Artúr filmélményei

Kutyaszorítóban (1992)

2015. december 13. 14:01 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Tarantino, Quentin
Műfaj:
krimi, thriller
Főbb szereplők:
Harvey Keitel, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi, Lawrence Tierney, Eddie Bunker, Quentin Tarantino

Megjelenés: 1992, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/vayksn4Y93A
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/kutyaszoritoban-reservoir-dogs/movie-8467

Tartalom

Nyolc rosszfiú a közös reggeli után kirabolna egy ékszerüzletet, ám a rendőrség szinte azonnal a helyszínre érkezik, így tűzpárbajba keverednek és elszakadnak egymástól. A megbeszéltek szerint egy üres raktárépületben találkoznának. Elsőre csak Mr. Fehér (Harvey Keitel) és a haslövéstől elvérzőben lévő Mr. Narancs (Tim Roth) érnek oda. Narancs látszólag retteg a haláltól, Fehér szíve pedig megesik rajta, de kórházba nem viheti, hiszen akkor a rendőrség információkat szedhetne ki Narancsból. Röviddel utánuk érkezik meg Mr. Rózsaszín (Steve Buscemi), akki ideges, mert biztos benne, hogy azért értek oda olyan hamar a rendőrök, mert valaki köpött. Mire lassan már vérremenően vitatkoznak erről, megérkezik Mr. Szőke egy rendőrtússzal, akit vallatni kezdenek, hogy megtudják, ki az áruló. Végül befut a többi túlélő is...

Azt hiszem a film fő témája az identitás körül forog: a gengszeterek az esetleges nyomok miatt kódneveken szólítják egymást, és a beépített rendőrnek kulcsfontosságú, hogy megtudja a többiek nevét (de még egy rendőrét is). Ugyanezen okból nem mesélhetnek a múltjukról sem semmi konkrétumot. És persze ott a beépített rendőr, aki szerepet játszik, és a halálát jelenti, amikor túlságosan átéli.

Megvalósítás

A filmben megtalálhatóak a Ponyvaregény jellemző elemei, mint a szétszabdalt időrend (bár nem értem ez mitől annyira innovatív, hiszen láthattunk már ilyet pl. az Aranypolgárban vagy A vihar kapujában is), az öltönyös gengszterek, a sok vér és erőszak vagy persze a szellemes, popkulturális párbeszédek, amelyek elsőre feleslegesnek tűnnek, de valójában sokat elárulnak a karakterekről.

A film tulajdonképpen kamaradráma is lehetne, hiszen nagyrészt egy üres raktárban játszódik (tuti hogy valahol csináltak már belőle színpadi darabot), és a karakterek kapcsolatait, beszélgetéseit látjuk szinte végig. Az ékszerrablást magát nem is látjuk, csak a közvetlen következményeit, de a kínzós jelenetnél is diszkréten elfordul a kamera, ezzel a képzeletünkre bízva a részleteket, ami még rosszabb, mintha megmutatnák. Kár hogy ebben nem következetes, és sok akciójelenet mégis látható, illetve szívesen vettem volna, ha a karakterek esetleg allegorikusak.

Élmény

Érezhető, miből lett a Ponyvaregény; a Kutyaszorítóban még hagyományosabb, kevésbé vicces, de ugyanakkor emberközelibb is, jobban átérezhető a beépült rendőr tragédiája. A sztori és a kép önmagukban nem voltak számomra érdekesek, de azért lehetett izgulni.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Harvey Keitel (Taxisofőr, Ponyvaregény), Tim Roth és Steve Buscemi (Ponyvaregény)
- Tarantino, a rendező is feltűnik a filmben mint Mr. Barna.
- Tarantino nemcsak más filmjeit ollózta össze filmjeiben, de saját magára is visszautal rendszeresen; mivel ez az első filmje, számos kapcsolatot láthatunk benne későbbi filmjeivel: több gengszter rokona valakinek a Ponyvaregényben vagy épp megemlítik.
- A kis költségvetés miatt mindenkinek saját ruhában kellett jönni. A széparcú Eddie-t alakító színész tüntetésképp kék melegítőben ment forgatni, és ez is látható a filmben rajta végig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5012699079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása