Artúr filmélményei

A generális (1926)

2015. augusztus 25. 12:53 - Liberális Artúr

Rendezte: Bruckman, Clyde - Keaton, Buster
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Buster Keaton,

Megjelenés: 1926, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/g193eTLigrQ
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/buster-keaton-a-generalis-the-general/movie-872

Tartalom

Újra a polgárháborús Amerikában járunk, a déli oldalon. A munkájának élő mozdonyvezető, Johnnie (Buster Keaton) szerelmes Annabelle-be, és hogy bevágódjon nála, jelentekezne a hadseregbe, de szaktudása miatt nem fogadják fel, hasznosabb, ha civil marad. Annabelle persze ezt gyávaságnak értelmezi, ezért nem hajlandó szóba állni vele, amíg nem lát Johnnie-n egyenruhát. Eközben az északiak kommandós akciót terveznek: elkötnek egy vonatot Délen, és Észak felé haladva mindent megrongálnak, ami utukba kerül. Csakhogy épp azt a vonatot lopják el, amin Annabelle is utazott, és aminek épp Johnnie a vezetője. Johnnie felpattan az első mozdonyra, és utánuk ered.

A cselekménynél nincs mélyebb üzenete a filmnek, egy akciódús, romantikus történet szeretne lenni. Ami nagyobb probléma, hogy vígjátékként van feltüntetve, de nem igazán lehet rajta nevetni. A helyzetek humorosak ugyan, de nincs csattanójuk, nem megmosolyogtatóak, és nem is szatirikusak. A film feldobja a poénokat, de nem csapja le őket.

Megvalósítás

A film zenéje klasszikus darabokból áll össze, többnyire jól illik a helyzethez, de a lassú Kék Duna keringőt pl. teljesen vállahatatlannak éreztem egy akciójelenet közben. A korszak művészeti irányzataiból mintha semmit nem vett volna át a film, viszont a nyaktörő mutatványok elég jól néznek ki, ahogy Keaton ugrál és zsonglőrködik a vonaton, főleg úgy, hogy látszólag kevés odavetített kép volt, azaz úgy tűnik, elég sok mindent pontosan megkoreografáltak és élőben vették föl, pontosan összehangolva az eseményeket.

Mint említettem, a filmen nem nagyon lehet nevetni, aminek oka elsősorban Keaton visszafogott karaktere. A kor másik nagy sztárjával, Chaplinnel összehasonlítva látványosan nem bukdácsol. Ettől állítólag a film kortalanabb, élethűbb lett, de nekem meg baromira unalmas. A film korának egyik legdrágábbja volt, rengeteg statisztával, valódi folyóba zuhanó vonattal.

Élmény

Egy burleszfilmre számítottam, ehhez képest nem sok nevetnivalóval akadtam össze. Korához képest egyébként meglehetősen modernnek hat, kevesebb benne az üresjárat, mint más némafilmekben. Csak nekem unalmas.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Buster Keaton (Alkony sugárút)
- A filmben feltűnik Keaton apja is, Joe Keaton északi generálist alakítva.
- Mike Donlin korának egyik legjobb baseball-játékosa volt, ugyancsak egy északi generálist alakít.
- A sztori valós történeten alapul, az is meglehtősen kalandos volt.

A film megtekinthető itt:

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1812699253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.22. 16:06:17

Buster Keaton egyik szerelme miatt háborúba menne, de a másik miatt nem engedik. Aztán mind a kettőt neki kell megmentenie az ellenséges vonalak mögött. Végül hős lesz, akarata ellenére kb...
Jó kis film na!
süti beállítások módosítása