Artúr filmélményei

Rondino (1977)

2021. március 26. 11:20 - Liberális Artúr

Rendezte: Szórády Csaba
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1977, Magyarország
Hossz: kb. 2 perc
IMDB: 7,4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/rondino-rondino/movie-2132

Cselekmény, téma, tartalom: A rövidke rajzfilmben egy pálcikafigurát kínoznak halálra és semmisítenek meg teljesen, majd a hóhérok munkájuk végeztével épp olyan pálcika-átlagemberként mennek haza, mint akit épp megsemmisítettek. Ez nyilván arra utal, hogy a hóhérok és áldozataik közti különbség mindössze egy ruha/szerep, esetleg még hogy az emberi természetben benne van ez a sötét oldal is. Minden más - mint amit ez a cikk is ír például - szerintem belemagyarázás, hiszen nem utal rá semmi, a megkínzott lehet épp bűnöző is és a hóhérok a jófiúk. Lehet, hogy 1977 kontextusában az elnyomó hatalomra utalás egyértelmű volt, de ez a jelentésréteg mára elveszett. A cím ad azonban még egy dimenziót a rajzfilmnek: a rondino rövid rondót jelent, ami pedig visszatérő motívumokból álló művet jelent. Ez örök körforgásra utal, azaz mindig lesz elpusztítandó ember, ami viszont a kontextus hiányában megint nem feltétlenül negatív dolog, avagy mindig lesznek jók és rosszak. Egyébként a tartalom ellenére a hangulat meglehetősen könnyed, vidám, humoros, ami okozhat némi disszonanciát, ennek pedig nyilván az a célja, hogy megrökönyödjön és elgondolkozzon rajta a néző.

Forma: Egyszerű vázlatszerű, de dinamikusan mozgó vonalakkal dolgozik a rajzoló. Csak vörös és fekete színek vannak. A rajzok közül egyedül a kínzott emberi (de ő is karikatúraszerű), a többi jelzésértékű figura, amíg le nem veszik ruhájukat. Bár a kínzások egyre durvábbak, kivitelezésük kifejezetten vígjátékszerű viccesen megnyúló végtagokkal, életrekelő levágott testrészekkel. A zene is könnyed, mint egy rondino (valószínűleg az is - talán ismert darab, csak nekem nem ismerős).

nincs videó

Élmény: Nem értek az animációkhoz (sem), biztos megérdemelten nyert érte díjat, de laikusként nekem nem tűnik olyan kiemelkedő esztétikájúnak a rajz, a tartalom pedig annyira nem konkrét, hogy azzal számomra a semmitmondásba esett. Olyan ez, mint egy hirtelen jött ötlet, amit gyorsan lerajzoltak (pedig biztosan hónapok munkája van benne).


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6016479932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása