Artúr filmélményei

Alkony sugárút (1950)

2015. március 10. 10:47 - Liberális Artúr

Rendezte: Wilder, Billy
Műfaj:
film noir
Főbb szereplők:
William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim

Megjelenés: 1950, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/USv1hJTlbhg
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/alkony-sugarut-sunset-boulevard/movie-3570

Tartalom

Lecsúszott, cinikus forgatókönyvírónk egy elfeledett, némafilmes sztárra lel, aki felbérli őt egy olyan forgatókönyv megírására, amivel visszatérhet a vászonra. Az író beköltözik az öregedő sztár otthonába, és szépen-lassan a nő kitartottjává válik, de nehezen viseli a múltban élő nőt, és közben beleszeret egy ártatlan, fiatal lányba is. A film végén választania kell...

Ennél félrevezetőbb összefoglalót még nem írtam, hiszen a film egyáltalán nem erről szól, hanem a mellőzöttséget figyelmen kívül hagyó nőről, azaz hogy mennyire nem képes haladni a korral. Az íróról, akik ingadozik a karrierje és a kényelmes kitartottsága között. Az inasról, aki mindent megtenne úrnőjéért. És elsősorban Hollywoodról. Viszont ennél többről nem.

Megvalósítás

Tökéletesen összerakott filmről beszélünk, minden elemében utal az elmúlt Hollywoodra. A színészek a tehetségen kívűl már csak azért is hitelesek, mert gyakran önmagukat alakítják. A történetet, a karaktereket, a díszletet, a zenét mind a való életből vették, és lett is sértődés, mert ezt egyáltalán nem is próbálták titkolni. Jóformán a valóságot látjuk apróbb módosításokkal.

Több szereplőt Oscar-díjra jelöltek. Leginkább természetesen a színésznőt alakító Gloria Swanson szolgált volna rá, de balszerencsére épp ebben az évebn jelent meg a Mindent Éváról c. film is, ahol Bette Davis gyakorlatilag ugyanannak a karakternek a másik oldalát hozza. Ezzel egymást ütötték ki a nyeregből, és egy harmadik színészne happolta el előlük a díjat.

Élmény

A film jól illeszkedik a kor többi hasonló, hollywoodi önreflexiós filmjeinek sorába. Egy évben jelent meg a Mindent Éváról c. filmmel, és alig két évvel előzte meg az Ének az esőbent. Velük ellentétben azonban érzésem szerint nem lép túl önmagán egy általánosabb mondanivaló felé, és már az elejétől kezdve folyamatosan arcunkba tolja a tényeket. Ezzel együtt is szórakoztató, néhol groteszk, szellemes mozi.

Érdekességek

- Az elfeledett színésznőt olyan színésző játsza, aki egykor valóban a némafilmek sztárja volt - bár szerepével ellentétben ő fel tudta dolgozni a változásokat, az ő karrierjének is véget vetett a hangosfilm megjelenése. Érdekesség, hogy túl jól tartotta magát a korához képest, ezért férfipartnerét kellett erősebben sminkelni, hogy jobban kiütközzön a korkülönbség.
- Az inast az a Stroheim játsza, aki a hangosfilm megjelenésével mellőzötté vált, noha addig a némafilmek egyik legnagyobb rendezője volt (az ő filmje is terítékre kerül hamarosan).
- Több régi sztár is mgejelenik önmagát alakítva, többek között Buster Keaton. De a sztárok mellett feltűnnek rendezők és zeneszerzők, újságírók is - a film szinte a valóságot mutatta meg, csak néhány név lett megváltoztatva. Legérdekesebb cameója talán az önmagát alakító rendező volt, aki valóban rendezte az egykor szebb napokat látott színésznőt; és a film, amit forgatott a jelentében, valóban az akkoriban forgatott filmje volt.
- További összefonódásokért a valósággal klikk ide.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4312699533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.10.08. 22:58:25

Nagyon tetszett ez a film, és leginkább a azok miatt a momentumok miatt, mint meglátni Buster Keatont, vagy felismerni, hogy DeMille-t DeMille játssza... nem értem a párhuzamot a Mindent Éváról c. filmmel, hiszen ilyen alapon minden olyan film párhuzamban állítható, ahol mondjuk egy férfi és egy nő egymásba szeret. Volt két színésznő, de már a sorsuk is egészen eltérő, hiszen ebben egy elfelejtett régi díváról van szó, a másikban pedig egy jelenleg is sztár színésznőről, akit valaki alattomosan megpróbál kibillenteni a helyéről... szerintem semmi köze a két filmnek egymáshoz...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.10.09. 06:12:54

@moodPedro: Na azért a posztodban te is leírtad, hogy mindkettő egy kiöregedő színésznőről szól - ez a párhuzam (és persze hogy ennek révén bemutatják a szakmájukat is). Csak Margo ezt fel tudta dolgozni, Norma pedig nem.

Érdekes, hogy több ilyen film lesz a korszakban, ami a színészkedésről, filmezésről szól.

Már három éve láttam a filmet, de arra a poénra még mindig emlékszem, ami valahogy úgy szólt, hogy "eddig jó forgatókönyveket írtam, most megpróbálok pénzt is keresni" :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.19. 14:47:30

A noir kézikönyv minden tételét felsorakoztató, sztárokkal rendesen megtűzdelt, időtálló klasszikus ami ma is olyan jó, olyan friss, mintha nem 70 éves lenne, hanem "7 napos".

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.04.19. 17:38:25

@doggfather: Így hat év távlatából annyira már nem emlékszem a részletekre, de apróbb változtatásokkal simán el tudnék képzelni egy aktualizált remake-et.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.20. 08:29:05

@Liberális Artúr: mégcsak változtatni sem feltétlenül kell rajta.
simán felismertem nem egy mai nota bene tegnapi sztárt belőle...
süti beállítások módosítása