Artúr filmélményei

Kabl al ikhtifaa (2005)

2021. június 27. 23:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Joude Gorani
Műfaj: dokumentum
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 2005, Szíria
Hossz: kb. 13 perc
IMDB: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Cselekmény, téma, tartalom: A rendező diplomamunkáját láthatjuk, amelyben Damaszkusz fő folyóját, a Baradát követi végig a forrásától a torkolatáig. Az első jelenetben az iskolások felmondják a leckét, hogy a folyó milyen szép, ám a valóságban nem ezt látjuk, hanem egy egyre szürkébb vizet. Mellette játszó gyerekek, bulizó felnőttek, hagyományosabb vidékiek élnek. Ahogy a tegnapi Vörös selyemben, valószínűleg ebben is sokkal több van a szír társadalomról, mint amit külföldiként megérthetünk belőle. A cím magyarul: "mielőtt eltűnik" - ez valószínűleg arra utal, hogy az utóbbi évtizedekben folyamatosan aszály sújtotta a környéket és apad a folyó.

Forma: Dokumentumfilmes, egy kézikamerával rögzítünk vágóképszerű jeleneteket, és őszintén szólva ezekben kevéssé látom a kohéziót a folyó összekötő szerepét leszámítva. A film eleje talán valamivel színesebb és vidámabb (felmondott lecke, nevető gyerekek), míg a vége kiábrándultabb (kiszáradt folyómeder, elvágyódó lakosok). Csak környezeti vannak és minimális párbeszéd.

Élmény: Ahhoz képest, hogy diplomaunka, vártam volna valami nagy technikai felvágást vagy ütős tartalmat, de úgy látszik, nem volt efféle becsvágya a rendezőnek. ha csak nem tudom értékelni eléggé a látottakat, akkor bocsánat, de nekem ez így egy sima tévés dokumentumfilmként jött le.

Érdekességek

  • Szóval a Barada folyó Damaszkusz fő folyója, a Bibliában is megemlítik.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8716606202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása