Artúr filmélményei

Mary Poppins (1964)

2015. június 07. 14:20 - Liberális Artúr

Rendezte: Stevenson, Robert
Műfaj:
fantasy, vígjáték
Főbb szereplők:
Julie Andrews, Dick Van Dyke, David Tomlinson, Glynis Johns

Megjelenés: 1964, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/nOfH7uEojKk
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/mary-poppins-mary-poppins/movie-14401

Tartalom

Banks úr karótnyelt, komoly üzletember, felesége szétszórt szüfrazsett, és egyikük sem foglalkozik gyerekeik nevelésével. Egy nap Mary Poppins-t veszik fel nevelőnőnek a gyerekek mellé, aki ugyan kérlelhetetlenül szigorú, de jól ért a nyelvükön, és még varázsolni is tud.

 

Supercalifragilisticexpialidocious, azaz nem tudom mit mondjak. Cselekménye nem nagyon van a filmnek, és bár a jellemfejlődésről kéne szólnia, ezt sem tudjuk nagyon nyomon követni. Tulajdonképpen táncos és zenés jeleneteket látunk összefűzve.

Megvalósítás

Mondhatnánk, hogy ez egy ötvenéves film, és nézzük el a kivitelezést, de sokkal korábbról is van példa igényesebb megvalósításra. A láthatóan festett díszletek, a túlgesztikuláló színészek (a kissrácnak ez egyes helyekn jól állt), az egymásra vetített képek mind arra utalnak, hogy véletlenül sem szabad komolyan venni a filmet. És ekkor kezdett szöget ütni a fejembe, hogy ez esetleg egy szatirikus vagy az Ének az esőbenhez hasonlító film is lehet akár, és szándékosan fedi fel filmlétét. Kétségtelenül parodisztikusak a karakterek, de ezen kívül más sajnos nem igazolja ezt a felvetést.

De hogy említsek pár pozitíumot is, a kéményseprő-jelenet szuperül néz ki képileg és koreográfiailag is, a kisfiú a film elején nagyon jól játszik, és kreítvnak nem mondanám, de legalább tudott váratlan dolgokat kezdeni magával (pl. beszélő esernyő-nyél, elszabaduló körhintalovak.. stb.)

Élmény

Ez az eddigi első igazi musical, hiszen a film nagyobb részét végigénekelték. Így kevésbé kínos, ha oda nem illően fakadnak dalra, mint amikor egy nem annyira musicalben fakadnak dalra a szereplők. Voltak vicces jelenetek, gyerekeknek biztos tetszik is ez a pörgős, vadul csapkodó cselekmény, de felnőttként nem tudtam élvezni. A kritikusok ellenben szeretik, úgyhogy kíváncsian várom bárkinek a véleményét, aki el tudja mondani, miért nem rossz ez a film.

Érdekességek

- A kisfiút alakító színész sajnos egy ételmérgezésből eredő betegségben fiatalon, 21 évesen elhunyt.

Hírek

- Elkészült egy második részhez az előzetes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8912699411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása