Artúr filmélményei

Sót Szvjanyetijának (1930)

2023. július 29. 23:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Mihail Kalatozov
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1930, Grúzia (Szovjetunió)
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 7,5
Ajánlott írás: https://silentfilm.org/salt-for-svanetia/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/jim-shvante-marili-svanets/movie-99277

Cselekmény, téma, tartalom: A dokumentumfilm a grúziai szvjanyetijai régió Usguli falujának lakói életét mutatja be, amely nehezen megközelíthető a hegyvidék miatt, és a legfőbb hiányt a só jelenti, ami fontos az állattartáshoz. Az első harmad fő témája a kemény élet: erőforrásaik szűkösek, keményen dolgoznak, életük veszélyes a gonosz földesurak és a rideg természet miatt is. A második harmadik helyezi középpontba a só jelentőségét. A harmadik harmad a vallásos babonák rituáléit állítja szembe azok kontraproduktivitásával (a gazdagok ünnepszámba menő temetésén haszonállatokat ölnek le, terhes nőket űznek el). De ekkor megérkezik az ötéves terv, amely a szorgos szovjet kommunista munkásoknak köszönhetően utat épít az elzárt közösségnek. Nyilván teljesen nevetséges, ahogy az addig néprajzi jellegű dokumentumfilm a semmiből átvált kommunista propagandába az utolsó pár percre, de sejthettük, hogy ez lesz, ha másból nem, abból, hogy már eleve egy semmitmondó Lenin-idézettel indítottak, ami csupán azért kap ilyen kiemelt szerepet, mert Lenin mondta. A látottak hajaznak a Föld kenyér nélkülre (1933) is, mert láthatóan megrendezett, dramatizált jelenetekkel van tele, állítólag a helyi szokások egy része is pusztán kitaláció.

Forma: Kalatozov egy évvel korábbi, első filmje bemutatásra sem került, mert beleesett a formalizmus bűnébe, és itt is nagyon rezgett a léc - hál'istennek. Ezúttal is kapunk egy nagy adag szovjet avantgárd montázst, de vannak látványosan szokatlan kameraszögek, amelyek jóval meghaladják az elődöket, illetve a kamerakezelés meglehetősen dinamikus. Ne felejtsük, 1930-as a film ekkor azért még nem kis készülékek voltak, amelyeket olyan könnyű lett volna mozgatni - itt mégis ez történik. A dinamizmusa legerősebben a kommunista propaganda részben jön elő, ami jót tesz a tetőpontnak és egyben jótékonyan elfedi a dolog váratlan nevetségességét.

Élmény: Talán csak "öregszem", de megint azt éltem át, mint a legutóbbi szovjet filmél, Az én nagyanyámnál (1929): hiába van telepakolva látványos elemekkel, ha nem áll össze. Akkor van értelme a vizuális elemeknek, ha megtámogatják a gondolatot. És bár kifejezőek voltak, összességében nem éreztem, hogy segítették volna a filmet.

Érdekességek

  • Szóval Kalatozov első filmjét a formalizmus vádja miatt be sem mutatták, itt is sok kritika érte emiatt, illetve mert látszólag jobban érdekelték a szvánok babonái a társadalmi üzenet helyett. A következő filmje hasonló kritikákban részesült, így nem is készíthetett a továbbiakban filmet jó ideig, és igazán csak a sztálinizmus után tudott visszatérni.
  • A filmbéli falu Usguli, ahol ma is csak bő kétszázan élnek. A filmben is szereplő, 9-10. századokban épült szván-tornyokból több száz van, és mivel valóban elzárva éltek a nehéz megközelíthetőség miatt, sajátos kultúra alakult ki. Ennek köszönhetően a világörökség része lett a falu.

Országinfó

  • Földrajz: Grúzia Nyugat-Ázsiában van, területe Magyarország kb. háromnegyede, éghajlata szubtrópusi-kontinentális.
  • Társadalom: 3,5 millió lakosa van, nagy többségük grúz és keresztény, gazdasága fejlett, a társadalmi különbségek közepesen nagyok, politikai rendszere átmenet a demokratikus és az autoriter között.
  • Történelem: Grúz népek már évezredek óta éltek a környéken, közel tízezer éve a világ legrégebbi bortermelői. A korai grúz királyságok az ókorban Perzsia és Róma ütközőzónái voltak, részben emiatt a magyarokhoz hasonlóan a kereszténység felvételével a 4. században elkötelezték magukat egy keletitől eltérő identitás mellett, és ezzel egyben az egyik legelső keresztény állammá is váltak. Fénykoruk a 11-13. századokra tehető, miután egyesítették a grúz királyságokat, ám ennek véget vetettek a külső támadások, az ország szétesett, és egyes részei Perzsia és Törökország fennhatósága alá kerültek. Oroszország a 18. század végén kezdte uralma alá hajtani Grúziát. Egy rövid időszaktól eltekintve 1991-ben nyerték vissza függetlenségüket, ám etnikai alapon polgárháború tört ki 1991-1994 között, ami a mai napig lezáratlan.
  • Film: Fontosabb filmek a blogról:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9418180661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása