
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/mephisto-mephisto/movie-1616

Cselekmény: 1920-as évek, Németország. Hendrik fiatal, vidéki színész, tele önbizalomhiánnyal, hiúsággal és nagy ambíciókkal. Sikeres lesz szakmai téren és magánéletében is, ugyanis sikerül beházasodnia egy előkelő családba Barbara (Krystyna Janda) révén. A modernitást a kommunista színházban látja és ebből kifolyólag megveti a nácikat, illetve ennek kapcsán annyira összevész egyik kollégájával, a náci Miklas-szal (Cserhalmi György), hogy hiúságában kenyértörésig viszi a dolgot: vagy Miklas megy a színházból vagy ő. Természetesen Miklas-t rúgják ki. Hendrik karrierje tovább ível felfelé, apósa révén a fővárosba kerül és lassan itt is nagy népszerűségre tesz szert a hagyományos és a munkásszínházakban is. Aztán a nácik megnyerik a választásokat...

Téma: A hatalom és az egyén viszonya ebben a történetben abból a szempontból jelenik meg, hogy mennyire vonhatja ki magát alóla az egyén és hogy hol a határ az ellenállás, tűrés és részvétel közt. Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Szabó filmjei rendszerint személyesek, ha ez elsőre nem is látszik. Már régóta szerettem volna megjegyezni, a Bizalomnál már majdnem meg is tettem, de ott végül más irányba fordult a történet; itt viszont már sokkal egyértelműbben megjelenik a saját vívódása is, hiszen maga is ügynökként kiszolgálta a Kádár-rendszert.

Tartalom: Hendrik főbb vonásait gyorsan megismerjük, a kor viszont, amiben játszódik, csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor megjelennek a kommunista és nemzetszocialista eszmék. De Hendrik elsősorban színész és a nőkkel is csak karrierje miatt ismerkedik, hiszen van már egy félvér szeretője, aki mellett szabad lehet. Végül befut, az egész ország ünnepelt színésze lesz főleg a fauszti Mefisztó szerepének köszönhetően, de közben átveszik a nácik a hatalmat. Rövidesen Hendrik találja magát Faust szerepében, míg Mefisztó a nagyhatalmú német tábornok, aki apró lépésekben láncolja magához a Mefisztónak becézett Hendriket azért cserébe, hogy sikerekes lehessen. Hendrik fokozatosan elveszít mindenkit maga körül, de kitart az ördögi alku mellett, mert a siker a legfontosabb. A legjellemzőbb momentum talán az, amikor még elvhű kommunistaként a színházat ki akarja terjeszteni a nézők bevonásával, majd ugyanezt eljátsza immár náci fejesként is.

Forma: Őszintén szólva a régi Szabót szeretem, az új képi világától nem vagyok különösebben elragadtatva. Persze, vannak jobban sikerült részek, mint a zöld fény, a színház közönsége, a náci monumentalitás, de összességében semmi extra, ami kiemelné más filmek közül. A színjátszást szokták az erősségének tartani, de az se hagyott bennem mélyebb benyomást, kivéve amikor próbálják a Faustot, abban benne volt az előadás és a valóság rétege is.

Élmény: A téma valamennyire érdekes, de nem mozgatott meg különösebben, pedig mindig aktuális kérdés, hogy az átlagembernek hogyan kell viszonyulnia egy elnyomó hatalomhoz. Könnyű kategorikusan kijelenteni, hogy Hendrik meghajolt a hatalom előtt, de valószínűleg az emberek többsége hasonlóan viselkedne. Azonban a fő benyomásom az volt, hogy egy A megalkuvó remake-je, nagyon hasonló volt témájában és egyes vizuális elemeiben is.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Cserhalmi György (Még kér a nép, Szerelmem Elektra, Az ötödik pecsét, Fehérlófia)
    • Bánsági Ildikó (Szindbád, Bizalom)
    • Krystyna Janda (Tízparancsolat)
    • Andorai Péter és Kishonti Ildikó (Bizalom)
    • Major Tamás (A tizedes meg a többiek)
    • Sólyom Katalin (Apa, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25)
    • Temessy Hédi (Tűzoltó utca 25)
    • Bánfalvy Ágnes (Csontváry)
    • Versényi Ida (A tanú)
    • Bánffy György (Tűzoltó utca 25, Az ötödik pecsét)
  • Színészdinasztiák: Bánsági Ildikó férje Gáspár Sándor; Kun Vilmos felesége Olsavszky Éva; Temessy Hédi élettársa Gobbi Hilda;
  • Komlós István idén hunyt el 88 évesen.
  • A film elnyerte az Oscart, a díjátadós posztomban is szerepel, mert Szabó ritka nagyot örült neki.
  • Az alaptörténet sokszorosan érdekes. Az talán közismert, hogy az alapmű Thomas Mann fiának, Klaus Mannak a regénye. Az már kevésbé, hogy Hendrik alapja Thomas Mann lányának, Erikának (= Barbara) a férje volt, Gustaf Gründgens. Alig leplezetten, mert ő is a Mefisztó-szerepről volt híres (illetve játszott az M-ben is). Gründgens 1934-ben valóban intendáns lett Göring javaslatára. Közismerten meleg volt, ennek ellenére nem nyúltak hozzá és a háború után is elsimert színész maradt, noha a mai napig vitatják, kollaboránsnak számít-e.
  • A hasonlóság miatt a regényt kezdetben betiltották, csak 1981-től jelenhetett meg szabadon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2615980880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása