Artúr filmélményei

Másnaposok (2009)

2023. február 12. 21:36 - Liberális Artúr

Rendezte: Todd Phillips
Műfaj: vígjáték
Főbb szereplők: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham, Mike Epps,
Megjelenés: 2009, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/masnaposok-the-hangover/movie-102478

Cselekmény: Doug az esküvőjére, pontosabban a legénybúcsújára készül, sógorával és két haverjával Las Vegas-ba mennek egy utolsó nagy bulira. A sógor, Alan minimum fura, Phil (Bradley Cooper) tanár, utálja a családapaságot és épp lenyúlja az osztálykirándulásra szánt pénzt, hogy eljátssza, a fogorvos Stu pedig szintén egy olyan kapcsolatban él, amit barátnője teljes kontroll alatt tart, így aztán örülnek, hogy kiszabadulhatnak életeikből. A buli olyan jól sikerül, hogy másnap reggel a szétvert lakosztályban, semmire sem emlékezve ébrednek egy tigris és egy csecsemő társaságában. De nem csak Stu egyik elülső foga, hanem Doug is eltűnt. Phil csuklóján kórházi cédula van, ezen a nyomon elindulva az orvostól megtudják, hogy előző este a kórházból egy esküvőre mentek...

Téma: Nincs neki, nem jut el egyről kettőre sem a cselekmény, sem a karakterek. Mindenesetre annyiban túlmutat önmagán, hogy majd évtizedekkel később a néző láthatja, milyennek gondoltuk a jól sikerült bulit.

Tartalom: A felépítése klasszikus vígjáték, adott három eltérű személyiségű főszereplő, akik kénytelenek együttműködni a cél eléréséért. Persze ezt nagyon kényelmesen ágyazzák meg azzal, hogy régi barátok vagy családtagok, ráadásul még azzal is elütik a lehetséges drámát, hogy nem igazán állnak bele az eltérő személyiségükből adódó konfliktusokba, egyszerűen félreteszik. Még a tutyimutyi Stura valamennyire ráhúzható személyiségfejlődés, de az sincs kidolgozva, ahogy tutyimutyisága is csak barátnőjéhez való viszonyában mutatkozik meg. Phil a tahó típus elvileg, de ahogy Stu esetében, itt is csak egy-egy pillanatra jelenik meg, nincs különösebb jelentősége. A történet lelke Alan, aki egy nagyra nőtt gyerek értelmi és érzelmi képességeit tekintve, így hozzá kötik a legváratlanabb húzásokat, fordulatokat. A klasszikus vígjátéki felépítés másik fő eleme az alaphelyzet, azaz hogy főhőseinknek a nyomozás érdekében végig kell menniük látszólag összefüggéstelen, így aztán váratlan helyzeteken, ami biztosítja a változatosságot, magyarul bármilyen helyzetkomikumot fel lehet állítani. Ez adja a poénok nagyját, hiszen minden helyzethez hozzá lehet adni képtelen szituációkat és lökött karaktereket. Ami - számomra legalábbis - újdonság volt, az a közönségesség újabb szintre emelése. Már az Amerikai pitében (1999) is legendás volt a sok altesti poén, de ott még mindig poénnak használták őket. Itt már nem is próbálták poénnak beállítani, egyszerűen csak nevetni kellett volna egy csupasz fenéken.

Forma: Rendben van, nem tudok különösebben mit mondani róla. Jó az ütemezés, megfelelő pillanatban használnak egy-egy effektet, alkalmanként még látványos is tud lenni (pl. amikor Stu magához tér, a kamera vele együtt mozog). A zene passzol a hangulathoz, "Stu dala" szerintem a film egyik legjobb pontja, és a mocskosszájú esküvői banda is külön humorforrás tud lenni. Ami a színjátékot illeti, épp az egyetlen "igazi" színésszel, Phil alakítójával volt a legnagyobb bajom, ő valahogy nem egy komikus alkat, többször életszerűtlennek láttam.

Élmény: Talán csak kiöregedtem és ez már nem az én világom, de a film közönségességét indokolatlannak  találtam, nem viccesnek. Persze sokan voltak ezzel így a maga idejében Katasztrofális sikerrel (1968) vagy a már említett Amerikai pitével (1999) is, talán én is csak a korom foglya vagyok. Mindenesetre ez van, néhány esetet leszámítva nem igazán tudtam rajta nevetni, inkább az "ez most tényleg vicces?" kérdés merült fel benne többet közben. De ez van, valószínűleg velem van a baj, hiszen korunk egyik legnépszerűbb filmjéről van szó.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Bradley Cooper és Ken Jeong (Bosszúállók)
    • Heather Graham (Boogie Nights)
    • Sasha Barrese (Amerikai pite)
    • Cleo King (Magnólia, Dogville, A kihalás kora)
    • Bryan Callen (Joker)
  • Egy kis szerep erejéig feltűnik maga a rendező is
  • Az alapötlet a producer barátjáé, aki legénybúcsúján eltűnt, ébredéskor pedig egy sztriptíz bárban találta magát, ahol le akartak róla gombolni fogyasztásért az illendőnél nagyobb összeget.
  • A film akkor siker lett, hogy még két rész jött ki belőle
  • A filmbéli Caesar's Palace hotelt azóta is filmes idézetekkel cseszegetik, akik persze kaptak a hírnéven és Másnaposok-nyerőgépekkel bélelték ki a kaszinójukat.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr318047074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása