Artúr filmélményei

Fehér karácsony (1954)

2020. november 08. 23:43 - Liberális Artúr

Rendezte: Michael Curtiz
Műfaj: zenés
Főbb szereplők: Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera-Ellen
Megjelenés: 1954, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,6
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/feher-karacsony-white-christmas/movie-5799

Cselekmény: Az egykori háborús bajtársak, Bob (Bing Crosby) és Phil a háború után sikeres énekespárként duettezik végig az országot. Egy harmadik batársuk kérésére veszik a fáradtságot, hogy megnézzék annak nővérei előadását, akik szintén duettező énekesek, hogy tanácsokat adjanak nekik. Ez kapóra jön Philnek, aki már régóta próbál feleséget szerezni a munkamániás Bobnak. A terv működik, Bobnak láthatóan megtetszik Betty és Philnek is bejön Judy és együtt utaznak telelni északra...

Téma: A cím csalóka, valójában nem sok köze van a történetnek a karácsonyhoz vagy annak szellemiségéhez, csupán egy romantikus vígjáték. Némileg foglalkozik a katonasággal, ami nekünk civileknek egy ismeretlen szubkultúra, de katonaismerőseim megerősítik azokat a filmes élményeimet, miszerint a katonákközt egy életreszóló, erős kötelék alakul ki, így nekik különösen megható lehet ez a történet.

Tartalom: Két szálon fut a cselekmény, az elsőt, ami a keretet adja, csak érintettem: a háborúban Waverly vezérőrnagyot nagy szeretik katonái, ezért műsorral búcsúztatják, amikor áthelyezik. Kicsi spoiler: amikor énekeseink megérkeznek telelni, épp a vezérőrnagy rosszul menő szállójában húzzák meg magukat és elhatározzák, hogy műsorral vonzzák oda az embereket. A főbb cselekményszál meg nem is igazán cselekmény, csak egy egyszerű romantikus történet, amelyben egy-két félreértést le kell küzdeniük hősszerelmeseinknek, hogy egymáséi lehessenek. Alapvetően egy vígjátékal állunk szemben, a humor a karakterekből ered, akik ha kell simán hülyét csinálnak magukból a másikért. A poénok többször visszatérőek és ironikusak. Csak a nőnek öltözést felejtenék már el, ezt egyre rosszabbul viselem, ahogy öregszem. Itt megértőbbek lehetünk, mert állítólag spontán volt.

Forma: Szépen felismerhetőek rajta az 1950-es évek zenés filmjeinek stílusjegyei; előadókról van szó, ezért a dalok többnyire nem indokolatlanok; a dallamok nem olyan emlékezetesek, bár az örök klasszikus "fehér karácsony" nyilván megvan mindenkinek. A hangulatot viszont jól tálalja ezekhez a rendező, az első jelenet mindjárt rögtön nagyon hatásos a szomorkás dalt hallgató katonákkal, ekkor látszik is, hogy Curtiz jó rendező. A táncbetétek többször látványosan akrobatikusak, de nem kifejezően esztétikusak - fura mód ezt még ki is gúnyolják egy dalban, ami arról szól, hogy ma már nem táncolnak, hanem csak koreográfiákat adnak elő, pedig pont ezek szerintem a hatásosabbak. (Külön poén, hogy szerepelt a fiatal George Chakiris, a koreográfus pedig Bob Fosse volt.) Meglepő volt Crosbyt ebben a kicsit dilisebb szerepben látni, hiszen eddig csak visszafogottabb papként láttam. Az kibukott, hogy a Judyt alakító táncos a legprofibb, a Philt alakító színész pedig inkább komikus. A technicolor mindig szép, élt is az élénk színekkel a film. Ami bántóan zavaró volt újfent, hogy nagyon látszott a stúdióbéli művilág, nem tudom, mibe került volna kimenni a valódi szabadba.

Élmény: Curtiz híres arról, hogy szinte minden műfajban kipróbálta magát és egyikben sem vallott kudarcot; ez ezúttal is így volt, noha zenés filmnek csak elmegy, a táncok pedig inkább láványosak voltak, semmint esztétikusak. Viszont modern és jó humora volt, a megfelelő pontokon megható tudott lenni, szóval tökéletes kikapcsolódás, ha nem is egy maradandó élmény.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Bing Crosby (A magam útját járom. Szent Mary harangjai, A földkerekség legnagyobb showja)
    • Dean Jagger (A palást)
    • Mary Wickes (101 kiskutya)
    • Percy Helton (Csoda a 34. utcában, A palást, Csillag születik, Butch Cassidy és a Sundance kölyök)
    • Barrie Chase (Bolond bolond világ)
    • George Chakiris (West Side Story)
    • Sig Ruman (Nyugaton a helyzet változatlan, Csak az angyaloknak van szárnyuk, Ninocska, Lenni vagy nem lenni)
    • Grady Sutton (Csillag születik, My Fair Lady)
    • Herb Vigran (Monsieur Verdoux, A zenevonat, Airplane)
  • Még életben vannak: Barrie Chase (87), George Chakiris (86), Anne Whitfield (82)
  • Rosemary Clooney neve gyanús lehet, és igen, a Clooney-család valójában egy kisebb színészdinasztia, George Clooney pedig az unokaöccse.
  • A Fehér karácsony c. dal valójában nem ehhez a filmhez íródott, sőt, maga Crosby énekelte el már bő tíz évvel korábban egy másik filmben és akkor is nagy sláger volt. Viccesebb, hogy az egyik, sintén korábban  készült dal szövegét át kellett írni, mert Crosby neve szerepelt benne.
  • Az index pár éve összeszedte, hogy a fehér karácsony valójában inkább ritkaságszámba ment már régen is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9916276806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása