Artúr filmélményei

Száll a kakukk fészkére (1975)

2015. január 30. 10:08 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Forman, Milos
Műfaj:
tragikomédia
Főbb szereplők:
Jack Nicholson

Megjelenés: 1975, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/OXrcDonY-B8
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/szall-a-kakukk-feszkere-one-flew-over-the-cuckoos-nest/movie-7346

Tartalom

A sztori szerint egy nyughatatlan köztörvényes (Jack Nicholson) folyamatos összeférhetetlen  viselkedése miatt elmegyógyintézetbe kerül megfigyelésre, ahol barátságot köt az ápoltakkal, de a rendszer végül a főnővérrel az élen bedarálja őt.

A kritikák szerint a film alapvetően egy diktatórikus rendszerről szól, amely az emberek többségét elnyomja, elfojtja, de van, akivel nem tud mit kezdeni. Biztosan igazuk van, de nekem végig a felnőtté válás motoszkált a fejemben, ahol a sablonosabb páciensek egy-egy fejlődési pontot jelenítenek meg a hisztis kölyöktől a nemiségére ébredő kamaszon át a végül önálló életre készen álló fiatal felnőttig, és a főnővér az anyuka, vagy még inkább az ember saját gátlásai. Mivel erre a nekem jobban tetsző allegóriára máshol nem találtam utalást, bizonyára az első változat az igaz, abból viszont láttunk már elég sok hasonlót a börtön- és iskolai filmek formájában.

Képi világ

A film kis költségvetésű. A szép képek hiányát ezzel még lehet magyarázni, de a kreativitás hiányát nem. Persze simán lehet, hogy csak az én hozzá nem értő szemeim nem veszik észre ezeket, mindenesetre ha ennyire el van rejtve a vizuális költészet, akkor megint csak nem lehet annyira jól megcsinálva.

Az egyetlen dolog, amit észrvettem, az az öltözetek jelentősége: mindenki a rászabott ruhában van, a páciensek kórházi köpenyben, az ápolók ápolói ruhában, a prostik (?) alulöltözve, az igazgató öltönyben és nyakkendőben... stb. Ellenben amint szerepet váltanak, és a páciensek normális életet kezdenek élni akár az intézeten belül, hétköznapi ruha kerül rájuk. Külön poén az első jelenet, amiben a fehér ember feketében, a feketék fehérben vannak.

screenshot_from_2015-01-30_10_03_38.png

Élmény

Egy különleges filmre számítottam, ehelyett kaptam egy témájában már kimerített történetet (persze ilyenkor mindig előjön, hogy egy régi filmtől, esetünkben épp 40 évestől, mennyire várhat el az ember frissességet).

Bár a színészeket Oscar-díjjal jutalmazták mind férfi, mind női fronton, számomra nem tűntek valós embereknek a szerepek.

Nem untam magam, de végig vártam valami fordulatot, ami nem következett be: kiszámítható úton haladt a film, így a tragikus vég sem tűnt annyira tragikusnak.

Érdekességek

- Több, ma ismert, akkor még fiatal színész egyik első szerepe volt a filmbéli alakítása: Danny DeVito, Christopher Lloyd és persze Jack Nicholson.


- A statiszták: többen közülük ténylegesen kezeltek voltak, és feltűnik a háttérben Angelica Houston is egy ponton.


- A filmes jogokat eredetileg Kirk Douglas vásárolta meg, majd továbbadta fiának, Michael Douglasnak, aki a film producere.
- A film azon három film egyike, amely mind az öt fontosabb Oscar-díjat megnyerte. (A többi film: Ez történt egy éjszaka 1934-ben és A bárányok hallgatnak 1991-ben.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9212699563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása