Artúr filmélményei

Az én nagyanyám (1929)

2023. július 25. 23:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Kote Mikaberidze
Műfaj: -
Főbb szereplők: Aleksandre Takaishvili, Bella Chernova, Evgeniy Ovanov, Akaki Khorava, Mikhail Abesadze
Megjelenés: 1929, Grúzia (Szovjetunió)
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 7,6
Ajánlott írás: https://moviessilently.com/2020/04/20/my-grandmother-1929-a-silent-film-review/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/once-upon-a-time-in-anatolia-once-upon-a-time-in-anatolia/movie-119132

Cselekmény, téma: A minimális cselekmény miatt kénytelen leszek egybevenni a szokásos bekezdéseimet, ráadásul a történet első harmadában nem is történik még szinte semmi. A sztori röviden: a lusta hivatalnokok lusta vezetőjére odacsap a munkásököl, így nem csupán karikatúra születik róla az újságban, még ki is rúgják. Nincs mit tenni, pártfogót, azaz a korabeli szleng szerint "nagyanyát" kell szerezni, aki beprotezsálhatja egy újabb pozícióba. Kis túlzással csupán ennyi történik, a teljesen direkt kommunista téma pedig még ennél is egyszerűbb: a (rossz) bürokraták a népen csupán élősködnek, halált érdemelnek.

Tartalom: Az egyórás film majdnem első felében a sok várakozóra rá sem hederítő, unatkozó hivatalnokokat láthatunk, akik legfontosabb elfoglaltsága az udvarlás. Amikor egyiküket visszautasítja egy gépírólány, a férfi öngyilkos lesz, a helyére pedig egy ajánlásokkal megpakolt munkatárs ül be rámutatva, hogy ez az egyetlen mód. A másik esemény, ami felkavarja az állóvizet, hogy egy munkás érkezik egy üggyel, de persze ez is elakad a bürokráciában, mire a kommunista ifjúság újságban gúnyrajzzal kikarikírozza a vezetőjüket. Ezzel lép be a történetbe főhősünk, ugyanis ő a vezető, aki emiatt állását veszti. Pártfogót keres, akit addig zaklatna, amíg ajánlást nem kap tőle. Visszatérő motívum a félistenszerű munkás, az anyagias feleség, a percenként cserélődő (de változást nem hozó) hivatalnokok. Minden karakter (kivéve természetesen a munkást) karikatúra. A humor abszurd, groteszk, szürreális, olyan, mint egy szovjet börleszk-screwball. A kommunista propagandaüzenet hiába direkt és erős, annyira rövid ideig szerepel és annyira elüt a hangulattól, hogy látszik, csak azért van ott, hogy ott legyen. Be is tiltották a filmet a sztálinizmus idejére.

Forma: A betiltás oka csak részben a propaganda rövidsége, a másik, hogy eddigre erkölcstelenné vált a formalizmus, holott pont az volt a szovjet avantgárd erőssége, és hát ez a film is bővelkedik benne. Mindent felsorakoztat az expresszionista díszletektől, a szovjet montázstechnikán át a dőlt szögekig és az áttűnésekig, elmosódásig, de legmeghökkentőbb talán az animáció (stop motion) alkalmazása. Hogy egy példát írjak, amikor a feleség haragra gerjed, amiért férje elveszíti munkáját, még a róla rajzolt, újságbéli karikatúra is kilép a papírról és menekülni kezd.

Élmény: A nagy hátránya, hogy a kevés néha több alapon ez a film annyira telítve van kaotikus, szürreális jelenetekkel, hogy elvész bennük a sztori, teljesen jelentéktelen és egy katyvasznak tűnik az egész. A maga korában valószínűleg viccesebbnek hathatott, de mai szemmel a látványos vizuális megoldások ellenére is jobban öregedett az ilyen szempontból visszafogottabb, de jobban a szatírára koncentráló az Egy bürokrata halála (1966).

Érdekességek

  • -

Országinfó

  • Földrajz: Grúzia Nyugat-Ázsiában van, területe Magyarország kb. háromnegyede, éghajlata szubtrópusi-kontinentális.
  • Társadalom: 3,5 millió lakosa van, nagy többségük grúz és keresztény, gazdasága fejlett, a társadalmi különbségek közepesen nagyok, politikai rendszere átmenet a demokratikus és az autoriter között.
  • Történelem: Grúz népek már évezredek óta éltek a környéken, közel tízezer éve a világ legrégebbi bortermelői. A korai grúz királyságok az ókorban Perzsia és Róma ütközőzónái voltak, részben emiatt a magyarokhoz hasonlóan a kereszténység felvételével a 4. században elkötelezték magukat egy keletitől eltérő identitás mellett, és ezzel egyben az egyik legelső keresztény állammá is váltak. Fénykoruk a 11-13. századokra tehető, miután egyesítették a grúz királyságokat, ám ennek véget vetettek a külső támadások, az ország szétesett, és egyes részei Perzsia és Törökország fennhatósága alá kerültek. Oroszország a 18. század végén kezdte uralma alá hajtani Grúziát. Egy rövid időszaktól eltekintve 1991-ben nyerték vissza függetlenségüket, ám etnikai alapon polgárháború tört ki 1991-1994 között, ami a mai napig lezáratlan.
  • Film: Fontosabb filmek a blogról:
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5118162872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.balays 2023.07.28. 20:20:35

szia
videót nem jeleniti meg

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2023.07.29. 07:01:36

@l.balays:

Köszi, javítva. Sajnos ilyen a YouTube, évekig nem zavarja a jogtulajt egy-egy (egyébként lassan száz éves!) videó, aztán egyik napról a másikra letiltatják. Nemrég még ingyenesen és jó minőségben elérhetőek voltak a sovietfilmsonline.com oldalán a szovjet filmek, ezt tökre tudtam értékelni, valamikor az elmúlt egy-két évben meg fizetős lett :(
süti beállítások módosítása