Artúr filmélményei

Pán Péter (1953)

2020. november 07. 23:32 - Liberális Artúr

Rendezte: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilon Luske
Műfaj:
dráma, fantasy, kaland, zenés
Főbb szereplők:
Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont, Hans Conried, Bill Thompson

Megjelenés: 1953, Egyesült Államok

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,3

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/pan-peter-peter-pan/movie-13561

Cselekmény: Századfordulós Anglia. A Darling család egy mogorva apából (Hans Conried), egy megértő anyából (Heather Angel) és három gyerekből áll, akik közül a legidősebb Wendy (Kathryn Beaumont) öccseinek állandóan Pán Péter (Bobby Driscoll) kalandjairól meséről kincsekkel és kalózokkal. És mit ad isten, egy éjjel, amíg a szülők vendégségben vannak, Pán Péter megjelenik tündér társával, a féltékenykedő Csingilinggel, megtanítja a gyerekeket repülni és elindulnak a mesés Sohaországba. Csakhogy Pán Péternek van egy haragosa is Hook kapitány személyében, aki elvesztette miatta egyik kezét, amit ráadásul megevett egy krokodil, ami azóta is a kapitány nyomában van további finom falatok reményében. Amint feltűnnek Pánék, a kalózok azonnal tüzet nyitnak rájuk...

Téma: Igazából nincs. Hiába beszél a gyermeki személyiségről és a felnőtté válásról, valójában semmi sincs, ami ezzel foglalkozna.

Tartalom: Valószínűleg apelláltak a történet népszerűségére, mert eléggé a semmiből húzták elő Pán Pétert és Sohaországot és nem magyarázták el, hogy ki ő és miért olyan, amilyen. Hogy milyen? Gyerekes. Csak a móka érdekli és rövidtávú érzelmei vezérlik. Nem is ő a főszereplő, hanem a kamasz Wendy, aki meséivel öccseit "mérgezi" és csak ez a mesevilág érdekli, ugyanakkor a történet végére eljut odáig, hogy... sehova. Haza akar menni és kész érettebbé válni, de nem derül ki, hogy miért. A kontrasztos érett, felnőtt világot az apa képviselné, aki elvileg gyakorlatias, de a valóságban csak mogorva. Hook kapitány meg csak simán gonosz, tehát ami a témához kellene, az érettség és éretlenség szembenállása, nem jelenik meg. A humor addig egész jó, amíg felnőttek is vannak, ez talán a felnőtt közönségnek szól, illetve meglepően szexuálisra sikerült: minden lány meg akarja kapni Pétert, Csingilinget és a sellőket pedig különösen szexire rajzolták.

Forma: Elvileg zenés rajzfilm, de az Alice Csodaországban vagy a Hamupipőkéhez hasonlóan itt is csak néhány dal csendül fel, ebben a mennyiségben nem zavaró. Az indián dalt leszámítva unalmasak, ami kapott némi indián beütést, plussz egy mélyhangú törzsfőnököt. Az animálás ezúttal is élő modellek után történt, ennek mindig örülök, mert életszerűbb, a kreatív megoldások viszont elmaradtak, sőt, inkább amolyan Bolondos dallamok szerűre vették a figuárkat és a mozgást a poénok kedvéért, szóval ez már inkább a blődli kategória sajnos.

Élmény: Ez a Geronimi - Jackson - Luske hármas harmadik filmje három éven belül, le a kalapal, hogy bírták a tempót, főleg hogy ez a három projekt bőven egyszerre futott. Az eredeti könyvet nem ismerem, de úgy érzem, kiherélték, vizuálisan pedig nem volt izgalmas, noha nem indult rosszul. Sajnos nem volt összeszedett.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Bobby Driscoll (A Dél dala)
    • Kathryn Beaumont és Heather Angel (Alice Csodaországban)
    • Hans Conried (A diktátor, Csipkerózsika)
    • Bill Thompson (Alice Csodaországban, Susi és Tekergő, Csipkerózsika)
    • June Foray (Hamupipőke, Cápa)
    • Candy Candido (Csak az angyaloknak van szárnyuk, Óz a nagy varázsló, Csipkerózsika)
    • Tom Conway (101 kiskutya)
    • Thurl Ravenscroft (Pinokkió, Alice Csodaországban, Susi és Tekergő, Csipkerózsika, 101 kiskutya, Mary Poppins, A dzsungel könyve, Butch Cassidy és a Sundance kölyök)
    • Bill Lee (Alice Csodaországban, Susi és Tekergő, 101 kiskutya, Mary Poppins, A muzsika hangja, A dzsungel könyve)
  • Még életben vannak: Margaret Kerry (91), Paul Collins (83), Kathryn Beaumont (82), Tony Butala (79)
  • Később készült olytatás, volt több változat és jelenleg is folyamatban van egy élőszereplős film A-kaetgóriás sztárokkal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6016276412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása