Artúr filmélményei

Óz, a nagy varázsló (1939)

2015. március 18. 08:01 - Liberális Artúr

Rendezte: Fleming, Victor
Műfaj:
fantasy, tragikomédia
Főbb szereplők:
Judy Garland
, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charlie Grapewin

Megjelenés: 1939, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/H_3T4DGw10U
Ajánlott írás:
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/oz-a-csodak-csodaja-the-wizard-of-oz/movie-19291

Tartalom

Dorothy elszökne otthonról, hogy mentse kutyáját a gonosz szomszédjától, de felkapja egy forgószél és egy másik, mágiával teli világba repíti. Hogy hazajuthasson, el kell jutnia Ózhoz, a nagy varázslóhoz...

Kissé nehezemre esik az értelmezése. Ha valóban a felnőtté válásról szólna, akkor Dorothynak sokkal érettebben kellene viselkednie a történet végére - de az egyedüli tanulság, amit leszűrt, hogy nem szabad elszökni, mert az otthon a legjobb hely, ráadásul a valós konfliktusa sem oldódott meg.

Megvalósítás

Ezzel nincs probléma, látványos, nagyon színes. Okos húzás volt az egyhangú hétköznapokat a meseszerű álomvilágtól színekkel elválasztani, és a trükkökre se lehet panaszunk.

A jelmezek tök jók, és nem spóroltak a törpékkel sem. Karakteres színészeket választottak - vagy legalábbis arra sminkelték őket -, egyedül Dorothy tűnt túl mesterkéltnek. A dalok nem mentek a film rovására. Elsőre talán soknak tűnhet, de megfelelő helyen voltak elhelyezve és alapvetően nem voltak a helyzethez nem illők.

Élmény

Nekem nagyon a Teletubbies-ra hajazott a film az erőltetett gesztikulációk és a gyerekes cselekmény miatt, szóval gyerekkel jó nézni, felnőttként inkább bosszantó tud lenni. Ettől függetlenül humoros, izgalmas, látványos filmet kapunk fülbemászó dallamokkal.

Érdekességek

- A történet eredetileg pénzügyi tanmese volt.
- Az ember kevésbé várná, de a mumpicok élték meg a legmagasabb kort, a Lollipop Guildből még 2015-ben is van egy életben maradt tag.


- A filmet többen is rendezték ideiglenesen, többek közt Cukor, akinek ternmészetesen magyar szülei voltak, illetve Vidor, akinek a nagyszülei voltak magyarok.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1712699523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.09.03. 05:55:32

Engem felnőttként is szórakoztatott a végignézése, semmi bosszantót nem találtam benne. Nekem kifejezetten tetszett gyerekkoromban is, és felnőtt fejjel is másodszor néztem végig kifejezetten jólesően.

Viszont nem értek egyet azzal, hogy feltétlenül valami mögöttes tartalmat kell keresni mindenben... Ez egy egyszerű mese, nem különösebben szól felnőtté válásról, és szerintem a magyar nyelvű Wikipedia oldal, amire hivatkozol, szerintem tévesen vonja ezt a párhuzamot. Az eredeti 1900-as Baum könyv gyerekeknek íródott. A nagy sikert meglovagolva 1901-ben Baum készített egy Broadway színpadi változatot a műről immár felnőtteknek (!) szánva, és ebbe pakolt bele olyan áthallásos dolgokat, amiknek már politikai éle is volt.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.09.03. 07:15:55

@moodPedro: Én mindenben az üzenetet keresem és olyankor meg vagyok zavarodva, ha nincs benne :D

Amúgy tipikus "road movie", amelyben a műfaj jellegzetességei alapján kéne karakterfejlődésnek lennie, de Dorothy szerintem nem lépett szintet egyáltalán, csak passzívan bele-, meg kikeveredett a kalandokból.

Na de itt még két hónapos se volt a blogom, látszik is rajta... :D
süti beállítások módosítása