Artúr filmélményei

Ponyvaregény (1994)

2015. május 29. 16:46 - Liberális Artúr

Rendezte: Tarantino, Quentin
Műfaj:
krimi, neo-noir, vígjáték
Főbb szereplők:
John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken

Megjelenés: 1994, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/s7EdQ4FqbhY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ponyvaregeny-pulp-fiction-pulp-fiction/movie-2031

Tartalom

Egy piti bűnöző szerelmes pár éttermet készülnek kirabolni.
Máshol, máskor két bérgyilkos közül az egyiknek munka után a főnök feleségét kell vacsorázni vinnie.
Máshol, máskor egy bokszóló ugyanennek a gengszternek megígéri, hogy szándékosan elbukik egy meccset, de átveri.
Máshol, máskor láthatjuk a bérgyilkosokat a munkájuk után és a vacsora között, amint egy kis komplikáció adódik, amikor egy hullát el kell rejteniük.
Máshol, máskor - újra az étteremben vagyunk, bérgyilkosaink épp ott reggeliznek, ahol a piti bűnözők rabolni készülnek.

A filmnek a történetén túl tulajdonképpen nincs mondanivalója (vagy legalábbis én nem vettem észre). Az egyik bérgyilkos megtér némileg a film végére, de egyébként nem leszünk okosabbak.

Megvalósítás

A humorfaktort elsőorban az adja, ahogy az extrém helyzeteket hétköznapi természetességgel kezelik a szereplők. Látszólag üres fecsegessél, szokásos házastársi cívódásokkal veszik körbe az egyáltalán nem szokványos eseményeket, de ezeknek a párbeszédeknek is megvan a szerepük.

Másik fontos eleme a filmnek a szerkezete: nem a megszokott idősorrendben haladunk, hanem össze vannak kuszálva a szálak. Elsőre ennek nem látni a hasznát, de ha hagyományosan haladnánk, messze nem lenne annyira érdekes a történet.

Élmény

Másodjára sajnos sokat veszít a pörgős, szellemes párbeszédek és a történet a frissességéből. Nem annyira meghökkentő, és hiába van nagyon sok apró utalás más filmekre, ezeket a többség akkor se venné észre, ha kétszázszor nézné végig a filmet, hiszen jelentéktelenek, nem szolgálják a cselekményt.

Érdekességek

- A filmben szereplő Uma Thurman férje volt Gary Oldman (A sötét lovag) és Ethan Hawke is (Mielőtt éjfélt üt az óra, Sráckor).
- Ugyancsak szerepel a filmben Harvey Keitel (Taxisofőr).
- Az Arquette-család elég fontos szerept tölt be Hollywoodban. Rosanna és a férfinak született tesvére, a ma transznemű Alexis is szerepel a Ponyvaregényben. Férje, James Newton Howard számos sikerfilm zeneszerzője (többek között A sötét lovagé), míg testvére, Patricia szerepelt a Sráckorban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr712699431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása