Artúr filmélményei

A nagy balhé (1973)

2015. június 10. 11:07 - Liberális Artúr

Rendezte: Hill, George Roy
Műfaj:
caper
Főbb szereplők:
Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw

Megjelenés: 1973, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/LN2hBOIXhBs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-nagy-balhe-the-sting/movie-28721

Tartalom

Hooker piti zsebes, azonban történetünk kezdetén társával együtt véletlenül egy nagyobb összeget lovasít meg a gengszter Lonnegan (Robert Shaw) emberétől. Társa másnapra halott, Hookert üldözi a gengszter is a rendőrség is. Bosszút akar állni, amihez a hírhedt csaló, Gondorff segítségét kéri. Nagyszabású átverésre készülnek, amivel sok pénzétől szabadítanák meg a gengsztert, de eközben az FBI is Gondorff nyomában van.

Fordulatos kalandfilm, de semmi több; az ügyesen összerakott átverés elterei a figyelmet is arról, hogy valójában csak egy szórakoztató történetet látunk.

Megvalósítás

Az 1970-es évek realisztikusabb alvilágot mutató filmjeihez képest ez egy inkább idilli képet fest az 1930-as évek szervezett bűnözéséről. A régies hangulatot erősíti az egyes részeket felvezető kis cím is, mintha némafilmes moziban ülnénk.

Ezen felül egyetlen érdekességet sem tudnék megemlíteni. Ami viszont mindenkinek be fog ugrani, az a főcímdal (The Entertainer), amely bár a maga korában is népszerű volt a 20. század fordulóján, a filmnek köszönhetően reneszánszát kezdte élni.

Élmény

A hetvenes évek Ocean's Elevenje jó szórakozás, a csalók minket nézőket is gyakran megvezetnek - ennél többet azonban ne várjunk tőle.

Érdekességek

- Színészek, akiket korábban már láthattunk: Robert Shaw (Cápa)
- Érdekes, de viszonylag új film létére ("csak" 40 éves) mára már szinte egy szereplője sem maradt életben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9912699405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása