Artúr filmélményei

Kacsaszezon (2004)

2020. augusztus 23. 23:11 - Liberális Artúr

Rendezte: Fernando Eimbcke
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Enrique Arreola, Diego Catano, Daniel Miranda, Danny Perea

Megjelenés: 2004, Mexikó

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,3

Ajánlott írás: https://cspv.hu/cspv_film/_info.html?film_id=03452&sajto=1
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/kacsaszezon-temporada-de-patos/movie-68562

Cselekmény: A kamasz Flama szülei válófélben vannak, a fiú pedig egyedül marad otthon barátjával vasárnap. Mit csinál ilyenkor két gyerek? Nekiállnak videójátékozni. Közben becsenget a szintén kamasz, bár valamivel idősebb szomszédlány is, mert elromlott a sütője és mindenképpen meg kéne sütni a tortáját. Aztán elmegy az áram. Jobb híján, unalmukban rendelnek egy pizzát abban bízva, hogy az áramszünet miatt nem fogja tudni a futár kiszállítani időben a pizzát és akkor nem kell érte fizetni. Átvételkor persze vita kerekedik köztük, a fiúk nem akarnak fizetni, a futár pedig nem hajlandó elmenni üres zsebbel. Amikor visszajön az áram, úgy határoznak, hogy a vitát lerendezik egy videójáték-focimeccsel. Egy kritikus pillanatban aztán újra elmegy az áram és összevesznek. Eközben a lány tortája odaég és a legkisebb szakértelem jele nélkül újra nekiáll sütni...

Téma: Különösebben nincs neki, négy hétköznapi élet sorsfordító pillanataiba nézhetünk bele. Talán van mögötte több is mexikói szemmel, de nem hiszem, ahhoz nem volt eléggé politikus.

Tartalom: Két kamaszfiúnk valódi kamasz és üdítő volt látni, hogy valóban xboxoznak és nem valami életszertűtlenebben felnőtteset csinálnak. Tehát ahogy a történetből kiderül, egyedül maradnak vasárnap délutánra és ezt játékra hazsnálnák fel, míg el nem megy az áram. Először Rita, a szomszéd kamaszlány érkezik meg tortát sütni; mint később kiderül, szülinapja van, de magányos. A konyhában segédkezik neki Moko, a lány pedig kamaszos csintalansággal kihasználja tapasztalatát és szórakozni kezd a nála sokkal ártatlanabb fiúval. Spoiler: ekkor derül ki Moko számára is, hogy meleg, így mindekttőjüknek van mit feldolgozni. A pizzafutár külsőre is nyomi, a fiúk is azonnal rávetik magukat, hogy átverjék, de Ulises nem hajlandó távozni fizetés nélkül, így négyesben maradnak összezárva egy délutánra. Ulises elmeséli, hogyan bukta el el sem kezdett karrierjét, és bár most mélyponton van, van terve, hogyan másszon ki a gödörből. Flama traumája, hogy szülei válnak és állandóan veszekednek, a válás pedig költözést is jelent, azaz egy új életet. A történet egyik fő jelképe a címadó festmény, egy kacsak repülése, ami kicsit ráillik mindenki életére, de külön szót nem érdemel. A film félig-meddig vígjáték, a humor elsősorban a karakterek esetlenségéből adódik.

Forma: Fekete-fehér, érzékeltetni próbálván az egyhangúságot, de az idő lassú múlását is jól kifejezi a a lassú elsötétüléssel működő vágás. Egyébként szinte végig a lakás két szobájában vagyunk, a lassú, beszélgetős jeleneteket csak egy-egy alkalommal gyorsítják be egy montázs érdekében. Zene nincs sok, de azok jók és hatásosak, a színészek epdig gyerek létükre tökéletsen hozzák azt, amit kell elvégre csak önmagukat kell adniuk).

Élmény: Kellemes kis film, kicsit vicces, hétköznapian drámai, de nem mond semmi nagyot. Így meg joggal kérdezheti az ember, hogy minke készült el?

Érdekességek:

  • Bár a fiúk valóban 14 évesek voltak, Rita ekkor már 19, de karakterét ismerve nem biztos, hogy a filmben is valóban 16 éves lenne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7116171632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása