Artúr filmélményei

Bolond, bolond világ (1963)

2016. október 18. 23:47 - Liberális Artúr

 

 

 

Rendezte: Kramer, Stanley
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Spencer Tracy

Megjelenés: 1963, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3,5 óra
IMDB: 7,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/3BAtxv62H6c
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/bolond-bolond-vilag-its-a-mad-mad-mad-mad-world/movie-48712

Tartalom

A hegyvidék kacskaringós autópályáján egy autó száguld el vadul négy másik mellett, mielőtt kisodródna és lezuhanna. A négy autó utasai a roncshoz sietnek, ahol a haldokló férfi utolsó erejével még megosztja velük titkát: 350 ezer dollárt (kiszámoltam, ez most durván 750 millió forint) ásott el, és megnevezi a pontos, kb. 250 km-re lévő helyszínt is. A rendőrség is gyanúsan gyorsan a helyszínre ér, de a fültanúk nem mondják el nekik a titkot, hanem inkább félrevonulnak megbeszélni, hogyan osztozzanak meg majd a pénzen. Mivel rövid tanácskozás után sehogy sem érzik igazságosnak, váratlanul autóikhoz rohannak, hogy a többiek előtt érjenek a helyszínre. Csakhogy résen van az ügyön 15 éve dolgozó Culpeper kapitány is, aki azt reméli, hogy főhőseink elvezetik a pénzhez, és az ügy sikeres lezárását majd tisztességes nyugdíjjal jutalmazzák közelgő visszavonulása alkalmából. Természetesen nem megy az utazás bökkenők nélkül.
1. autó: A fogorvos és felesége ér először a közeli reptérre, ám a repülő egy 1916-os gép...
2. autó: A két Las Vegas-ba igyekvő barát a következő reptéren próbálkozna, ám ott a pilóta full részeg és kidől a magasban...
3. autó: Az algabizniszben utazó férfi feleségével és kibírhatatlan anyósával (Ethel Merman) balesetet szenved a 4. autóval. Felveszi őket egy brit kutató, de nem sokáig bír az anyóssal, ezért a nőket kirakják...
4. autó: A baleset után stoppolni próbál, de kikotyogja a titkot, ezért az első adandó alkalommal az úton hagyják, és új versenyző kapcsolódott be a hajszába...

Ha a film komolyabban venné magát, akkor a témája lehetne a kapzsiság, amely mindenkit megfertőz, az emberek kivetkőznek magukból és képesek kisebb-nagyobb rendbontásokat is elkövetni a pénz érdekében (amely nem kevés, de lássuk be, nem is az az eget rengető összeg, amiért az átlagember erkölcseiről megfeledkezve lerohanna Budapestről Nyíregyházára). De nem veszi magát komolyan egy percre sem, a poénoknak van minden alárendelve.

Megvalósítás

A felvezetés és az alaphelyzet nagyon rövid, Culpeperen kívül a karaktereket sem bontják ki, a játékidő nagy részét az akciódús kalandok teszik ki. Innentől a történet szerkezete négy szálra bomlik, mindegyik résztvevő valamilyen bonyodalomba keveredik, sőt egyesek még behoznak újabb szereplőket is. A történet végén természetesen újra összefutnak a szálak. Ezek a helyzetek, illetve a karakterek ügyefogyottsága adja a humor forrását, már akinek ez vicces, mert nekem sajnos nem volt az. Mindezt olyan túlzóan, ripacskodóan adja elő, hogy túlzásában néha már valóban vicces (mint pl. amikor egyikük mérgében puszta kézzel lerombol egy benzinkutat), de személy szerint sosem rajongtam az efféle humorért. Attól nem lesz valami vicces, hogy üvöltözve adják elő, ahhoz poén is kell vagy kellőképpen abszurd helyzetek. Egy fontos aspektusáról még nem beszéltem a filmnek, amitől az egész kicsit más megítélés alá kerül és összekacsint a nézőkkel: ez egy celebfelvonulás az 1930-40-50-es évek ismert humoristáival, legyenek tévések vagy mozisok. A legkisebb szerepet is egy ismert humorista játssza, és tele van ilyen nyúlfarknyi cameókkal, ami önmagában is humoros (kb. ez olyan, mint nekünk a Magyar Vándorban megjelenő Bárdy György vagy Korda György). Csakhogy ezek sajnos a mai nézőnek már keveset mondanak, a cameók egyetlen időtlen nagyágyúja mára csak Buster Keaton maradt.

Akciódús filmként nagy szerepet kap a látvány: tízpercenként cserélődnek és összetörnek a száguldozó autók, repülők parádéznak, sok a kaszkadőrmutatvány (persze látszik, hogy mi a trükkfelvétel, de itt nem illúzióromboló). A filmet nagyon szélesvásznú formátumban, 70 mm-es filmre vették, ami eredményezett néhány szép tájképet, de úgy érzem nem sikerült kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (a középponton kívül pl. játszódhatott volna több poén). Említésre méltó még az animált főcím, ami a címből kiindulva egy glóbusszal próbál kreatívan játszadozni. A zene nem feltűnő, a színészek alapvetően inkább komikusok, így nagy teljesítmény nem várható el tőlük, a szinkronfordítás viszont megint nem túl jó, ezt is érdemes eredetiben nézni.

Élmény

Amikor a mások számára valószínűleg tök érdektelen "Érdekességek" pontban leírom, hogy melyik színészt melyik filmben láthattuk már játszani, akkor előfordul, hogy egy-egy filmcímmel gyakran találkozok. Ezek közül az egyik leggyakoribb a Bolond, bolond világ volt, ezért kíváncsian vártam, de semmilyen téren nem nyűgözött le a film. Bár sokféle vígjáték van, úgy gondolom, a legjobb mérce a nevetés, és hát itt kb. egyszer sikerült ezt elérnie nálam a közel háromórás játékideje alatt, úgyhogy nálam elbukott.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Ethel Merman (Airplane), Dick Shawn (Katasztrofális siker), Eddie Anderson (Elfújta a szél), William Demarest (Lady Éva), Peter Falk (Egy hatás alatt álló nő, Berlin felett az ég, A herceg menyasszonya)
- Még életben vannak: Barrie Chase (82), Nicholas Georgiade (83), Jerry Lewis (90), Carl Reiner (94)
- Marvin Kaplan idén hunyt el 89 éves korában.
- Charles Lane 102 évig élt, 2007-ben halt meg. Első szerepét filmen 1931-ben, az utolsót 2006-ban alakította.
- ZaSu Pitts 69 évesen, még a film megjelenése előtt elhunyt.
- Doodles Weaver, Sigourney Weaver nagybátyja 71 éves öngyilkos lett romló egészségi állapota miatt
- Néhány cameo a tengernyi közül: Jack Benny (Lenni vagy nem lenni), Joe E. Brown, Tom Kennedy és Mike Mazurki (Van, aki forrón szereti), Lloyd Corrigan (A mandzsúriai jelölt), Andy Devine (Aki lelőtte Liberty Valance-t), Roy Engel (Spartacus), Norman Fell (Diploma előtt), James Flavin (King Kong), Edward Everett Horton (Becsületes megtaláló), Robert Karnes (Életünk legszebb évei), Buster Keaton (Ifjabb Sherlock detektív, A generális), Charles Lane (Az élet csodaszép), Jerry Lewis (A komédia királya), ZaSu Pitts (Gyilkos arany)
- A fogorvost eredetileg a feleségét játszó színésznő magyar származású férje, Ernie Kovacs alakította volna, de ő 42 évesen, 1962-ben elhunyt autóbalesetben. Van azonban másik magyar vonatkozása is a filmnek, az operatőre ugyanis László Ernő volt, akit többször jelöltek Oscarra, és egyszer el is nyerte a díjat.

Következik: Oharu élete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2312698625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása