Artúr filmélményei

A vadász éjszakája (1955)

2015. február 01. 00:12 - Liberális Artúr

Rendezte: Laughton, Charles
Műfaj:
film noir
Főbb szereplők:
Robert Mitchum, Shelley Winters

Megjelenés: 1955, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8 pont
Előzetes: https://youtu.be/Nv2EI-E9mdg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-vadasz-ejszakaja-the-night-of-the-hunter/movie-58441

Tartalom

Az 1930-as években járunk. Az apa a bankrablásból származó pénzt elrejti, és megesketi gyermekeit, hogy senkinek nem fedik fel a rejtekhelyet. Később elkotyogja cellatársának tettét, aki a gyerekek nyomába ered, hogy kiszedje belőlük a titkot.

 

A film kész tárháza a bibliai utalásoknak és példázatoknak Ábrahámtól Noén át Mózesig, és nem volt könnyű értelmezni, de azt hiszem a jó és a rossz konkrét harcáról szól, ahol mind a jó, mind a rossz érzéketlen az emberi érzelmek iránt, és kíméletlenül lesújtanak.

Képi világ

Expresszionista. Bár kevésbé, mint a huszas évek német filmjei, cserébe számos festői képet kapunk. Ennél többet nem tudok mondani róla, beszéljenek a képek magukért:

 

Élmény

Ez az amivel sem a korabeli közönség és a kritikusok, sem én nem tudok mit kezdeni. Nem a történettel van baj, és nem is a fényképezéssel; a stílus azonban annyira eklektikus, hogy nem lehet egyszerűen elmerülni a filmben. Hol annyira rémesen bugyutának tűnik, hogy paródiának vélné az ember, hol horrorisztikusan rémisztő.

Érdekességek

- Charles Laughton, a rendező színészként sokkal sikeresebb volt; ez volt az egyetlen filmje rendezőként.
- Igaz történeten alapul a film.
- A gyerekek apját Peter Graves játsza, aki ismerős lehet több mai filmből is (Men in Black, Airplane).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4612699559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.07.24. 08:23:46

Helyenként fogtam a fejemet, legparodisztikusabb az volt, amikor Mitchum a pincéből üldözte a menekülő gyerekeket, úgy futott utánuk a lépcsőn, mint valami rajzfilmfigura... De nekem a történettel is bajom volt. A végén a gyerek miért dobja oda a pénzes babát az elfogott Mitchumhoz... WTF???? Ha az első pillanatban megteszi, akkor még él az anyja... minek volt akkor ez a sok hűhó? Semmiért???

Néhány képi megoldás tényleg jó volt, de tartok tőle, hogy ez nem feltétlenül a rendező érdeme volt...
süti beállítások módosítása