Artúr filmélményei

Dühöngő bika (1980)

2015. március 15. 22:37 - Liberális Artúr

Rendezte: Scorsese, Martin
Műfaj:
Dráma, életrajzi, sport
Főbb szereplők:
Robert De Niro

Megjelenés: 1980, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/yUp6d79WRVI
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/duhongo-bika-raging-bull/movie-21843

Tartalom

A film Jake LaMotta (Robert De Niro), profi ökölvívó önéletrajzán alapul. Kissé rögös úton jut el a világbajnoki címig, amit idővel el is bukik a családjával együtt.

Erőszakos természete nem csak a ringben, hanem féltékenységgel teli magánéletében is megmutatkozik, és mindezek mellett még önmagával szemben is. Amikor eljut a mélypontra, Scorsese szerint felismeri önmagát, illetve a természetét, és ez megváltja őt. A megváltás ebből nekem nem jött át :(

Megvalósítás

A külcsín szerencsére ennél sokkal jobban sikerült, különösen a bokszmeccsek. Árnyba, kalapokba vesző arcok tömege, a fénybe borult ringet körülvevő mély sötétség, és mindez fekete-fehérben megadja a film alaphangulatát.

Jót tesz a bokszemccseknek a kamera mozgása, a nagyon közeli felvételek, a lassítások, a csend. Gyakran egészen líraivá válik az egyébként naturalisztikusan bemutatott mérkőzés.

Élmény

Talán az én hibám, de mostanában nem értem meg a filmek üzenetét. Persze, ki tudok facsarni ilyen-olyan mondanivalót, de ha nem egyértelmű a hozzám hasonló átlagemberek számára, hogy mit akart mondani a költő, akkor szerintem nem sikerült jól megvalósítani a filmet.

Így viszont nem több egy, azaz több szomorú emberi történetről, egy-egy szépen megkomponált képsorral.

Érdekességek

- A színészeket dícséri, hogy sok zavaró tényező során sem estek ki a szerepükből. De Niro pl. egy ponton valóban eltöri a testvérét alakító Joe Pesci bordáit.
- Korábban beszámoltam róla, hogy De Niro igyekszik minél inkább átélni a szerepeit. Ennek érdekében gyakran edzett együtt mavágal LaMottával, sőt, három valódi bokszemccsen is részt vett (ebből kettőt megnyert).
- A filmet De Niro unszolásra rendezte meg Scorsese.
- LaMotta felesége, Vikki egy alkalommal a Playboy címlapján szerepelt.
- A film szereplői közül már csak Jake LaMotta van életben, pedig tőle várta volna a legkevésbé az ember :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7712699525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása