Artúr filmélményei

Csameko no icsinicsi (1931)

2021. március 09. 21:48 - Liberális Artúr

Rendezte: Nisikura Kijodzsi
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1931, Japán
Hossz: kb. 7 perc
IMDB: 5,5
Ajánlott írás: https://www.nishikata-eiga.com/2011/10/chamekos-day-1931.html
Mikor látható: -

Cselekmény: ...avagy Csameko egy napja. Itt a reggel, ébredezik a természet, felébred Csameko is, az iskoláslány. Felöltözik, megmosakszik, megreggelizik...

Téma: A továbbiakban sem történik nagyon más, de ez csak egy hétperces animáció. Ha van értelme, akkor az kedvcsináló a mozihoz; ha "nincs értelme", akkor illusztráció. Talán lehet értelmezni kora társadalmi kontextusában is, hiszen javában dúlt a gazdasági világválság Japánban is, ami az ország 1932-es fasizálódásának egyik fő elősegítője volt.

Tartalom: Amennyiben nincs különösebb célja, akkor illusztrációról ebszélhetünk, ez ugyanis egy 1919-ben nagy sikert aratott dal 1929-es feldolgozása, ehhez rittyentett az animátor egy rajzfilmet. A társadalmi kontextus azért ugrott be, mert Csameko tökéletesen engedelmes (fasizmus?) és van bőven mit ennie (gazdasági válság?). De valószínűbb a filmezéshez kedvcsinálás, hiszen eleve olyan csodálatos dolgok elevenednek meg, amik elbűvölhették a korabeli gyerekeket, van benne egy Chaplin-utalás, a végén pedig konkrétan mozirészleteket láthatunk és Csameko áradozik az élményről. Humoros akar lenni, de ez a humor nagyon avítt és gyermeteg, de persze ekkor még működhetett.

Forma: Mivel egy dalt illusztrál a film, végig egy gyerek énekét hallhatjuk, ami mérsékelten kreatív, mert időnként pl. ütemet tud váltani. Érdekesség, hogy ez nem hangosfilm, a dalt párhuzamosan játszották le a némafilm vetítésével. A rajz nem túl kifinomult, emlékeztet a Namakura Gatanára, viszont nem fél élni az animáció nyújtotta határtalan lehetőségekkel és szabadon játszik a vonalakkal életre keltve tárgyakat - ebben a korai amerikai szürrealista rajfilmekre emlékeztet. A végére még tartogat egy meglepetést, hiszen konkrét filmhíradórészlet jelenik meg, ami nem rajzolt.

Élmény: Nem vagyok oda az efféle rajzfilmekért, de azért elnéző vagyok velük a koruk miatt. Végülis van benne kreativitás, nem unalmas, csak hát öreg. Egyszer meg lehet nézni, főleg, ha valakit érdekelnek százéves japán slágerek. Csak nem látom be, hogy miért ez lenne az év legjobb kelet-ázsiai filmje, amikor ott van a Tokiói kórus.

Érdekességek

  • A filmben szereplő Lion fogkrém létező márka - és bizonyára reklámfogás volt.
  • A filmhíradórészletben Hitomi Kinue atléta szerepelt, aki olimpiát nyert első japán nőként 1926-ban és 1930-ban is, de tüdőgyulladásban elhunyt 24 évesen, még 1931-ben.
  • Az éneklő kislány Hirai Hideko 1918-ban született  - és 103 évesen még életben van.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5116455108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása