Artúr filmélményei

Tízparancsolat (1989)

2016. február 23. 21:34 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Kieslowski, Krzysztof
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők: 
Henryk Baranowski, Wojciech Klata, Maja Komorowska, Krystyna Janda, Aleksander Bardini, Olgierd Lukaszewicz, Daniel Olbrychski, Maria Pakulnis, Adrianna Biedrzynska, Janusz Gajos, Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Grazyna Szapolowska, Olaf Lubaszenko, Anna Polony, Maja Barelkowska, Wladyslaw Kowalski, Boguslaw Linda, Maria Koscialkowska, Teresa Marczewska, Ewa Blaszczyk, Jerzy Stuhr, Zbigniew Zamachowski

Megjelenés: 1989, Lengyelország
Hossz: kb. 9,5 óra
IMDB: 9,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/cpQdCA6ov2k
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/tizparancsolat-en-vagyok-a-te-urad-istened-uradat-istenedet-imadjad-es-csak-neki-szolgalj-dekalog-jeden/movie-5146

Tartalom

A tízrészes sorozat tíz lazán kapcsolódó történetből áll:

Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj: Krzysztof a száraz tények embere, feltétlenül bízik a számokban. Módszeresen megbizonyosodik róla, hogy a tó jege már alkalmas korcsolyázásra, ám fia, Pawel (Wojciech Klata) alatt mégis beszakad a jég.

Isten nevét hiába ne vedd: Dorota férje súlyos beteg, nem tudni, felépül-e. Ráadásul terhes szeretőjétől, ezért mindenképpen tudni szeretné, hogy férje életben marad-e vagy sem, mert ha igen, nem tartja meg a gyereket. Az orvos ezért inkább azt mondja, hogy a férj meg fog halni.

Az Úr napját szenteld meg: Karácsony este Januszt, a taxisofőrt felhívja egykori szeretője, Ewa, hogy találkozzanak. A férfi kimenti magát családja előtt azzal, hogy a taxiját ellopták és felkerekedik a felkutatására. Ewa arra kéri Januszt, hogy szálljanak taxiba és keressék meg eltűnt férjét.

Atyádat és anyádat tiszteld: Anka egyedül él apjával, Michallal, aki épp külföldre utazott. Anka talál egy neki címzett, elsárgult levelet, amelyet csak apja halála után bonthatna fel. Némi örlődés után felbontja, és kiderül hogy Michal nem a valódi apja. Ettől felszabadulnak és végre őszintén elmondhatják egymásnak, hogy sokszor többet éreztek egymás iránt az apa-lánya viszonyban.

Ne ölj: Jacek lázadó korszakát élő, húszéves suhanc, aki különösebb motiváció nélkül pusztítja maga körül a környezetét. Kisebb vandálkodások után végül nagy nehezen meggyilkol egy taxisofőrt is. Piotr kezdő, idealista ügyvéd, ellenzi a halálbüntetést, de első védencét, Jaceket halálra ítélik a gyilkosságért.

Ne paráználkodj: Tomek még nincs húsz, távcsővel figyeli a szemközti nő, Magda ablakát, akibe beleszeretett. Nem meri megszólítani, de megszállottan igyekszik a közelébe férkőzni postásként, tejesemberként, névtelen telefonálóként... stb. Amikor beismeri tetteit Magdának, a nő először cinikusan gúnyolódik a fiún, de idővel megenyhül idealisztikus szerelmén.

Ne lopj: Majka otthagyja az egyetemet, Kanadába akar szökni. Elcsalja anyjuk elől kishúgát is, Aniát, aki valójában nem a húga, hanem tini terhességéből származó lánya. A kislány apjánál húzzák meg magukat, mielőtt továbbutaznának. A kislány persze nem veszi komolyan Majkát, aki anyja és a gyerek apja szerint sem képes megfelelően gondoskodni Aniáról.

Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy: Zofia, az idős etikaprofesszor óráján váratlanul megjelenik Elzbieta, aki mint kiderül negyven évvel korábban bújkáló zsidó kislány volt. Akkoriban Zofiáék igazolhatták volna a kslány Elzbieta keresztény származását, de nem tették meg arra hivatkozva, hogy hazudni az egyik legsúlyosabb bűn. Most, negyven évvel később kiderül: valójában azt a fülest kapták, hogy Elzbietán keresztül eljutottak volna hozzájuk a Gestapo emberei, ezért nem segítettek.

Felebarátod házastársát ne kívánd: Romant impotenciával diagnosztizálják, barátja ezért válást javasol, hiszen felesége még fiatal. Hanka azonban kitart férje mellett, mégha az akár a szeretőt is elnézné neki. Idővel Hanka gyanússá válik férje számára, aki megfigyelésbe kezd, és gyanúja hamar igazolódik: felesége szeretőt tart.

Mások tulajdonát ne kívánd: Artur (Zbigniew Zamachowski) és Jerzy apja meghal; nem kedvelték, már régen elszakadtak egymástól. A temetés után kiderül, hogy milliókat érő bélyeggyűjteménye volt az öregnek. Először gyorsan eladnák, de mivel egyben értékesebb, inkább apjukhoz hasonlóan a gyűjtés rabjává válna. Artur még a veséjét is odaadja egy ritkaságért cserébe, ami a gyűjtemény koronája lenne, de műtét közben kifosztják őket.

Az alapötlet az, hogy napjainkba (pontosabban a nyolcvanas évek Lengyelországába) ültessék át a Tízparancsolat törvényeit. Azt gondoltam előzetesen, hogy hétköznapi történetek formájában lesz ez megoldva, a történetek azonban egyáltalán nem hétköznapiak. Valójában csak kiindulási pontként szolgálnak a parancsolatok egy-egy történet elmeséléséhez. Pl. a harmadik rész ("Az Úr napját szenteld meg!") csak annyiban köthető a törvényhez, hogy karácsonykor játszódik. Azt hiszem, általános üzenet nem vonható le a tíz epizódból; a karakterek más-más motivációból, gyakran egyáltalán nem rosszindulatból szegik meg a parancsolatokat, és nem mindig jár érte büntetés.

Megvalósítás

Az egyes epizódok annyiban kapcsolódnak egymáshoz, hogy többnyire ugyanazon a lakótelepen játszódnak a lakók valamelyikével, akik egy-egy pillantra feltűnnek későbbi részekben is, de nem tesznek hozzá a cselekményhez. Egy névnélküli, néma karakter feltűnik valamennyi részben, aki talán Isten. elgondolkodtató, hogy miért csak az utolsó részben nem szerepel. Talán addigra már magunkra maradtunk volna? (Valójában a hetedik részben sem szerepel, de az technikai gondok miatt alakult így, eredetileg benne lett volna.) Ezt leszámítva nincs köztük szerkezeti hasonlóság, a parancsolatok különböző pontokon szegetnek meg.

Kieslowski, a rendező minden részt más operatőrrel forgatott hogy elkülönüljenek egymástól, ennek ellenére eléggé hasonlóan néznek ki képileg, amiben legfőbb szerepet a dokumentarista stílusban kezelt kézikamera jelenti. Vannak kreatívabb megoldások, sok a szimbolikus kép vagy gesztus és elég sokat játszanak a fények színeivel és az árnyékokkal (legszebben a kilencedik rész liftes jelenetében, ahogy az elhaladó emelet fényei hol a férfit, hol a nőt világítják meg). Az első rész Paweljét alakító kisfiú kora ellenére iszonyat jól játszott annak ellenére, hogy az egész sorozatra jellemző a viszonylag kevés párbeszéd és inkább a színészeknek kell megjeleníteni valahogy a belső vívódásaikat.

Élmény

A tévéminőség miatt mégse volt igazán látványos, ráadásul nem egységesen nem volt látványos egy-egy képtől eltekintve. Azt hiszem, kevés közös vonásuk és kapcsolódási pontjuk miatt hiba volt egyben megnézni az egészet, önálló filmként kellett volna írnom róluk. Voltak erős jelenetek (pl. a gyilkosság), a koncepció pedig nem biztos hogy jó lett volna, ha valóban ragaszkodnak a Tízparancsolat konkrétabb átültetéséhez, de összeségében nem nyűgözött le a sorozat.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Wojciech Klata és Henryk Bista (Schindler listája), Zbigniew Zamachowski (A zongorista)
- Kieslowski később három epizódot is kiadott mozfilmként: kettő (ötödik és hatodik) kibővített változatban jelent meg, a kilencedik epizódnak pedig egy mellékszálából alakult ki a Veronika kettős életeként ismert film.
- A Vörös osztrák nevű bélyeg egyik példányát tavaly €40 000-ért sikerült elárverezni (tizedik rész).
- Elzbieta figuráját Hanna Krallról mintázták (nyolcadik rész).
- Ahhoz képest, hogy mennyire elterjedt és közismert a Tízparancsolat, egyáltalán nincs egyetértés egyes parancsolatok értelmezésében. A "ne ölj!" pl. a zsidóknál egyértelműen az illegális gyilkosságra utal, míg embert bizonyos esetekben leht ölni (pl. önvédelemből). A "ne lopj!" egyesek szerint csak emberrablásra vonatkozik. Az istenábrázolás felekezetfüggő, a házasságtörés pedig eredetileg csak zsidók és feleségeik között állhatott fenn, tehát egy házas férfi elvileg lefeküdhetett egy hajadonnal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8212698951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása