Artúr filmélményei

Némó nyomában (2003)

2015. június 08. 16:55 - Liberális Artúr

Rendezte: Stanton, Andrew
Műfaj:
kaland, tragikomédia
Főbb szereplők:
Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould

Megjelenés: 2003, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/2zLkasScy7A
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/nemo-nyomaban-finding-nemo/movie-52323

Tartalom

Egy bohóchal-család női tagját és a gyerekekt felfalja egy barrakuda, emiatt az apa (Albert Brooks) túlságosan atyáskodik egyetlen életben maradt fia, Némó felett. Egy nap azonban Némót kifogják és egy akváriumba kerül. Az apa hosszú útra indul, hogy kiszabadítsa fiát.

A Pixar-filmek szokásos menete szerint az izgalmas és mulatságos kalandok mögött meghúzodik egy emberibb témakör is. A Toy Storyhoz hasonlóan itt is meg kell tanulni elengedni valamit, ami ezúttal az önállóság-bizalom-atyáskodás dinamikáján alapszik.

Megvalósítás

A Duna TV akváriumos műsora óta tudjuk, hogy halakat nézni jó. Ebben az esetben is egyfajta varázslatos világot nyújt az, hogy levegő helyett a nehezebb, vibráló vízi közegben játszódik a történet. A víz alatti világ pedig élén, színes, változatos, szinte földönkívülinek ható, főleg ha az ember szárazföldi patkány.

A karakterek szokás szerint egy-egy jellemző tulajdonsággal bírnak, ami gyakran megjelenik a külsejükben is.

Élmény

Tulajdonképpen szórakoztató a film, megvan a tanulsága is a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mégse tudom ugyanolyan jó szívvel ajánlani, mint pl. a Chihiro szellemországbant, mert a film üzenete nehezebben fordítható le a mindennapokra.

Érdekességek

- A film után természetesen jelentősen megnőtt a bohóchalak iránti kereslet, ami ironikusan épp ahhoz vezetett, hogy a történet hatására sokkal több bohóchal került akváriumba...
- Pixar-stáb lévén többen is szerepeltek hangként már a Toy Story-sorozatban; ezen felül az alábbi színészekkel találkozhattunk már: Albert Brooks (Taxisofőr), John Ratzenberger (Csillagok háborúja), Bruce Spence (A gyűrűk ura).
- Maga a rendező, Andrew Stanton is több filmnek kölcsönözte már a hangját, beleértve a Némó nyomábant is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5212699407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása