Artúr filmélményei

Ryan közlegény megmentése (1998)

2015. augusztus 26. 22:40 - Liberális Artúr

Rendezte: Spielberg, Steven
Műfaj:
dráma, háborús
Főbb szereplők:
Tom Hanks, Edward Burns, Tom Sizemore

Megjelenés: 1998, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/g193eTLigrQ
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ryan-kozlegeny-megmentese-saving-private-ryan/movie-2154

Tartalom

1944, Franciaország, a normandiai partraszállás. Az amerikai Miller (Tom Hanks) és százada a partraszállók között van, egy véres ütközetben sikerül megvetniük a parton a lábuk. Az elesettek között van egy Ryan vezetéknevű katona is. Amikor a külügyminisztérium rájön, hogy a négy Ryan-testvérből ő már a harmadik áldozat, elhatározzák, hogy a negyediket mindenképpen hazaküldik a franciaországi frontról. Csakhogy Ryan közlegény helyét nem tudni pontosan, ezért Millert és néhány emberét bízzák meg, hogy kutassák fel őt az ellenséges katonáktól hemzsegő francia frontról.

A háborús mészárlást néha megszakító road movie erkölcsi alaptétele, hogy harcolni nem valaki ellen, hanem valaki(k)ért érdemes. Ez egészen konkrétan megnyilvánul Ryan kimentésében, illetve általa mindazokban, akikért életüket adták a katonák. A film lényege ettől függetlenül persze az értelmetlen, de látványos erőszak, ahogy cafatokra tépik a golyók a katonákat. Nem is tudjuk miért zajlik a háború, de nem is fontos. Menni kell előre, és lehetőleg életben maradni. Erről akár asszociálhatnánk az életre is, mint folyamatos küzdésre.

Megvalósítás

Spielbergtől megszokott minőség. Szép és kreatív képek vannak, de ezúttal inkább a világháborús felvételekre hajazó rángatós-kézikamerás felvételek a jellemzők, amelyek közelről követik a katonákat, hogy mi is minél közelebb érezzük magunkat az eseményekhez. A színvilága nem fekete fehér, de meglehetősen fakó, ezzel ugyancsak a korablei felvételeket igyekszik megidézni, és eleve egy ridegebb világot mutat.

A karakterek közül pont a legfontosabbak unalmasak, a mellékszereplő Miller emberei leginkább szerethetőek, és hozzájuk kötődnek a legemberibb pillanatok is, mint az orvos viszonya anyjához, a mesterlövész bukása, a zsidó brutálisan megrázó halála, Horváth (!) őrmester komikusan targikus pisztolypárbaja... stb. Ezeket felerősíti az is, hogy egymást váltogatják a katonát emberként, majd gyilkológépekként bemutató jelenetek. A film erőssége ezek mellett a már korábban is sokszor emlegetett és mindenki által dicsőített, hiperrealisztikusnak titulált harcjelenetek.

Élmény

Megrázó film profi, néhol kitűnő megvalósítással - és amiről eddig nem esett szó, de amiben kivétel nélkül mindenkinél szó esett - néhol borzalmasan giccses jelenetekkel. Már a Schindler listájában meglehetősen kellemetlen volt a hatásvadászat és a Hollywood-fíling, de itt még rosszabb volt, mert realisztikus jeleneteket követett, ellentétben az előbbi filmmel, ahol eleve végig az érzelmeken volt a hangsúly. A filmet itt is keretbe foglalja a jelen, és a legtöbben teljesen jogosan inkább nem is beszélnek róla, annyira kellemetlen a szirupos hazafiság megnyilvánulása. Kéne Spielberg mellé egy felügyelő, aki néha ad neki egy tockost, amikor ilyenekre vetemedik, és ő lenne a legjobb. Egy írás nyomán elgondolkoztam, hogy nem ironikus-e az egész, és valami más van a dolog mögöt, de aztán eszembe jutott az összes többi borzalom a többi filmjéből, és elvetettem az ötletet.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Tom Hanks (Forrest Gump, Toy Story), Giovanni Ribisi (Avatar), Leland Orser (Hetedik)
- Dale Dye veterán haditengerész, leszerelése után Hollywoodba költözött szakértőnek, így számos filmben részt vett szakértőként, de kisebb szerepeket is eljátszott
- A normandiai partraszállás során mintegy 10-10 ezer katona halt meg mindkét oldalon. Az Egyesült Államok mintegy 400 000 katonát vesztett a második világháborúban.
- A külügyminiszter Marshall az a Marshall, akinek nevéhez a háború utáni gazdaságélénkítő Marshall-terv fűződik.
- A történet a Niland-testvérek esetén alapszik, noha végül ott egy harmadik testvér életben került elő később.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5512699249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása