Artúr filmélményei

Amerikai pite (1999)

2022. július 21. 16:49 - Liberális Artúr

Rendezte: Paul Weitz
Műfaj: tini, vígjáték
Főbb szereplők: Jason Biggs, Shannon Elizabeth, Alyson Hannigan, Chris Klein, Natasha Lyonne, Thomas Ian Nicholas, Tara Reid, Seann W. Scott, Mena Suvari, Eddie Kaye Thomas
Megjelenés: 1999, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/amerikai-pite-american-pie/movie-9181

Cselekmény: Négy végzős, bezsongott középiskolás fiú minden gondolata a szex körül forog, de korántsem olyan egyszerű elveszíteni a szüzességet. Jimnek például nagyon tetszik a cseh cserediáklány, de oda se mer menni hozzá. Oz béna, macsó dumáit kinevetik, Finch sikertelenül játssza a kifinomult úriembert, Kevinnek pedig ugyan van barátnője, de a lány nem akarja beadni egyelőre a derekát. Egy rosszul sikerült buli után elhatározzák, hogy még középiskolásként mindenképpen túlesnek a dolgon, és újult erővel vetik bele magukat a próbálkozásba: Kevin megpróbálja először csúcsra juttatni barátnőjét, hogy ezek után kedve legyen többhöz is; Jim online randira regisztrál; Oz beszáll egy kórusba, hogy ez alkalommal az érzékeny srácot előadva jusson be egy bugyiba; Finch elhiteti magáról, hogy átlagon felüli méretekkel bír...

Téma: Felszínesnek mondják, de szerintem nem teljesen tartalmatlan, hiszen van egy szép íve annak, ahogy a mindent betöltő és pusztán testiséget jelentő szextől eljutnak a fiúk a felismerésig, hogy van élet ezen túl is. A legérdekesebb Kevin egészen felnőttes kapcsolata lehetne, de a történet jellege nem engedi kibontani a drámáját.

Tartalom: Valójában nem csak négy, hanem sokszereplős a történet; elvileg az író alteregójaként működő Jim lenne a főszereplő, de szerencsére mások is kapnak teret bőven. Inkább csak három fő történetszál van: Az első Jim, ő a legkevésbé érdekes, hiszen tapasztalatlanként fél a csajoktól és végig csak a szexre hajt, bár a végén elkeseredésében megérti, hogy nem ezen áll vagy bukik a világ. Második főbb karakterünk Oz, aki látszólag az izomagyú kategóriát képviseli, de csak látszólag; valójában alapból sem olyan, így nem nevezném igazi jellemfejlődésnek, hogy a történet végére megtanulja emberszámba venni a nőket és fontosabbnak tartani a kapcsolatot a szexnél. A harmadik főbb karakterünk Kevin, akinek már van komoly kapcsolata, de a lány halogatja a szexet a tökéletes pillanatra várva, Kevin meg a "szeretlek" szó kimondását, míg meg nem értik, hogy nincsenek tökéletes pillanatok, nem kell túlmisztifikálni a dolgot. Az ő utolsó jelenetükben egy csomó mindent le lehetne szűrni a kényszerszextől a kapcsolati hazugságokig, de mivel a történet nem fejtette ki részletesebben, én sem fogom. A többiek, még Finch is, különféle mellékkarakterek a poénok kedvéért, nincs különösebb szerepük azon kívül, hogy ugyanazt a jellegű viccet elsüssék. A poénok altestiek, kamaszosak, alapvetően a kamaszos bénázásból és a helyzetkomikumból adódnak. És bár voltak hasonló, kendőzetlen vígjátékok jóval korábban is (pl. Party zóna (1978)), Ebert szerint itt érte el Hollywood az altesti poénok kimaxolását.

Forma: A kamerakezelés nyilván nem egy művészi kivitelezés, a zene gyakran utal más filmekre (Diploma előtt (1967), Nulladik óra (1985)), Oz esetében a dalszöveggel még építik is a dramaturgiát, szóval minden rendben van. Ami nem volt az, az a vágás vagy legalábbis az ütemezés, mert sokszor indokolatlanul sok idő telt el egy poén és a reakció között. Nagy a vizuális humor szerepe, elvégre szexuális helyzetekben vagyunk benne folyamatosan, helyenként sikerül kreatívnak is lennie, pl. a sörivós jelenet egészen hitchcocki egy darabig azzal, hogy húzzák a halaszthatatlant. A kedvenc elemem azonban a színjáték volt, egészen pontosan Jim és apja kettőse. Sosem értettem korábban ezt a "működik kettejük között a kémia" dolgot, de most nagyon átjött, ahogy élvezik egymás társaságát, hogy Jim majdnem elröhögi magát, hogy az apja állítólag végig improvizálta a szövegeit.

Élmény: Nagyjából egyidős vagyok a filmmel, mármint hasonló életkorú vagyok, mint a szereplői; fergeteges vígjátékként élt a fejemben. Talán a korral jár, talán már más időket élünk, de egyes részei nem hogy nem voltak viccesek, de ma már épp ellenkezőleg hatnak, mint pl. a webkamerás jelenet. Szóval sajnos ez már csak egy közepesen vicces tinivígjáték. A kritikák szerint már 1999-ben is az volt...

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Tara Reid (A nagy Lebowski)
    • Mena Suvari (Amerikai szépség)
    • Eugene Levy (Családi vakáció, Guffmanre várva)
    • Shannon Elizabeth (Igazából szerelem)
    • Molly Cheek (Pókember 2)
    • Casey Affleck (Good Will Hunting, Csillagok között, A régi város)
  • A filmnek még három folytatása készült, jóval kisebb sikerrel.
  • A Jessicát alakító színész részben magyar származású, anyai nagyszülei magyarok, de arról nem találtam infót, hogy kötöttek ki végül Amerikában. Az anyja már Franciaországban született.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3817885279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása