Artúr filmélményei

Amadeus (1984)

2015. április 27. 08:58 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Forman, Milos
Műfaj:
dráma, kosztümös
Főbb szereplők:
F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

Megjelenés: 1984, Egyesült Államok
Hossz: kb. 13 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/r7kWQj9FCGY
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/amadeus-amadeus/movie-51

Tartalom

Salieri (F. Murray Abraham) mindene a zene, és mindent elérni látszik, amikor megjelenik II. József (Jeffrey Jones) bécsi udvarában Mozart. Mozart zenéjének nagyszerűségét tán csak Salieri érti, de képtelen elviselni az idióta gyerekként viselkedő zsenit. Amikor rájön, hogy Mozart megdugta élete (plátói) szerelmét, bosszút esküszik.

A film sokkal inkább szól Salieriről, mint Mozartról a cím ellenére, illetve Salieri és Isten párharcáról. Ebből viszont sok volt három óra, a színészek pár gesztussal is érzékeltetni tudták mindezt.

Megvalósítás

Ami szemet gyönyörködtető volt, az a díszlet. Korhű háttér, városkép, termek, tárgyak, öltözetek, mindez nagy adag pompával megspékelve. Bizonyára sokat segített Forman származása, illetve hogy Bécs és Prága épületei megmaradtak olyannak, amilyenek ebben a korban voltak.

A film másik erősségei a színpadi zenés darabok voltak. Mozart zenéi egyébként is szerves részét képezték a történetnek, de igazán csak a színpadképpel együtt voltak hatásosak, videóklipszerűen pörögtek a jelenetek, megbabonázva az embert.

Élmény

Épp az előbb említettem a sci-fik kapcsán, hogy ezek rendre látványosak. Az Amadeus után azonban kijelenthetjük, hogy nem a fantasztikus űrbéli technológiától és lényektől válik igazán látványossá egy film; ezúttal sokkal jobban le voltam nyűgözve.

A karakterek jól sikerültek, és a színészek arca is olyannyira karakteres, hogy azonnal emlékezetünkbe vésődnek, és így a mellékszereplőknek sem kell sok idő, hogy kiismerjük őket. A történet sem lett volna rossz, de egy fél-egy óra után már csak az ismétlődést éreztem, lehetett volna még árnyalni bőven a sztorit.

Érdekességek

- Mozart eredetileg későbbi felesége nővérét akarta elvenni, de kikosarazták. A felesége családja egyébként meglehetősen muzikális volt, többen ismert operaénekesnők voltak. Legmaradandóbbat azonban az öccs, Weber alkotott.
- Persze Mozart apja sem volt híján tehetségnek, Mozartnak két fia érte meg a felnőttkort, és mindkettőjük tehetséges zenész volt.
- Salieri műveiről valóban elfeledkeztek az emberek, de a maga korában fontos és befolyásos volt. Sőt, többek közt tanítványa volt Beethoven, Liszt és Schubert is.
- A film alapjául szolgált Puskin egy drámája, amiből később Rimszkij-Korszakov operát írt, de már némafilm is készült belőle.
- A szereposztás is érdekesre sikerült: az eredeti színpadi darab Mozartja a filmben Schikanedert alakítja, míg a darab írója maga is feltűnik.
- A dráma, illetve a film akkora hatású volt, hogy Mozart felkerült a zenei toplistákra, a már elfeledett Salieri pedig a klasszikus zene térképére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3712699481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása