Artúr filmélményei

A londoni férfi (2007)

2021. február 28. 23:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Hranitzky Ágnes, Tarr Béla
Műfaj: -
Főbb szereplők: Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Bók Erika, Derzsi János, Szirtes Ági, Lénárt István
Megjelenés: 2007, Magyarország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,1
Ajánlott írás: https://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=9250
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-londoni-ferfi-a-londoni-ferfi-man-from-london/movie-85874

Cselekmény: Egy francia kikötő tornyában Maloin szemtanúja lesz két férfi dulakodásának, aminek során egyikük egy bőrönddel a vízbe esik, a másik (Derzsi János) elmenekül. Maloin megtalálja a táskát tele brit pénzzel és magához veszi. Otthon feszült, nehezen viseli, hogy lányának (Bók Erika) takarítania kell egy előtérben mások szeme láttára. Másnap este pedig észreveszi, hogy a korábban elmenekült férfi felfedezte a tornyot és hogy épp rálát a tett helyszínére...

Téma: Az első gondolta, ami megfogalmazódott a történettel kapcsolatban bennem, hogy itt nem egy bűncselekmény résztvevőinek közvetlen érzelmi-lelki következményeit láthatjuk, hanem a környezetükét. Ezzel pedig nyilván oda akart kilyukadni a történet, hogy milyen hosszútávú hatása lehet egyetlen bűnnek is. (Ha félreértettem, javítsatok ki :) A poén az, hogy a bűncselekmény sem tűnik egyébként annak, kis túlzással egyszerűen csak baleset történt. (Az is beszédes, hogy eredeti regényben egyébként van feloldozás a bűnök alól, itt nincs.)

Tartalom: A rendezőket látva gondolom mondanom se kell, hogy a cselekmény minimális és hiányos, javarészt embereket látunk és nem cselekményt, így a hangsúly az ő elképzelt lelki világukon van. Maloin ingerültté válik, amit a családján vezet le, majd amikor megjön a nyomozó Londonból (helló cím) összeomlik.  Áldozat a tettes mit sem sejtő felesége, áldozat a kocsmáros, akinek a vendége fizetés nélkül távozik (menekül), áldozat a hentes, aki elveszíti dolgozóját... stb. Az alapmű az 1930-as években született krimi, tehát noiros történettel állunk szemben, ami valóban magában hordozza a komor végzetet. Minden kicsit esetlegesen történik, néhány nem túl határozott alak nem túl határozott, véletlenszerű tettéből, még a határozottnak tűnő nyomozó is kiszolgáltatott a körülményeknek.

Forma: Nem csak a hangulat, a képi világ is noiros; a rendezők amúgy is mindig komor, fekete-fehérben forgattak, de erre most még rájött az erős árnyékolás is. A többi stílusjegy is megvan az ottfelejtett kamerától, a hosszú, lassú csendekig. Több elemet mintha átemeltek volna a korábbi filmekből. A kikötői és tengerparti díszletek jól passzolnak a témához, de így is szinte kelet-európai hangulatot nyújtanak, csak kicsit nyugatiasabban. A zene is minimalista, a kikötőre hajazva gyakori a hajókürt benne. Fura volt a hang, a nemzetközi színészek miatt ugyanis szinkronizáltak (többször is) és ez gyakran nem passzol a szájmozgáshoz. A színészekről nem tudok mit mondani, hiszen kicsit amúgy is kifejezéstelenek szoktak lenni.

Élmény: Tök jó, hogy fel tudom benne fedezni Tarr korábbi filmjeit, de ahogy a legtöbb kritika írja, hiába a hipnotikusan lassú stílus, egyhangú és unalmas lett valamelyest, nem éri el a korábbi filmek mélységét. Ez egyáltalán nem jelent persze rosszat, sőt, épp emiatt talán nézhetőbb is a többi filmjüknél. Lehet, hogy aki meg akar ismerkedni az életművel, annak jobb ezzel kezdeni.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Tilda Swinton (Bosszúállók)
    • Bók Erika (Sátántangó, A torinói ló)
    • Derzsi János (Őszi almanach, Szürkület, Roncsfilm, Sátántangó, Weckmeister harmóniák, Kontroll, A torinói ló)
    • Szirtes Ági (Roncsfilm)
    • Lázár Kati (Szürkület, Roncsfilm, Werckmeister harmóniák, Sorstalanság)
    • Almásy Albert Éva és feLugossy László (Sátántangó, Werckmeister harmóniák)
  • Színészdinasztiák: Lázár Kati férje Jordán Tamás;
  • Az alapmű annak a Simenonnak a regénye, aki Magriet-t alkotta; az 1940-es években két film is készült már belőle.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8916442954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása