Artúr filmélményei

Rocky (1976)

2016. április 29. 11:26 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Avildsen, John G.
Műfaj:
dráma, sport
Főbb szereplők:
Sylvester Stallone

Megjelenés: 1976, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/3VUblDwa648
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/rocky-rocky/movie-37961

Tartalom

Rocky harmincas verőlegény, egy uzsorás (Joe Spinell) alkalmazásában fenyít be embereket, de sosem viszi rá a lélek, hogy ténylegesen bántsa áldozatait. Néha bokszol, bár az edzőteremből már kirakták, mert bár egykor tehetségesnek tűnt, sosem tett erőfeszítéseket hogy ezt kamatoztassa. Lepukkant környéken él lepukkant lakásban, lepukkant emberek között Philadephia olasz negyedében. Barátja, Paulie (Burt Young) húsüzemben dolgozik, de már elege van mindenből, ezt a frusztrációját pedig otthon élő, visszahúzódó húgán, Adrianon (Talia Shire) tölti ki. A nő állatkereskedésben dolgozik, Rocky próbál neki udvarolni, de nem tudja kezelni a közeledést és csendben lefelé néz egész nap. Végül sikerül megtörnie a jeget, miután Adrian már inkább van Rockyval, mint alkoholista bátyjával. Eközben a világbajnok bokszoló, Creed nagy problémával küzd: a nagy újévi gálameccs, amelynek tematikája az Egyesült Államok kétszázéves évfordulója, elmaradni látszik ellenfele sérülése miatt. Egy nagy név sem tudja vállalni a pár héten belül sorra kerülő meccset, ezért az az ötlete támad, hogy mérkőzzön meg egy helyi ismeretlennel, hiszen a média biztos imádni fogja a semmiből felkínálkozó lehetőséggel élő átlagembert. Választása hangzatos neve miatt az "olasz csődőrre", azaz Rockyra esik. Rocky az edzőterem vezetőjével való vitája után végülis kibékül és keményen eddzeni kezd, hogy megmutassa a világnak: lehet hogy esélytelen, de felemelt fejjel fog küzdeni.

És nagyjából erről is szól a film, meglehetősen nyíltan (vagy inkább egyszerűen) kezeli témáját: küzdj, dolgozz keményen és akkor elérhetsz valamit.

Megvalósítás

Ezt pedig úgy érzékeltette a film, hogy számításommal ellentétben nem is igazán sportfilmen láttunk, legalábbis elég kis részét teszi ki a történetnek a boksz. Rocky egy amatőr meccsével kezdőik a film, a zárása pedig szintén egy bokszmeccs, igaz, ez már a csúcs, világbajnoki címmérkőzés. A köztes másfél óra pedig elsősorban azzal van elfoglalva, hogy bemutassa a filmes divatnak megfelelően Philadelphia olasz gettóját, ahol senkinek sincsenek nagyratörő álma, kevéssle is megelégszenek, és ez már kódolva van a közegben (lásd pl. a rossz társasággal lógó kislányt). Hogy Rocky kitörhessen, hogy legyen ami inspirálja, kellett is egy meseszerű csoda, hogy engedjék bokszolni a világbajnok ellen. Vele párhuzamos Adrian története, akiről ugyan nem sok minden tudunk meg, de nagyjából látjuk, hogy neki is kellett egy külső lökés Rocky személyében, hogy kiálljon magáért bátyjával szemben. Nem véletlen, hogy pont ők ketten jönnek össze, és nem véletlen, hogy a bokszmeccs végén nem az eredmény számít, hanem hogy együtt éljék meg ezt a sikert. És igen, végre egy film azon kevesek közül, ami számomra is hitelesen tudta ábrázolni, ahogy egy pár összejön.

Ugyanakkor amit mindenki vár, a bokszmeccs, na épp az nem lett erős csúcspontja a filmnek. Lehet hogy a maga korában még látványosnak számított, de nekem csalódás volt, ma már egy dramaturgia nélküli mérkőzés is jobban közvetített. Nem érződött a felfokozott hangulat sem a kommentátorokon, sem a közönségen (ennek részben költségvetési okai voltak, a film ugyanis alacsony kerettel dolgozott, ezért kevés statisztára volt pénz), a meccsből amit mutattak, az jó volt, de néhány perc alatt elintézték, igazán lehetett volna hosszabb, kidolgozotabb. Egyik nagy erénye a steadicam alkalmazása volt, ez volt az egyik első film, amely ezzel a technológiával dolgozott, azaz sínek építése nélkül is lehetett mozgó kamerával felvételt készíteni úgy, hogy ne remegjen túlságosan a kép. Leghíresebb jelenete a filmnek az a videóklipszerű montázs, amely zenei aláfestéssel mutatja Rocky edzését, felkészülését, és amely az üzenettel együtt (kemény munka = siker) mára a sportfilmek sablonjává vált.

Élmény

A filmet Stallone írta, ő a főszereplője - állítólag ezért is annyira hiteles, hiszen önmagát adja, sőt saját életét mutatja be, amely eddig valóban nem volt túl rózsás, ám ez a film egy csapásra sztárrá tette. Egszerű, pozitív, a maga módján bájos történet. Sportfilmet vártam, de ez a filmben nem játszik igazán fontos szerepet, és nem is látványos maga a boksz része. Gyakran párhuzamba állítják a Dühöngő bikával, amel valóban mélyebb és szebb, de egyszerűsége, közvetlensége miatt mégis a Rocky lett nagyobb siker.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Talia Shire (A keresztapa 1-2), Burt Young (Kínai negyed, Volt egyszer egy Amerika), Joe Spinell (A keresztapa 1-2, Taxisofőr), Tony Burton (Ragyogás)
- Talia Shire lánykori nevén Coppola, a rendező testvére.
- A Stallone család több tagja is feltűnik a filmben kisebb szerepekben: apja, anyja, testvére, felesége
- A kis költségvetés meghatározó volt a filmben: több jelenetet át kellett írni, amiért pénzszűkében voltak. Pl. a korcsolyázós jelenet normális időben történt volna, ám nem bírták fizetni a statisztákat, ezért döntöttek a zárás utáni látogatás mellett. Az óriásplakát, amelyen Rocky a filmben kiszúrja a helytelen színeket, nem szerepelt a forgatókönyvben; egyszerűen elrontották, és mivel nem volt pénz ezt kijavítani, inkább írtak hozzá egy jelenetet... stb.
- A történet ihletője az az 1975-ös Muhammad Ali - Chuck Wepner mérkőzés, amelyen Wepner teljesen esélytelenül indult, mégis meg tudna lepni Alit szívósságával. Creedet nagyjából Ali után mintázták. Rocky karaktere több bokszolón alapszik, többek közt Rocky Grazianoén és Rocky Marcianón.

ihlet: ali-wepner

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr10012698837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása