Artúr filmélményei

Nagyvárosi fények (1931)

2015. március 01. 23:42 - Liberális Artúr

Rendezte: Chaplin, Charlie
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Charlie Chaplin

Megjelenés: 1931, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/b2NTUnujk1I
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/nagyvarosi-fenyek-city-lights/movie-1767

Tartalom

A csavargó beleszeret egy vak virágáruslányba, aki őt gazdag úrnak hiszi. Ezzel párhuzamosan a csavargó összebarátkozik egy részeg, igazi gazdag úrral is. Tőle sikerül pénzt szerezni a lány szemműtétjére, aki amikor meglátja, hogy lovagja valójában egy csöves, akkor... ;)

Ez egy romantikus komédia, nincs benne sokkal több, ellentétben mondjuk a következő Chaplin-filmmel, a Modern időkkel. Annak viszont kiváló, nem véletlenül tartják jobb filmnek nála.

Megvalósítás

1931-re a hangosfilm már igencsak kiszorította a némafilmeket, ennek ellenére ez a film működik. Persze Chaplin is haladt a korral, több hangalapú poén is van, de beszéd nincs. És ide nem is kellett, hiszen a csavargó figurája egy pantomimes bohóc, és ha ehhez, valamint az arcjátékhoz nem tud mit hozzátenni a hang, akkor nincs is rá szükség. Az utolsó jelenetre elő lehet készíteni a zsepit, és a lány akit áthívtál mozizni, egész biztosan a karjaidban köt ki.

A film gyengéje számomra a műfajából adódó, indokolatlan csetlések-botlások. Kevésbé disszonáns ugyan, mint a Modern időkben, de gyakran itt is feleslegesnek tűntek. Cserébe viszont kapunk kiválóan koreografált gegeket is, különösen a boxmeccs sikerült jól.

Élmény

Abszolut időtálló, bármelyik romantikus film megirigyelhetné a befejezést, és a nők nevében ugyan nem nyilatkozhatok, de szerintem mi pasik mind átéltük, ha máshogy nem, hát lélekben, amikor a lányt elveszni látjuk egy jobb pasi miatt, és inkább az ő boldogságát szem előtt tartva továbbállnánk.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6012699539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.16. 14:55:18

Chaplin túl a csúcson, de még mindig frenetikusan. Néhol már önismétlő, a figurájából (amit majdnem inden filmjében csiszolt, hozott, alakított) már mindent megmutatott korábban, de öröm nézni még mindig.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.03.16. 16:18:39

@doggfather: Érdekes, mert a közmegegyezés szerint inkább az 1930-as évek volt a csúcs (Aranyláz, Nagyvárosi fények, Modern idők, de én is jobban szeretem a korábbi filmjeit, legkedvesebb filmje számomra az 1921-es A kölyök.
süti beállítások módosítása