Artúr filmélményei

Megszülettem, de... (1932)

2016. augusztus 24. 00:18 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Ozu, Jaszudzsiro
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Szaito Tacuo, Josikava Micuko, Szugavara Hideo, Aoki Tomio

Megjelenés: 1932, Japán
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/dtnMrPBsjMU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/megszulettem-de-otona-no-miru-ehonumarete-wa-mita-keredo/movie-80326

Tartalom

A Josi család ma költözik új otthonába, hogy a családfő apa közelebb lehessen a munkahelyéhez és főnökéhez. Két kisiskolás fia már az első nap a helyi gyerekbanda áldozatául esik, a verekedéstől való félelmükben pedig ezért másnap inkább lógnak iskola helyett. A boltosfiúval kicsit megfenyegettetik a legerősebb erőszakoskodót, így végül sikerül a gyerekek hierarchiájának csúcsára kerülniük. Egyikük, apjuk főnökének fia meghívja őket apja házivideós filmvetítésére, ahol megdöbbenve tapasztalják a fiúk, hogy a Josi család feje teljesen alárendelődik főnökének. Egy csapásra elvesztik tiszteletüket apjuk iránt és dacosan szembeszegülnek vele otthon...

Eltartott egy darabig, amíg megismertem a japán társadalmi problémákat az eddigi filmek során, amit az amerikai megszállás jelentett; igen ám, csakhogy ez a film 1932-es, azaz még a tágabb értelemben vett második világháború sem kezdődött meg, így nem vehettem észre, ha van benne bármi, ami a kor ismeretében felismerhető lett volna. Szerencsére egyetemesnek tűnik a történet: a gyerekek új környezetbe kerülve megpróbálnak beilleszkedni, megbarátkoznak a helyiekkel, közben pedig nemcsak a helyet ismerik meg, de saját maguk és családi kapcsolataik is átértékelődnek. A gyerekek szempontjából a felnőtté válás, a felnőttekéből a következő nemzedékért való küzdelem jelenik meg az apa révén, aki végülis igazat ad fiainak, de azzal vigasztalja magát, hogy nekik már jobb lesz az ő megalázkodásának köszönhetően.

Megvalósítás

Bár elsősorban a gyerekek életén keresztül látjuk az eseményeket, az övékével megegyezően, párhuzamosan zajlik a felnőttek élete is. A gyerekeknél az erő, a felnőtteknél a pénz jelzi a hatalmat, és ez utóbbi leszivárog a gyerekekhez is. Az apa és fiai együtt mennek el otthonról, a munkahelyen/iskolában egyszerre unatkoznak, utána pedig együtt térnek haza. Az apa először nekünk is tekintélyt parancsolónak tűnik, majd számunkra is kiderül, hogy annyira mégsem fontos ember, végül pedig melegen emberivé válik, ahogy baráti szintre ereszkedik/emelkedik és megértjük, hogy mindent gyerekei jövőjéért tesz. A történet valójában aranyos vígjáték, a humor forrása pedig a környék gyerekeinek viselkedése, akik hol felnőttesen komoly gesztusokkal, hol csintalan (de teljesen logikus) tettekkel mosolyogtatnak meg minket.

Ozu, a rendező Chaplinhez hasonlóan sokáig kitartott a némafilmek mellett, ez is az. De a legnémább, amit valaha láttam, ugyanis kísérőzene sem volt hozzá (egy 2010-es felújított változatban állítólag már van). Párbeszédből sincs túl sok, de nincs is rá igazán szükség. Az Ozura oly jellemző tatami-szint és a lassú tempó itt még nincs jelen, ellenben van Mizogucsira hajazó, balra haladó kamera, amely a japán képtekercsek olvasási irányát jelképezi. A gyerekek nem kiemelkedőek szerintem, de a grimaszokat és a testbeszédet nagyon jól hozzák., ezek a legviccesebb pillanatok.

Élmény

Kellemes, érzékeny vígjáték, ami nem lehet hangosan nevetni, de végig lehet mosolyogni. Konfliktusai ellenére is tele van bájos, meleg, emberi érzelmekkel, kicsit olyan mintha Wyler találozott volna az Élnivel. Látványban (és értelemszerűen hangban) nem erős, de számomra pozitívabb volt, mint Ozu későbbi filmjei.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7812698701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása