Artúr filmélményei

Kerülőutak (2004)

2015. szeptember 26. 15:00 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Payne, Alexander
Műfaj:
tragikomédia
Főbb szereplők:
Paul Giamatti, Thomas Haden Church

Megjelenés: 2004, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/Pqbz8yojxBY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/keruloutak-sideways/movie-67310

Tartalom

Jack hamarosan megnősül ezért barátja, Miles (Paul Giamatti) előtte még egy egyhetes kiruccanásra viszi a Santa Ynez völgyi borvidékre. Jack korábban szappanoperasztár volt, most már csak szinkronszerepeket kap, és még egyszer utoljára szeretné kiélni magát. Miles hobbi-borkóstoló, már régen elvált, de nem tudta még feldolgozni, depressziós. Ráadásul regényét sem sikerül kiadatnia, így megmarad egyszerű angoltanárnak. Ő csak egy nyugodt hetet szeretne golfozással és borkóstolással tölteni. Jack persze azonnal keresztülhúzza a számításait, duplarandit szervez két helybéli nővel. Jacknek sikeresen össze is jön a kaland, szinte már fontolgatja, hogy lemondja az esküvőt új barátnője kedvvért, aki persze mit sem sejt a házasságról. Milesék is vonzódnak ugyan egymáshoz, de a férfi depressziója miatti gátlásai megakadályozzák, hogy azonnal összemelegedjenek. Az idilli helyzet addig tart, amíg Miles véletlenül el nem szólja magát, hogy Jack házasodni készül...

Próbáltam metaforákat keresni a filmben, mert sokminden adná magát (a bor, az utazás, a házasságok), de nem találtam meg a kulcsot. Így a film mindössze egy történet két kapuzárási pánikkal küzdő, középkorú férfiról, akiknek az élete valmilyen szinten kisiklott, kerülőutakkal is próbálkoznak, majd viszatérnek a "főútra".

Megvalósítás

A történet keserédes vígjáték, a poénok a két férfi természetének különbözéségéből adódnak: Jack kamaszosan felelőtlen, Miles mogorva vénember, de belül mindketten inkább szorongó, bizonytalan emberek. A legjobb jelenet, amikor Miles és barátnője kedvenc boraikat leírva valójában legbelsőbb énjüket tárják fel egymás előtt, közben csókosan nézve ;) A film végére kibékülnek életükkel, és folytatják útjukat.

Formailag nem nagyon tudok kiemelni semmi, a filmen végigvonuló, jellemző technikát; a helyszínek valósak, a borvidék pedig meseszerűen tökéletesre lett fényképezve.

Élmény

Nem egy hahotázós vígjáték, és még nem is az a fajta, amin végig mosolyogsz. Akik szeretik, természetességét emelik ki, és valóban hitelesnek tűnik - talán a rendező önmagát vetítette Miles karakterébe. Akik nem szeretik, azok céltalanságát vetik a szemére, mert bár a bor köré épül az egész, mégsincs igazi jelentősége. Én jól szórakoztam rajta, de különösebben nem indított meg.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Paul Giamatti (Ryan közlegény megmentése)
- Sandra Oh (Stephanie) a rendező, Payne felesége
- A borfogyasztás a film megjelenése után jelentősen megugrott, elsősorban a filmben egekig magasztalt Pinot Noiré.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr312699189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása