Artúr filmélményei

Terminátor (1984)

2015. december 27. 10:42 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Cameron, James
Műfaj:
sci-fi
Főbb szereplők:
Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Lance Henriksen

Megjelenés: 1984, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/k64P4l2Wmeg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/terminator-a-halaloszto-the-terminator/movie-6290

Tartalom

Egy atomháborút követően emberek és öntudatra ébredt robotok harcolnak egymás ellen. 2029-ben a vesztésre álló robotok visszaküldenek az időben egy terminátort (Arnold Schwarzenegger) 1984-be, aki megtévesztésig hasonlít az emberekre, de emberi teste alatt fémváz van. Feladata megölni Sarah Connort (Linda Hamilton), az emberek vezérének jövendőbeli anyját. Az embereknek szintén sikerül visszaküldeni Sarah védelmére egy katonájukat, Kyle-t (Michael Biehn). A nyolcvanas évek fegyverei hatástalanok a megállíthatatlan terminátor ellen, és persze a lassan összemelegedő Sarah és Kyle nem számíthat a hatóságok segítségére sem...

A filmben elsősorban az akció dominál, ezért nem mondhatni, hogy a mára védjeggyé vált időutazások és mesterséges intelligencia lettek volna a téma. Ezek okos mellékszálak, de a lényeg mindössze a harc a nőért, illetve a nővel egy félisten ellen. Persze belemagyarázható sok minden. Pl. Kyle az emberiség haláltáborait úgy írja le mint a zsidóság holokausztját, Sarah a jövő vezetőjének anyjaként nyilvánvaló Szűz Mária, a terminátor pedig egyfajta Frankenstein-szörny.

Megvalósítás

A trükkök mára inkább gagyinak hatnak; nem szabad ugyan rajta fennakadni, de kiábrándító volt, hogy ugyanezeket a technikákat alkalmazták már az 1930-as években is (pl. King Kong). A terminátor-robot stop-motionben mozgott, durván látszott mikor látjuk a színészt és mikor egy rá hasonlító maszkot, ahogy jól látszódott az is, ha vetített kép előtt ugráltak. Az akciójelenetekkel ettől függetlenül nem volt semmi baj, a valódi tűz és robbanások mindig jól néznek ki. Ami talán újdonság lehetett, az a terminátor szemével látni a világot, egyfajta számítógépes infrakamerával. Őt egyébként is gyakran mutatták alulnézetből, lassítva, árnyékolva.

Divatja volt még ekkor a disztópiáknak (Szárnyas fejvadász, Csillagok háborúja, A bolygó neve: Halál), és itt is látványosan rémisztő volt az elképzelt jövő, amely rémálmok formájában vissza-visszatért a filmben, ugyanakkor mást nem tudtunk meg róla. Az érzelemmentes, már oszló húsú, megállíthatatlan gyilkológép terminátorral együtt ez a két dolog tehette horrorisztikussá a filmet a maga idejében. Nekem sajnos a mai szememmel nem nyújtott ilyen élményt - sokkal érdekesebb volt a nyolcvanas éveken nevetni: az autókón, a frizurákon, a zenén, a ruhákon, a walkmanen. Azon hogy cigiztek, káromkodtak, meztelenkedtek, de a gyilkosságokat nem mutatták nagyon naturalisztikusan... stb. Sokat változik a világ 30 év alatt... Ugyancsak csalódás volt, hogy több jelenetet szinte egy az egyben átemeltek a Terminátor 2-be, ettől ez utóbbi film sokkal inkább tűnik remake-nek, mint eredeti alkotásnak.

Élmény

Összességében egy tipikus nyolcvanas évekbeli akciófilmmel van dolgunk, aminek szerencséjére olyan háttérsztorija volt, amit ki lehetett aknázni és további mélységeket adni a folytatásokkal. A speciális effekteket leszámítva rendben volt mint akciófilm, de igazi látvány nem nagyon volt.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton és Earl Boen (Terminátor 2), Michael Biehn és Lance Henriksen (A bolygó neve: Halál, Terminátor 2), Dick Miller (Ponyvaregény), Bill Paxton (A bolygó neve: Halál, Terminátor 2, Titanic)
- A terminátor ötlete Cameron, a rendező fejéből egy lázálom során pattant ki, amikor egy égő csontvázról álmodott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6312699057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása