Artúr filmélményei

Az operatőr bosszúja (1912)

2019. november 03. 21:12 - Liberális Artúr

Rendezte: Vlagyiszlav Sztarevics
Műfaj:
animáció, kísérleti, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Oroszország
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
7,7
Ajánlott írás:
-
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/az-operator-bosszuja--miest-kinooperatora/movie-54570

Előzmények: Az orosz filmművészettel elsőként mindenki a szovjet filmművészeti mozgalmak és a Patyomkin páncélos kapcsán találkozik először, már a cári Oroszországban is aktív filmes élet zajlott. Természetesen ide is a Lumiere-ekkel érkezett meg a kamera, épp II. Miklós 1896-os koronázására és a francia cégek kaparintották meg elsősorban az orosz piacot, míg el nem érkezett az első orosz film 1908-ban, a Sztyenka Razin. Vlagyiszlav Sztarevics (1882-1965) a rovartan területén dolgozott, egy természettudományi múzeum igazgatójaként próbált dokumentumfilmet forgatni rovarokról, akik viszont nem bírták jól a világítást. Cohl stop-motion trükkjeitől ihletet kapva halott rovarokkal forgatta le filmjeit élők helyett. A szovjet hatalomátvétel után Franciaországba menekült és további nagysikerű animációkat készített.

A film: A történetben egy bogár-házaspár férfitagja az idilli családi otthon helyett egy éjszakai bár szitakötőjénél talál "megértést", miután lecsapja a lányt egy tücsök kezéről. Csakhogy a tücsök egy operatőr és felveszi bogár úr légyottját... A történet önmaga is kellően szórakoztató, ahogy finoman, humorosan utal a kölcsönös megcsalásra és ez sokkal mulatságosabb úgy, hogy bogarakkal adatják elő. De az igazán erős része a stop motion, ami ugyan nem új, de eddig kissé bumfordi módon tárgyak mozogtak, nem pedig bábok. És ezt nagyon szépen, gördülékenyen, részletesen láthatjuk, teljesen modernnek hat, ráadásul még spéci kameraszögek is belefértek (pl. a "drónfotós" felvétel). Apró módosításokkal teljesen korrekt film lenne ma is és szórakoztató. Csillagos ötös.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6715283620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása