Artúr filmélményei

A sötét lovag (2008)

2015. május 26. 12:43 - Liberális Artúr

Rendezte: Nolan, Christopher
Műfaj:
szuperhős, thriller
Főbb szereplők:
Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Gary Oldman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal
Megjelenés:
2008, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 2,5 óra
IMDB:
9 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-sotet-lovag-the-dark-knight/movie-86370

Tartalom

Batmannek és a lelkiismeretes "Kétarc" főügyésznek köszönhetően a szervezett bűnözés vezetői körül szorul a hurok. Ekkor jelenik meg Joker, aki felajánlja maffiavezéreknek, hogy elintézi Batmant. Azonban Joker ennél továbbmegy, és fel akarja rúgni az egész város rendjét, beleértve a bűnözőket és a civileket is. A fő célpont a rendet képviselő Kétarc lesz.

Joker a pillanatnyi vágyainak élő bűnöző, akinek a rendet fenntartó Batman ellenpólusaként legfőbb szórakozása megingatni ellenfeleinek erkölcsi meggyőződését. Nem e két karakter azonban a főszereplő, hanem a rendet és igazságosságot megtestesítő Kétarc főügyész. Az ő jellemfejlődését követhetjük nyomon a filmben. A film erkölcsi logikája sajnos eléggé fekete-fehér, ez nagyon sokat ront rajta. A film másik témája a bepánikolt tömegek lélektana, hasonlóan az M-hez, de ezt se mutatja be igazán, inkább pillanatképeket kapunk róluk, így aztán nem igazán láthatkjuk, hogy jutottak el A-ból B-be.

Megvalósítás

Profi, látványos, de nem érdekes, noha Batman és Joker karakterei, no meg a képregényvilág jó lehetőséget adott volna a szemingerlő képekre. A digitális trükkök nem feltűnőek, simán elhinném mindenről, hogy valódi.

Élmény

A film izgalmas, fordulatos, de számomra a karakterek gondolkodásmódja érthetetlen és nemtűnik túlságosan realisztikusnak. Ez sajnos nagyon sokat ront az egyébként tökéletesen profin leforgatott filmen.

Érdekességek


- A Jokert alakító fiatal színész nem sokkal a forgatás után, de még a film bemutatója előtt elhunyt. A film forgalmazója ezt kihasználva innetől kezdve az ő személyére építette a reklámjait, ami nagyon nem etikus, viszont elérte a kívánt hatást, és az egyik legnépszerűbb, szinte egendás filmmé tette a Sötét lovagot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9512699437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása