Artúr filmélményei

Viva Riva! (2010)

2021. július 04. 20:52 - Liberális Artúr

Rendezte: Djo Tunda Wa Munga
Műfaj: krimi, thriller
Főbb szereplők: Patsha Bay, Manie Malone, Hoji Fortuna, Marlene Longage, Diplome Amekindra, Alex Herabo, Angelique Mbumb
Megjelenés: 2010, Kongói Demokratikus Köztársaság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,2
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/viva-riva-viva-riva/movie-124984

Cselekmény: Tíz év angolai munka után Riva hazaérkezik kongói szülővárosába, ahol nagy benzinhiány van. Ő meg épp hoz magával egy tartálykocsinyit, amit majd akkor terveznek piacra dobni, ha már eléggé felment az üzemanyag ára. Este bulizni megy és azonnal megtetszik neki az érzéki Nora, csak pechére ő egy gengszter csaja. Eközben az angolai maffia is Riva nyomában van, akiktől a benzint lopta...

Téma: A felszínen félig gagyi akciófilm, a felszín alatt... is? Egyértelműen van benne pár olyan társadalmi és politikai motívum, ami ennél azért többet sejtet, ugyanakkor külföldiként ezek nekem nem sokat mondanak. Ami az ilyen, kicsit szándékosan(?) túltolt, nagyon macsó filmeknél bennem mindig felmerül, hogy mennyire parodisztikusak, azaz nevetni kellene rajtuk vagy nem annak szánták?

Tartalom: A kezdő képsorok arról tanúskodnak, hogy napokig tartó üzemanyaghiány van Kongó fővárosában, így a benzin aranyat ér és egyetlen tartállyal is nagy pénzeket lehet kaszálni egy 11 milliós nagyvárosban, amit kicsit furcsállok, de ki tudja, hogy megy ez Közép-Afrikában. Befut Riva Angolából, aki azért ment oda tíz éve, hogy megszedje magát és sok pénzzel állíthasson haza, és ez megint sokat elmond, hiszen innen nézve nekünk még Angola is a béka feneke alatt van, mégis jelentősen jobb megélhetést tud nyújtani, mint Kongó (ehhez kapcsolódik egy másik félmondat, amikor egy prostituált Európába akar eljutni, ami a csúcsok csúcsát jelenti). Szóval most Riva érzi magát a város királyának, ez sörözést és kurvázást jelent, félelem nélkül kikezd a helyi gengszter nőjével is. Ezen ponton beszéljünk kicsit a szexről, amiből a filmben annyi van, hogy kis híján már erotikusnak is lenne nevezhető - ha lenne benne erotika, mert azért ez a szex gyakran kimerül nem meztelen, de ösztönös dugásban. Ez leginkább férfiak ürítését jelenti, és sokat mond az is, amikor Riva barátja kitölti haragját a "ronda" és szexelni nem akaró feleségén, ugyanakkor meg Nora is elég állatiasan tud viselkedni (ld. a vizelését, amit talán filmen eddig még nem láttam), szóval nem teljesen férfidomináns a nézőpont. Az egyik karakter leszbikus, a másik állandóan pornót néz. Szóval rengeteg a szex és nem tudom, hogy ez a közönséget akarja kielégíteni vagy tükröt tart vele a társadalomnak (megnéztem, nincs betiltva Kongóban a pornó). Természetesen sok az akció, de nem megkoreografált jelenetek vannak, hanem csak aktív és elszenvedő felek, ami megint sokatmondó lehet Kongó történelméről (bár mondjuk realistább is, mint a romantikusabb szemléletű amerikai vagy ázsiai akciófilmek). Szintén nagyon beszédes lehet a két ország viszonyáról az angolai maffia, akik egyszerre kegyetlenek, lenézőek a kongóiakkal szemben, de kicsit szerencsétlenek is, mert fenn tudnak akadni a bürokrácián. Rivának van valami kimondatlan múltbéli története fiatalon elhunyt testvéréről, ami szembeállítja hagyománytisztelőbb és tisztességesebb szüleivel - ez nemzedéki ellentéteket jelez, a fiatalok valószínűleg kiábrándultak ott is. Kap egy korrupciós tockost a hadsereg, a rendőrség és az egyház is, az egyik legjobb poénja  a történetnek, hogy a leszbikus katonanő apácának öltözve gyilkolászik, eközben meg a film szerint épp a bűnözők és a prostituáltak a legerkölcsösebbek.

Forma: Alapvetően nem rossz kinézetre sem, vannak szebben, videóklipszerűen fényképezett részek, a legjobbak talán a hagyományosabb afrikai elemeket (tánc, testfestés, maszkok) felvonultató bordélyház. Az akciójelenetek sem gagyik, az ilyen részeket inkább a forgatókönyv okozza, mert pl. főhősünk a kelleténél könnyebben viseli a halálos sérüléseket. A zene csak akkor tűnik fel, ha zenés helyen vannak, a színészek rendben vannak, bár itt megint néha bekavar a gyengébb forgatókönyv a életszerűtlen karaktereivel.

Élmény: Egy írás szerint annak köszönheti a sikert, hogy se nem a tipikusan afrikai művészfilmek közé nem tartozik, se az übergáz szórakoztatóipari termékek közé (aki még esetleg nem látott nollywoodi filmet, keressen rá a YouTube-on), hanem egy korrektebb műfaji film. Nem találtam róla túl sok leírást, de kíváncsi lennék egy helyi véleményére, hogy mennyire van mélysége a filmnek. Külföldi szemmel egy gyengébb erotikus krimi.

Érdekességek

  • Kongó rövid történelme: Pontosabban Kongói Demokratikus Köztársaság, ugyanis két Kongó van. A Kongó folyó a világ egyik legnagyobb folyója, környékén már közel 100 ezer éve is éltek emberek, végül a nagy bantu népvándorlások során alakult ki népessége. Belgium gyarmatosította a kongói királyságot a 19. század végén, az erőltetett gumitermelésbe milliók haltak bele bő húsz év alatt. 1960-ra vívták ki függetlenségüket, ami katonai diktatúrába torkollott. Az 1990-es években a ruandai polgárháború átterjedt Kongóra is, 2003-ig két nagyobb háborúban milliók haltak meg, de azóta is vannak kisebb konfliktusok. Többek közt ennek következtében az ország - noha kiválóak a természeti adottságai - az egyik legszegényebb és legelmaradottabb, holott a világ egyik legnagyobbja és legnépesebbje.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2716611250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása