Artúr filmélményei

Magnólia (1999)

2016. július 26. 00:15 - Liberális Artúr

 

 

 

Rendezte: Anderson, Paul Thomas
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Jeremy Blackman, Tom Cruise, Melinda Dillon, April Grace, Luis Guzman, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman, Ricky Jay, William H. Macy, Alfred Molina, Julianne Moore, Michael Murphy, John C. Reilly, Jason Robards, Melora Walters

Megjelenés: 1999, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/2ahUItMF3oE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/magnolia-magnolia/movie-11718

Tartalom

Earl (Jason Robards) haldokló öregember, egy évtizedek óta futó kvízműsor producere, amelyben gyerekeknek kell felelniük műveltségi kérdésekre. Halálos ágyán egyetlen dolgot bán igazán, hogy elhagyta élete szerelmét és közös fiukat, Franket (Tom Cruise), aki most hímsoviniszta csajozós tréningeket tart. Earl utolsó kívánsága, hogy látni szeretné fiát, ami azért problémás, mert a fiú gyűlöli, amiért elhagyta őt és haldokló anyját. Earl jelenlegi felesége, Linda (Julianne Moore) eközben szintén összeomlott, mert bár eredetileg csak a pénzéért ment hozzá, azóta beleszeretett, és nem bírja elviselni haldoklását. Öngyilkosságra készül. A kvízműsort Jimmy évtizedek óta vezeti, lányával, Claudiával azonban nagyon rossz a viszonya. Próbálja neki elmondani, hogy rákos és nincs sok ideje hátra, de drogfüggő lánya kidobja. A veszekedés miatt rendőrt hívnak a szomszédok Claudiára, aki gyorsan elrejti a kábítószereket, mielőtt beengedné az elhivatott Jimet. Először igyekezne megszabadulni a rendőrtől, de Jimnek azonnal megtetszik a lány. Claudia is kezdi megkedvelni Jimet a rövid intézkedés során, és estére randit beszélnek meg. hazafelé menet Jim újabb incidensbe botlik, aminek során elhagjya fegyverét, amely hiba óriásinak számít és teljesen letaglózza. A kvízműsor egykori nagy nyertese volt az 1960-as években Donnie (William H. Macy), aki már rég felélte nyereményét és hírnevét, épp kirúgták gyenge teljesítménye miatt, és egyetlen vágya fogszabályzót csináltatni, mert a helyes pultos srácnak, akibe szerelmes, szintén van. A kvízműsor sztárja jelenleg a kis Stanley, akinek kezd elege lenni, hogy mindenki csak kihasználja a tudását és nem érdekel senkit a személye.

A történet egyik kulcsmondata többször is elhangzik, aminek lényege, hogy nem szabadulhatunk múltunktól. Ez elsősorban a haldokló idősebb generációra vontakozik, akik haláluk előtt megbánják bűneiket, de mivel jóvátehetetlenek, bűnbocsánatot nem nyernek. Áldozataik saját gyerkeik, akik emiatt meglehetősen deviánssá válnak, de talán számukra még van kiút: Frank látszólag megbékél apjával, Claudia és Jim egymásra találnak, Donnie pedig elindul lefelé, de időben visszatáncol. A harmadik generáció, a gyerekek azok, akik már csak közvetve részesülnek az eredendő bűnből, látják szüleik hibáit és emiatt túl tudnak rajta lépni.

Megvalósítás

A történet szerkezete kissé félrevezető lehet, hiszen egy rövid, videóklipszerű, teljesen irreleváns bevezetővel kezdődik: három egymással lazán kapcsolódó, bizarr halálesetet láthatunk. Hasonlóan véletlenszerűen fonódnak össze történetünk karakatereinek életei. A történet jelképei maguk a karakterek: az idősek (Earl és Jimmy) jelentik a sötét múltat, gyerekeik (Frank és Claudia, de ide tartozik persze Donnie és Linda is) a képlékeny jelent, amelyet megrontott a múlt, de fennáll előttük még egy új élet lehetősége. A gyerekek pedig, elsősorban Stanley révén már egyértelműen egy jobb világot jelentenek (beszédes a kvízműsor címe és menete is: a What do Kids Know?-ban felnőtekkel kell megmérkőzniük). A történet időjárásjelentésekkel vezeti fel a filmvégi békaesőt, amely mintegy isteni beavatkozásként akadályoz meg és segít elő egyes eseményeket. És hogy miért Magnólia a film címe? Fogalmam sincs. nem találtam semmilyen, a filmre utaló jelentést, a filmben magában pedig szintén nem szerepel.

Kivitelezésében nem fedeztem fel semmi jellegzeteset; a karakterek külseje jellegzetes, így a sok szereplő ellenére se veszünk el a történetben, képei azonban nekem egyhangúak voltak. Ez alól kivétel a felvezető, amelyet egy narrátor gyorsan elhadarva, gyors vágásokkal kommentál. A film vége felé egy teljesen zenés klip formátumú betétdal is elhangzik (It's Not Going To Stop), amely összekapcsolja az egyébként egymástól lényegében független szereplők érzéseit, ezáltal egyként értelmezve őket. Érdekesebb vizuálisan még a békaeső, de ez önmagában mlg kevés, hogy az egész filmet látványosnak mondjam.

Élmény

 Sokan nagyon drámainak mondják, és valóban van benne ilyen rész, de legalább annyi szatirikus is előfordul, ami gyengíti az előbbi hatását. Ahogy előbb írtam, látványban nem volt igazán karakteres, a története pedig végülis élvezhető, csak  az egyszerűségéhez képest kissé túlkomplikált (ebben a Biciklitolvajok lesz számomra az etalon mindig). Mindenesetre hadd zárjam soraimat Stanley kérésével: "Kedvesebben kéne bánnod velem."

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Tom Cruise (Esőember), Philip Seymour Hoffman (A nagy Lebowski), Ricky Jay (A tökéletes trükk), William H. Macy és Julianne Moore (Fargo), Alfred Molina (Az elveszett frigyláda fosztogatói), Michael Murphy és Henry Gibson (Nashville), Jason Robards (Volt egyszer egy vadnyugat, Az elnök emberei), Michael Bowen (Kill Bill)
- William H. Macy és Felicity Huffman eekor már házasok voltak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5012698735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása