Artúr filmélményei

Leon, a profi (1994)

2015. augusztus 16. 11:10 - Liberális Artúr

Rendezte: Besson, Luc
Műfaj:
thriller
Főbb szereplők:
Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

Megjelenés: 1994, Franciaország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/aNQqoExfQsg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/leon-a-profi-leon/movie-1485

Tartalom

Leon profi bérgyilkos. A sors úgy hozza, hogy szomszédja egy drogbizniszben utazó, piti bűnözőnek, aki nem törődik gyerekeivel, különösen a kamaszodó Mathildával (Natalie Portman) feszült a viszonya. Amikor a drogban szintén érdekelt, korrupt rendőrök Stansfielddel (Gary Oldman) az élükön egy nézeteltérés miatt kivégzik az egész családot, Leon befogadja a szomszéd kislányt, hogy megmentse életét. A lánynak nincs hova menni, ezért Leon nyakába akaszkodik, és hogy megbosszulja családját, arra kéri hogy képezze ki őt is bérgyilkosnak. Csakhogy Leon nincs társasághoz szokva, magányosan élt idáig.

A történet e két ember kapcsolatáról szól: Leon megragadt egy érzelmi sokk miatt egy kiskamasz értelmi és érzelmi szintjén, magányos, és próbál megbírkózni az új helyzettel, miközben természetesen megszereti a kislányt. Mathilda ezzel szemben koravén, vagy legalábbis annak hiszi magát, és ő sokkal inkább egy társat, szeretőt lát Leonban, mint apafigurát.

Megvalósítás

Bessont, a rendezőt az úgynevezett "cinema du look" egyik prominensének tartják. Ez az irányzat a nyolcvanas évek néhány francia rendezőjének hasonló látásmódjából ered, akik a történet fölé helyezik a stílust és a szereplőik a helyüket nem találó fiatalok. Stílus van, ám a látványvilág egyáltalán nem volt annyira markáns, mint egy expresszionista filmben. Volt néhány szép kép, és a kamera gyakran közelített ozgás közben is. Sívesen mutogattak arcközeli képeket, de azért ezek az arcok messze voltak Leone némán beszédes, barázdált arcaitól.

A karakterek a legnagyobb kérdései a filmnek. A sztori maga elég sablonos, a szereplők viszont parodisztikusan szélsőségesek, ezért nem is nagyon tudtam komolyan venni a film drámáját. A rendőr túlságosan őrült, Leon túlságosan alulfejlett értelmileg egy középkorú férfihoz, miközben intelligens gyilkológép benyomását kelti, Mathildából pedig árad az érett szexualitás. Pont az a kor, ahol az ember már ránéz a lányra, de még látszik rajta hogy gyerek, ezért aztán kínos figyelni, ahogy a rendező pont ezekre fókuszál.

Élmény

A történet unásig ismert sablon, a karakterek furák és nem tudom miattuk átélni az érzelmi tetőpontokat. Jól megcsinált, de nem túlzottan látványos. Az akciójelenetek persze izgalmasak miint minden akciójelenet, de nem találtam őket nagyon kreatívnak.

Érdekességek

- A rendező, Besson és Maiwenn (a szőke prosti) egy párt alkottak.
- Színészek, akiket láthattunk korábban: Gary Oldman (A sötét lovag), Natalie Portman (Csillagok háborúja), Danny Aiello (A keresztapa II), Michael Badalucco (Dühöngő bika)
- A film végén, ahol több rendőrautó is feltűnik, belefutott a forgatásba egy valódi, éppen menekülő rabló. Mivel igazi rendőröknek hitte a színészeket, feladta magát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9412699271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása