Artúr filmélményei

Salata baladi (2007)

2021. július 13. 23:43 - Liberális Artúr

Rendezte: Nadia Kamel
Műfaj: Naela Kamel, Saad Kamel, Nabeel Shaath Jr., Dina Kamel
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 2007, Egyiptom
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,0
Ajánlott írás: https://www.dokfest-muenchen.de/films/view/2061?lang=en
Mikor látható: -

Cselekmény: ...avagy házi saláta. Amikor kisfia első ünnepi imáján a szónok gyűlöletkeltően fekete-fehér módra muszlimokra és ellenségekre osztja fel a világot, a sokszínű családból érkező Nadia (a rendező) elhatározza, hogy dokumentumfilmet forgat arról, ahogy kisfiának bemutatja a család származását. Első útjuk a nagyihoz vezet, akinek az apja palesztinai zsidó, anyja olasz keresztény volt, akik az akkor még multikulti Egyiptomban találkoztak és házasodtak össze. Ezután Olaszországba utaznak meglátogatni az unokatestvéreket, akik az idegengyűlölővé váló Egyiptomból menekültek Olaszországba az 1960-as években, és akik között van hontalan palesztin és amerikai állampolgár is. Ezután elhatározzák, hogy meglátogatják az Izraelben élő rokonokat is...

Téma: Semmi körítés, ahogy már az elején megfogalmazódik, a rendező szembe akarta állítani a homogén Egyiptom mítoszát a valósággal, a szürke masszává olvasztást a sokszínűséggel. Legalábbis így indul, ám a történet második fele már sokkal inkább arra koncentrál - nem elhagyva az eredeti témát - , hogy az arab-izraeli szembenállás, vagy általánosabban fogalmazva a politikai helyzet mennyire tönkreteheti egy család életét.

Tartalom: A rövid felvezetést megírtam az első bekezdésben: hogy fiának megmutassa a sovinizálódó Egyiptom sokszínűbb múltját, a rendező összehozza anyját a fiával, hogy előbbi mesélje el, honnan jött. Innentől kezdve a gyerek egyre jobban a háttérbe szorul, és a nagyi, Mary kerül a középpontba, akinek a családja több valláson és országon, nyelven "átesett". Az első csapás a világháború volt, a második az arab-izraeli konfliktusok, a harmadik Nasszer nacionalizmusa. Ezek után váratlanul nagy szerepet kap az Izraelhez való viszonyuk, és mintha nem lenne elég a sok bürokratikus akadály, még azon is hosszasan tanakodnak felhagyhatnak-e Izraellel szembeni bojkottukkal a család kedvéért. Ha nem is mindig politikamentesen, de a család képes teljesen békésen elbeszélgetni az időnkénti nyelvi akadályok mellett is. És ez csak Mary oldala, a férje szintén sokszínű családból érkezett; ami egykor Ottomán Birodalom és Szovjetunió volt, mára azok is mind szétestek. Politikai közösségek jönnek-mennek, az emberek elszenvedik.

Forma: Erről sokat nem foguk tudni mondani, kézikamerás felvételek, különösebb rendezőelvet nem vettem észre. Visszatérő motívum egy népszerű szerelmes dal, ez is összeköt mindenkit vallástól, állampolgárságtól függetlenül.

Élmény: Kicsit home videós jellege van, és egyébként én is szerettem volna valami hasonlót csinálni, csak a nagyszüleim már nincsenek olyan állapotban, hogy szerepeljenek, illetve félig már elárvultam.  Na de visszatérve a filmre, helyenként bele lehet bonyolódni abba, hogy ki kinek kije, de amúgy érdekes hallgatni a sok élettörténetet ebből a zavaros 20. századból.

Érdekességek

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9316624590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása