Artúr filmélményei

Stander (2003)

2021. július 01. 23:47 - Liberális Artúr

Rendezte: Bronwen Hughes
Műfaj: -
Főbb szereplők: Thomas Jane
Megjelenés: 2003, Dél-Afrika
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,1
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/stander/movie-77483

Cselekmény: Dél-Afrika, 1970-es évek. A fehér Stander család igazi rendőrdinasztia, a legfiatalabbja, Andre (Thomas Jane) is nyomozó. Szakmai és magánélete zűrös, de most elhatározza, hogy egyenesbe jön és újra elveszi elvált feleségét. Csakhogy nem könnyű a mocsoktól távol maradni: súlyos fekete diáklázadások törnek ki, amit a rendőrség keményen vérbe fojt. Andre is lelő egy fegyvertelent, amitől meghasonlik: megutálja rasszista rendőrséget és egy spontán ötlettől vezérelve váratlanul kirabol egy bankot, amikor a rendőrség nagyja a diáklázadásokkal van elfoglalva. Egyre vakmerőbb lesz, így aztán persze le is bukik és 30 év börtönre ítélik...

Téma: ...a börtönben pedig összebarátkozik két, a kinti rendőröknél becsületesebb rabbal, akikkel megszökik és bankokat kezdenek rabolni. A történet nyilván az apartheidra próbálja rávetíteni a bankrablásokat (küzdelem a rendszer ellen), de valójában nem sokat foglalkozik ezzel a kérdéssel és inkább csak egy sima krimi.

Tartalom: Bár csak fél mondattal utalnak rá, ha jól értettem, Andre korábban elvált feleségétől munkahelyi problémák miatt, ami talán kábítószerfüggőséget jelentett. Mindenesetre most fogadkozik, hogy minden rendben lesz. Ehhez képest beüt a történelem, és egy tüntetés vérbefojtásakor elmegy újra az életkedve, megundorodik a rendőrségtől. Nem világos, hogy miért rabol ki egy bankot, de megjön hozzá a kedve, és mivel nem alkalmaz erőszakot, még viszonylag népszerű is lesz. Lebukik, lecsukják, a börtönben azonban társakra lel, akiket jobb embereknek tart a korrupt rendőröknél. Újabb bankrablásokba kezdenek azzal az önáltatással, hogy a rendszer ellen küzdenek, de valójában se nem ártanak a rendszernek, se nem sikerül a magánéletben sikereket elérni. A végefelé még van egy erőtlen kísérlet, hogy mindezt rávetítsék az apartheidra (ld. fekete amerikai rendőr vagy Allan története), nem sok sikerrel. Ez egy igaz történet, így a drámaiságnál valamivel fontosabb a hitelesség, de felvonultatták a hagyományos krimik elemeit is a humortól az akcióig, a félresikerült rablástól a rendőrség kicselezéséig.

Forma: Nem volt a történet egészén végighúzódó motívum, ugyanakkor sok panaszunk sem lehet, a megfelelő helyeken alkalmaztak vágásokat, kameranézetváltásokat, lassítást, kézikamerára váltást... stb. Tehát minden rendben volt, csak nem volt egységes koncepció mögötte. Zenére nem emlékszem, a színészek rendben voltak. Bocsi, erről most nem tudok mit írni.

Élmény: Izgalmas, kissé sablonos krimi az 1970-es évek Dél-Afrikájába ágyazva. A legnagyobb bűne, hogy ha már szóba hozta és lényeges elemnek állította be az apartheidot, akkor nem foglalkozott vele kellően.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Thomas Jane (Boogie Nights, Az őrület határán, Magnólia)
    • David O'Hara (Rettenthetetlen, A tégla, Harry Potter)
    • Marius Weyers (Az istenek a fejükre estek)
  • A film diáklázadása a Soweto felkelés volt 1976-ban, amikor az elnyomók nyelvének tartott (és az angolnál sokkal népszerűtlenebb) afrikaans-t próbálták helyzetbe hozni egy oktatási törvénnyel. A sowetoi tizenéves diákok tüntetését éles fegyverrel oszlatták fel, több mint húsz gyerek halt meg ekkor, a későbbiekben még több száz. Innentől kezdve erősödött meg az ellenállás és roppant meg annyira a dél-afrikai apartheid rendszer, hogy többé ne térjen már soha teljesen magához. Később az esetet a Fiatalok napja néven országos ünneppé nyilvánították.
  • A történet tehát valós, Andre (1946-1984) 1977-ben kezdett bankot rabolni, elmondása szerint mert csalódott a rasszista rendőrségben, ugyanakkor elvileg nem volt jelen a tüntetésen és egyesek szerint egyszerűen csak unatkozott. 1980-ban tartóztatták le, innen 1983-ban szökött meg. Már Amerikában volt, amikor Lee-n (1950-1984) rajtaütöttek, míg Allan (-2020) egy másik rejtekhelyen volt éppen. Andre amerikai végzete kissé kalandosabb volt, menekülés közben lőtték le. Allan Angliába menekült és ott is bankokat rabolt, így előbb ott kapták el és ott került börtönbe 1985-ben, majd kiadták Dél-Afrikának, ahol 2005-ben kegyelmet kapott. A filmkészítők konzultáltak vele is. Andre apja 2001-ben hunyt el, Bekkie a film szerint 1990-ben öngyilkos lett.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8216609848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása