Artúr filmélményei

A röntgen ördöge (1897)

2021. március 19. 21:34 - Liberális Artúr

Rendezte: George Albert Smith
Műfaj: néma, vígjáték
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1897, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,1
Ajánlott írás: https://moviessilently.com/2016/02/19/the-x-rays-1897-a-silent-film-review/
Mikor látható: -

Előzmények: Míg Amerikában vagy Franciaországban a film gyorsan céges formát öltött, Angliában egyének játéka maradt. Őket összefoglalva a brightoni iskolának nevezzük. mert ezen a környéken dolgoztak, de más kapcsolat nem feltétlenül volt köztük. Ilyen George Albert Smith (1864-1959) is, aki mutatványosként kezdte, és ügyes diavetítőnek bizonyult, ami később jól jött a filmes trükkökhöz is. Egy 1896-os Lumiere-vetítésen találkozott a filmmel, be is szerzett egy kamerát rövidesen és műsorait vetítésekkel egészítette ki. Sokat kísérletezett, 1903-ra sikerült kifejlesztenie az első színesfimtechnológiát. 1914-ben hagyott fel a filmezéssel egy jogi vita után.

A film: A rövid jelenetben egy szerelmespárt megközelít egy röntgenes, amitől az alakok csontvázakká válnak, és ennyi. Technikailag ez nyilván ugyanannyi, mint Melies vágással elért trükkjei, de hát 1897-ben vagyunk. Ami érdekesség lehet, hogy a röntgen mint téma ekkoriban eléggé felkapott volt, lévén hogy 1895-től kezdett elterjedni és állítólag fényképészek tömegei szereztek be röntgenkészülékeket, hogy mindent lefotózhassanak vele, majd aztán vásárokon mutogatták - épp ahogy a mozgóképpel is történt. A színésznő, Laura Bayley egyébként a rendező felesége.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8816468762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása