Artúr filmélményei

Tizenkét dühös ember (1957)

2015. május 13. 23:29 - Liberális Artúr

Rendezte: Lumet,Sidney
Műfaj:
dráma, tárgyalótermi
Főbb szereplők:
Henry Fonda
Megjelenés:
1957, Egyesült Államok
Hossz:
kb, 1,5 óra
IMDB:
8,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/Dosg0p7LAB4
Ajánlott írás: -
Mikor látható:
http://port.hu/adatlap/film/tv/tizenket-duhos-ember-12-angry-men/movie-2457

Tartalom

Egy gyilkossági tárgyalás végén a tizenkét esküdt visszavonul, hogy egyhangúan megszavazza, bűnösnek gondolják-e a vádlottat. Látszólag egyértelmű a bűnösség, de egy esküdt (Henry Fonda) elbizonytalanodik, mivel szerinte a védelem nem igyekezett igazán védeni a vádlottat. Arra kéri a többi esküdtet, hogy mégegyszer gondolják meg, nem fér-e semmi kétség a vádlott bűnösségéhez.

A vita során felszínre kerülnek az egyéni, de tipikus gondolkodásmódból és sérelmekből adódó előítéletek, így a film alcíme lehetne az elfogulatlan igazság is. A kétkedést elindító esküdt minden bizonyítékot kikezd, ami nekem több ponton is minimium rázós volt. De igazából nem ez volt a fontos, hanem a karakterek közötti feszültség, illetve a humanista kiállás. (És állítólag az amerikai kommunisták boszorkányüldözésének allegóriája.)

Megvalósítás

A film erőssége a története mellett a hangulata: fullasztó meleg van, a légkondi nem megy, az esküdtek egy viszonylag kicsi, kényelmetlen szobába vannak zárva. A légkör végig feszült, pedig csak tizenkét ember vitatkozik egy teremben. Nem vagyok benne biztos, és nem is tűntek fel azok a technikai megoldások, amelyek mindezt fokozni kívánták: a szoba egyre kisebbnek tűnik mind széltében, mind magasságában.

A színészek nem varázsoltak ugyan el, de mindegyik karaktere könnyen azonosítható és megjegyezhető típus.

Élmény

Kamaradráma, nem véletlenül szerepel a mai napig számos színház műsorán. Képileg nem túl érdekes, a logikája pedig - nem csak szerintem - sokszor sántít, és meseszerűen idealisztikus. Azonnal az előítéletes kommentelők jutnak eszembe, akikkel nem lehet leállni értelmesen vitázni, míg itt a filmben képesek voltak belátni tévedésüket. Ennél sajnos sötétebb hely a világ, ezt mindenki megállapíthatja pár óra Gyakori kérdések után... Ettől függetlenül izgalmas, érdemes egyszer megnézni gyerekkel is, hadd fejlődjön az igazságérzete (lásd még: Biciklitolvajok).

Érdekességek

- A színészek közül sokan ismerősek lehetnek: Martin Balsam (A rakparton, Pszichó), Edward Binns (Észak-északnyugat), Rudy Bond (A rakparton, A keresztapa), Lee J. Cobb (A rakparton) és persze Henry Fonda (Volt egyszer egy Vadnyugat)

Tetszett

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4512699453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok 2015.05.27. 21:51:59

Juúuuuuujjjjj... szerintem nézd az éden hotelt, elnézve az "értékeléseidet" az a neked való! :D

Életunt Cápa 2015.06.28. 16:42:55

@pythonozok: Ne fogd vissza magad, írd meg nyugodtan, mit látsz másképp, mint látok én rosszul. :) Hogy magam idézzem alig pár sorral feljebb:

"Azonnal az előítéletes kommentelők jutnak eszembe, akikkel nem lehet leállni értelmesen vitázni"

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.09.23. 14:30:06

Érdekes, nekem is feltűnt menet közben, hogy ész érvekre néha milyen értelmesen reagált egy-egy ember, ami a való életben sajnos viszonylag ritka :)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.09.23. 16:47:23

@moodPedro: Ebből szempontból az a kor még talán naivabb volt, az internet kinyírt egy ideát :( De ettől függetlenül hatásos film.
süti beállítások módosítása