Artúr filmélményei

Atanarjuat (2001)

2016. február 02. 18:37 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Kunuk, Zacharias
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 2001, Kanada
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/I69lbgclAIs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/atanarjuat-atanarjuat-the-fast-runner/movie-42171

Tartalom

Valamikor az első évezred elején, Iglulikban váratlan haláleset történik: egy idegennel szembeni rituális szellemi párbajban az inuit falu vezére holtan esik össze. Az idegen a halott vezető hatalmát jelképező nyakláncot fia, Sauri nyakára helyezi. A falu egyik fontos embere, Tulimaq gyilkossággal vádolja. Sok évvel később felnő a következő nemzedék: Tulimaq fiai, Atanarjuat a leggyorsabb futó, testvére erős, mindketten jó vadászok. Sauri fia, Oki gőgös pöcs. Már gyerekkorában neki ígérték Atuat kezét, azonban a nő és Atanarjuat szerelmesek. Atanarjuat azonban nemcsak Atuatnak, hanem Oki húgának is bejön. Ökölpárbajban végül Atanarjuat elnyeri Atuat kezét és boldogan élnek. Egy nap azonban Atanrjuat hosszú vadászatra indul és útközben megpihen Sauri táborában. Segítségképpen vele tart Oki húga, és persze magányukban összeszerelmesednek. Atuat nem örül az új feleségnek, főleg miután rajtakapják Atanarjuat bátjyával. A megvert lány hazaszalad elsírni, hogy ok nélkül bántották, ezért Oki bosszút esküszik és megöli Atanarjuat bátyját. Ha ruha nélkül is, de Atanarjuatnak sikerül elfutnia és egy sámánnál meghúzódnia. A településen eközben Sauri továbbra sem engedi át a korábban odaígért nőt Okinak, ezért Oki előbb megerőszakolja Atuatot, majd megöli apját balesetnek álcázva - így ő lesz az új vezér is. Atanarjuat felépül, készen áll a sámán segítségével hazatérni és megküzdeni a gonosz szellemmel és Okival.

Az alapul szolgáló, többszázéves legendáknak két tanulsága volt: a személyes ambíciókkal vigyázni kell, mert könnyen a közösség érdekei elé kerülhetnek, gonoszságot szítva; illetve ne szállj szembe a vezetővel, mert úgy járhatsz mint Atanarjuat, aki kénytelen volt mezítláb futni a jégen végkimerülésig. Bár mindkettő szerepel e modernebbre gyúrt filmben, a mai kor ízlésének megfelelően a hangsúly sokkal inkább azon volt, hogy a pozitív érzések, a jóság a közösség és az egyén szempontjából is előnyösebb és "helyesebb".

Megvalósítás

Több hasonló, szájhagyomány útján fennmaradt legendából született meg a forgatókönyv a mai kor erkölcseire szabva, de nem vagyok benne biztos, hogy ez volt a jó döntés. Az eredeti történetek szerint Atanarjuaték feleségei mind benne vannak az ellenük szervezett gyilkosságban, felépülése után pedig Atanarjuat bosszút áll és megöli ellenségeit. Mivel a film nagyon törekedett a hitelességre, ez az archaikus sztori jobban illett volna talán bele annál, hogy Atanarjuat végül a gonoszsággal számol le és nem ellenségeivel. A kritikusok pedig éppen ezt méltatták, hogy nem egy önmagában érdekes etno-sztorit látunk, hanem ezen túllép Kunuk, a film igluliki inuit rendezője.

Persze nem csak a helyszín volt szöveghű; a stáb túlnyomó többsége inuitokból állt, a film nyelve szintén az, és erre olyannyira vigyáztak, hogy a modernitás előtti korban már élő idősek folyamatosan felügyelték a forgatást, nehogy olyan szöveg hangozzon el, ami egyébként nem fordulhatott volna elő az adott kontextusban. A színészek bár profik, szándékosan amatőr szinten játszottak, hogy valóban természetesnek tűnjenek. A sok közelivel és kézikamerás jelenettel együtt ez dokumentumfilmes hatást kelt az emberben, mintha maga is ott lenne élőben követné az eseményeket. A kép minősége zavart, de egyrészt ez is a házivideós-dokumentumfilmes érzést erősítette, másfelől praktikus okai voltak: a megszokott felvevőgépek nem bírják a sarki hideget, ezért kénytelenek voltak digitális kamerákat használni.

Élmény

Mivel egy újabb kultúridegen filmről van szó, nehéz nem nyugati szemmel néznem. A spirituálisabb, látomásos részek lehettek volna erősebbek és elvontabbak, a végtelen hómezőkhöz jó lett volna egy leonei sítlust párosítani, ugyanakkor attól filmszerű lett volna és elvész a realisztikussága. A történetnél is jobban szerettem volna, ha az együttélés és együttműködés kérdést járják körbe, de csak kisebb utalásokat kapott - de ez már végképp egyéni preferencia kérdése.

Érdekességek

- Iglulik többezeréves település; az átlaghőmérséklet 0°, jelenleg mintegy 2 000-en lakják. Állandó "civilizációs" jelenlét csak a 20. század közepétől volt a településen.
- Az inuitok a máig megmaradt legnagyobb eszkimó nép (kb. 134 000-en maradtak). A lakosság nagy része Grönlandon inuit, de Dániában is él kisebb csoportjuk. Jó szokás szerint az európaiak megérkezésével a 19. században elterjesztettünk egy rakás új betegséget is, aminek következtében 90%-uk meghalt. Gyakori az időskori öngyilkosság, aminek vallási okai vannak, nem akarnak terhet jelenteni és a lelkük így tisztábban él tovább.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2212698985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása