Artúr filmélményei

Panelkapcsolat (1982)

2020. július 10. 19:28 - Liberális Artúr

Rendezte: Tarr Béla
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Pogány Judit, Koltai Róbert

Megjelenés: 1982, Magyarország

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,2

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/panelkapcsolat-panelkapcsolat/movie-1963

Cselekmény: A férj kilenc év házasság után fogja magát és egyszerűen elmegy, minthogy tovább el kelljen viselnie a családot. Igaz ami igaz, a feleség (Pogány Judit) valóban folyton zsörtölődik, de megvan rá az oka: egész nap a gyerekekkel és a háztartással kell foglalkoznia, sosem tud kimozdulni otthonról, míg a férj eljárhat dolgozni és otthon is csak pihen...

Téma: A cím nélkül egy átlagos házasság kilátástalanságát láthatjuk, ami több kritika szerint az élethelyzetből adódik, pedig szerintem elsősorban a férj sáros. És ha már élethelyzet, a címet figyelembe véve rögtön általánossá válik a kép és hőseink egy tipikus házaspárrá válnak, akiknek kapcsolata egy tágabb környezet miatt romlik meg.

Tartalom: Pedig nem történik semmi különös a történetben, a férj dolgozik, otthon pihen, a nő vezeti a háztartást. Ez hangozhatna akár ideális kapcsolatnak is, de a történet egy olyan pontján kapcsolódunk be, amikor a feleségnek már elfogyott a türelme ki tudja mennyi idő után (a kilencedik évfordulójukkal indulunk). A történet keretes, azzal indukunk, hogy a férj csomagol és lelép, majd visszaugrunk az évfordulóhoz, ahol a feleség először borul ki talán igazán, hogy nincs semmi ideje magára. Az előre legyártott sablonélet legsokatmondóbb jelenete a céges buli, ahol senki sem érzi jól magát, de az előadó mindent megtesz, hogy ne így legyen, azaz végzi a dolgát. Aztán amikor a férj egy ésszerű tervvel áll elő, a feleségnek már nem marad ereje támogatni ebben és már csak a gyerek tartja őket egyben.

Forma: Még nem olyan tarros, mint amilyen a jövőben lesz, de már itt hosszú jelenetekkel és fekete-fehérben dolgozik. A film producere Dárday, ez látszik is a dokumentarista, kézikamerás, szereplőket közelről követő felvételeken. Ebben a típusú képi világban sosem láttam még meg a szépet, de kétségtelenül hatásos abban, hogy karakterközpontúvá tegyen egy filmet. A párbeszédek többnyire semmitmondóak, hiszen nem bennük rejlik a lényeg, ugyanakkor egy fontos hangi motívum az idegesítő gyereksírás. A színészek rendben vannak, Pogánynak van egy-két erősebb jelenete, de Koltait nehéz nem komikusként látni.

Élmény: Megint büszkélkedhetek filmes tapasztalatommal, ugyanis bennem is Cassavetes neve merült fel, és a film után elolvasva a kritikákat örömmel tapasztaltam, hogy másokban is. Csak sajnos Cassavetes sosem tartozott a kedvenceim közé, ahogy általában Tarr sem szokott elgyönyörködtetni. Annyit illik megjegyezni, hogy én a rövidebb változatott láttam, a fél órával hosszabbat nem találtam meg, az lehet, hogy hatásosabb lett volna.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Pogány Judit (Egymásra nézve)
  • Pogány Judit és Koltai Róbert ekkor házasok voltak.
  • Tarr diplomafilmje a találó nevű 1981-es "Diplomafilm" volt, az volt ennek az előtanulmánya.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4615988398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása