Artúr filmélményei

Biciklitolvajok (1948)

2015. március 01. 10:01 - Liberális Artúr

Rendezte: De Sica, Vittorio
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell

Megjelenés: 1948, Olaszország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/H3jnzXX9mXs
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/biciklitolvajok-ladri-di-biciclette/movie-230

Tartalom

Róma szegénynegyedében járunk, nem sokkal a második világháború után. Főhősünknek hosszú idő után sikerül elhelyezkednie, de már első napján ellopják a munkájához elengedhetetlen kerékpárját. A hatóság tehetetlen, ezért megpróbálja maga megkeresni.

 

A filmet az olasz neorealizmus egyik csúcsaként szokás jellemezni, így nem kell általánosabb tartalmat keresnünk (persze van benne társadalomkritika, morális dráma): pesszimista idegenvezetést kapunk a háború utáni európai városok lassú talpraállásának kezdeteiről, ahogy láthattunk hasonlót már A harmadik emberben is. Mint rendes neorelista film, itt is fontos, hogy kerüljék a különleges helyzeteket, és a történet minél hétköznapibb legyen, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy ne lenne a film katartikus.

Megvalósítás

Nem csak tartalmában, megvalósításában is igyekszik életközeli maradni a film: amatőr színészek játszanak benne - de nem üres porhüvelyek, mint a Vétlen Baltazárban -, akik maguk is átélték vagy épp átélik szerepüket (a főszereplő gyári munkás, a forgatás alatt elvesztette munkáját; a fiát játszó kisfiú szinte találomra került a filmbe... stb.) Díszletek nincsenek, mindent a helyszíneken forgattak.

Bár részemről mindig elvárás, hogy éljenek a vizuális lehetőségekkel, ebben az ez egy esetben kivételt tehetünk, hiszen a cél épp a valóság bemutatása, ahhoz pedig kevésbé illene egy-egy groteszk kép.

Élmény

Van :) Érfelvágós... Épp az előző film kapcsán örvendtem, hogy az embereket reálisan ábrázolják, és egyáltalán nem idealizáltak. Ott azonban optimista befejezést kapott a történet, míg itt - bár elnézően, szeretettel ábrázolva - megsemmisül erkölcsileg a kiszolgáltatott ember.

A film egy listán egyike a top 10 filmnek, amit illene minden kiskamasznak megnéznie 14 éves koráig, és ez szerintem többet mond el róla, mint bármilyen kritika: nagyon hiteles, tanulságos, és megmarad az emberben, noha nem történik semmi igazán látványos benne.

Érdekességek

- A filmben feltűnik a 17-18 éves Sergio Leone is statisztaként.

Tetszett

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9912699541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.06.10. 23:14:10

"amatőr színészek játszanak benne - de nem üres porhüvelyek..."

hahaha , ez a duma tetszett... :)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.06.11. 09:09:36

@moodPedro: Ennek majd több értelme lesz, ha eljutsz Bresson filmjeiig, aki szintén amatőrökkel dolgozott, de kifejezetten tiltotta a színészkedést és csak emberi bábok voltak a szereplői. :)
süti beállítások módosítása