Artúr filmélményei

Szédülés (1958)

2015. február 04. 15:08 - Liberális Artúr

Rendezte: Hitchcock, Alfred
Műfaj:
pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
James Stewart, Kim Novak

Megjelenés: 1958, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/Geu4LXm_GlY
Ajánlott írás: -
Mikor látható
http://port.hu/adatlap/film/tv/szedules-vertigo/movie-2340

Tartalom

Főhősünk reményteli nyomozó (akit valamiért egy ötvenessel játszattak), aki egy szerencsétlen baleset során tériszonyos lesz (pontosabban akrofóbiás, de ne akadjunk fenn ilyen apróságokon).  Leszerel, de egy ismerőse kedvéért elvállal egy ügyet: kövesse és vigyázzon feleségére (Kim Novak), akit megszállt dédanyja szelleme. A megfigyelés alatt egymásba szeretnek...

Bár Hitchcocktól thrillert várunk, ez a film a bűnügyi szál ellenére is inkább szól egy tragikus szerelemről, avagy méginkább két meghasonlott ember szerelméről.

Képi világ

Legszembetűnőbb technika az úgynevezett Dolly zoom, melynek során a kamerát hátrafelé húzzák, miközben zoomolnak is egyúttal.

Hitchcock állítólag úttörő volt több vágási módszerben is, és a rémálom-jelenet animációval kevert része egészen erős mai szemmel is.

A zene is sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a filmben a többihez képest, és nem csak aláfestésként funkcionál, hanem része is a képeknek.

Élmény

A film közepén ellövik a fordulatot. Hitchcock először így szerette volna, hogy ezzel jobban megérthessük a női szereplőt a film végére. Később meggyőzték, hogy a mindent felfedő jelenet maradjon ki a filmből. Majd a stúdió visszarakatta. A meglepetés bizonyára nagyobb lett volna, ha kimarad ez a jelenet. De mivel a végső változatot láttam, nem tudom, így átéreztem-e volna megfelelően a nő helyzetét. Még így se nagyon sikerült... Talán női szemszögből forgatva erősebb lett volna a katarzis.

Érdekességek

- A nyomozó exét Barbara Bel Geddes alakítja (A Dallas Ellie-je)
- A nyomozót alakító James Stewart filmipar mellett a hadseregben is sikeres karriert futott be.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3912699553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.02.04. 22:49:22

Egy kicsit én is zavarba jöttem, hogy miért lövik le a slusszpoént a film közepén. Szerintem erősebb lett volna, ha várnak még vele... feszültség szempontjából mindenképpen jobban ki tudta volna aknázni a szituációt...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.02.05. 14:31:38

@moodPedro: És úgy vajon jobb lett volna, ha a két személyt tényleg két külön nő játsza?

Amire emlékszem, hogy nagyon zavart, hogy Stewart elvileg fiatalt játszik, miközben őszhajú. Sajnos lesz még ilyen...
süti beállítások módosítása