Artúr filmélményei

Macskarisztokraták (1970)

2022. január 21. 23:15 - Liberális Artúr

Rendezte: Wolfgang Reitherman
Műfaj: animáció, romantikus, vígjáték, zenés
Főbb szereplők: Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway
Megjelenés: 1970, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,1
Ajánlott írás: http://every70smovie.blogspot.com/2012/02/aristocats-1970.html
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/macskarisztokratak-the-aristocats/movie-8493

Cselekmény: 1910, Párizs. Madame Adelaide Bonfamille (Hermione Baddeley) dúsgazdag, de egyedül élő, idős nő, akinek mindene a macskája, Hercegnő és annak három kiscicája. Amikor az inas megtudja, hogy úrnője vagyonát elsősorban a macskákra hagyná és csak utána rá, megpróbál megszabadulni az állatoktól, hogy előrébb lépjen az öröklési sorrendben, és a városon kívül hagyja őket. Szerencsére épp arra jár a kóbor Thomas O'Pamacska (Phil Harris)...

Téma: Adná magát az "arisztokrata" kifinomult és a közönséges utcai élet ütköztetése és szintézise, ahogy az ilyen történeteknél lenni szokott, de ebből semmi értelmeset nem tudtak kihozni; a Hercegnő kifinomultsága kifinomultság marad a ridegebb környezetben is, O'Pamacska karaktere pedig nem válik magasabbrendűvé.

Tartalom: A cselekmény minimális, a macskák kikerülnek a városból és hazasétálnak különösebb kalandok nélkül. És a fő probléma, ahogy fentebb is jeleztem, hogy nincs az esetnek tanulsága, nincs fejlődés: a macskarisztokraták nem szereztek utcai gógyit, amit kamatoztathatnának úri életükben, ahogy a kóbor macska sem tanult el semmilyen kifinomultságot, úgyhogy nem is látom értelmét részletesebben beszámolni az eseményekről vagy a karakterekről. Helyenként tartalmaz humort a sok cukiskodás mellett, ami a mellékkaraktereknek köszönhető, mint a részeges liba (vajon innen nyúlt a Vuk?) vagy a lökött kutyapáros. A kevésbé vicces része az, amikor az állatokat humanizálják, ami aztán persze jól összezavarja az embert, ha megpróbál logikusan belegondolni, hogy ez mennyire nem működne.

Forma: Ez még a Disney ceruzarajzos korszaka, ami nekem sose tetszett annyira, valahogy fakóbb és kidolgozatlanabb az egész. Néhol durván eltér a háttér a mozgó rajzoktól, az előbbi meg mozdulatlan, nem használják ki. Szerencsére van pár vizuális geg, ami helyenként még kreatív is tud lenni, néhányszor viszont túltolják és életszerűtlenek lesznek. A Wikipedia zenés filmnek jelöli, de összesen három dal van, ebből kettő nem indokolatlanul csendül fel, hurrá, bár a harmadik meg kissé anakronisztikus, mint jazz az 1910-es évek Párizsában. A dalok amúgy nem túl emlékezetesek.

Élmény: Ha egy szóval kellene összefoglalni: gyermeteg. A történet nem mutat túl önmagán, még igazi érzelmi hullámvasút sincs, cserébe nem is kellően vicces. Formailag szomorúan kevés a régi, nagy Disney-rajzfilmek tekintetében. Úgy kb. óvodáskor végéig ajánlom, utána már unni fogja a gyerek.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Phil Harris és Lord Tim Hudson (A dzsungel könyve)
    • Gary Dubin (Gyémántok az örökkévalóságnak)
    • Scatman Crothers (A ragyogás)
    • Paul Winchell és Pat Buttram (A róka és a kutya)
    • Vito Scotti (A keresztapa)
    • Thurl Ravenscroft (Pinokkió, Alice Csodaországban, Pán Péter, Susi és Tekergő, Csipkerózsika, 101 kiskutya, Mary Poppins, A dzsungel könyve, Butch Cassidy és a Sundance kölyök)
    • Sterling Holloway (A víg özvegy, Bambi, Alice Csodaországban, Bolond bolond világ, A dzsungel könyve)
    • Hermione Baddeley (Mary Poppins)
    • Charles Lane (Így élni jó, Becsületből elégtelen, Az élet csodaszép, Bolond bolond világ)
    • Nancy Kulp (Csillag születik)
    • Bill Thompson (Alice Csodaországban, Pán Péter, Susi és Tekergő, Csipkerózsika)
  • Még életben vannak: Roddy Maude-Roxby (91), Peter Renaday (86), Monica Evans (81), Carole Shelley (79), Ruth Buzzi (?)
  • Charles Lane 2007-ben hunyt el 102 évesen; azt hiszem kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy játszottak 1930-as Murnau-filmben és 101 évesen még kapott szerepet 2006-ban is.
  • Bill Thompson 1971-ben, 55 évesen hunyt el egy évvel a film után.
  • Mondanom sem kell, hogy Eva Gabor (az anya macska), azaz a budapesti Gábor Éva (1919-1995) magyar, Gábor Zsa Zsa húga. Ő volt a családból először, aki Amerikába emigrált 18 évesen, miután hozzáment egy svéd orvoshoz. Úgy látszik családi vonás, hogy neki is öt házassága volt. Az ötvenes években saját beszélgetős műsora volt.
  • A film a 101 kiskutya (1961) párjának készült (kutyák Londonban vs macskák Párizsban); még Disney alatt indult el, de már nélküle fejeződött be első ilyen rajzfilmként.
  • Terveztek hozzá folytatást és tévé-sorozatot, de egyik se lett belőle, viszont nemrég nekiálltak dolgozni egy élőszereplős változaton.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7816819746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása