Artúr filmélményei

Vörös folyó (1948)

2016. december 19. 00:58 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Hawks, Howard
Műfaj:
western
Főbb szereplők:
John Wayne, Montgomery Clift

Megjelenés: 1948, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/UA4O7EgCUlU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/voros-folyo-red-river/movie-58077

Tartalom:

1851-ben az önfejű Dunson (John Wayne) pár marhájával egy karavánnal halad délre új csordát felnevelni. Egy ponton leválik a karavánról, mert elég jónak ítéli a földet, hogy nekifoghasson vállalkozásának. Néhány órával később füstöt lát: indiánok mészárolták le a karavánt hátrahagyott szerelmével együtt. A karavánból egyetlen túlélőként csatlakozik hozzá a szerencsével életben maradt kisfiú, Matt (Mickey Kuhn). Dunson önkényesen kisajátítja a Vörös folyó melletti föld egy darabját és végez mindenkivel, aki ezt az igényét kétségbe meri vonni. 14 évvel később a csordája már tízezer marhát számlál, a kis Matt pedig felnőtt férfi lett. Dunsonnak azonban hiába van marhája, pénze nincs, a polgárháborúban összeomlott déli gazdaságok pedig nem veszik fel a marháit, ezért mind a tízezerrel északra indul. Kíméletlenül hajtja embereit, és amikor két szökevényt, akik inkább elszöktek, semmint hogy tovább dolgozzanak neki, fel akar akasztatni, Matt szembefordul vele és a csordával elhajt, egyedül hagyva őt. Dunson bosszút esküszik...

A film több másik történettel rokonítható: Lázadás a Bountyn, Moby Dick, Tízparancsolat, tehát a téma ősi. A megalkuvást nem ismerő, irreálisan makacs, zsarnoki Dunson természete a gazdaság létrehozására alkalmas volt, de a változó körülmények hatására alkalmatlanná válik szerepére, amit rugalmasabb, demokratikusabb utódjának kell betöltenie, aki ezzel felnőtté válik.

Megvalósítás:

A történet szerkezete kissé széttagolt, epizodikus, amelyet könyvlapokkal illusztrálnak. Az idő nagy részét főleg a marhák terelése teszi ki, és mivel az elején egy pillanat alatt ugrunk 14 évet, ez az epizodikus jelleg hosszúnak érezteti a terelést. Az első negyed órában megismerhetjük Dunson természetét és motivációját, és ez nem változik a film végéig: erővel veszi el, ami kell neki, és bár a maga módján igazságos ebben, ez a fajta hozzáállás csak a mostoha körülmények között működik. Amikor már közösségben élve embereket is tudnia kéne kezelni, módszerei csődöt mondanak, keménysége zsarnokságnak tűnik és magára marad. Legjobban talán az a jelenet fejezi ezt ki, amikor egy balesetet okozó emberét Dunson meg akarja korbácsolni büntetésképpen, de az inkább meghalna, minthogy ezt a megaláztatást el kelljen viselnie. Matt "puhasága" jószívűség, empatikus igazságérzet, kompromisszumkészség. Ha a Harry Potter gyerekpornó volt, akkor ez férfipornó: a két férfi kölcsönösen tiszteli és szereti a másikat, és ezt verekedéssel tudják csak egymás tudtára hozni. Erre pedig nem a konkrét verekedésük a legjobb példa, hanem ahogy a Dunsonra fegyvert fogó, párbajhős Cherryt (John Ireland) az öreg szinte figyelemre se méltatva lövi le, míg Mattet elnyújtva veri. Mindemellett a történetnek van egyfajta mitikus monumentalitása, amit sok kritikus sokkal inkább a lényegének tart: a vadnyugat bemutatása, ahogy a végeláthatatlan csordát terelik a kovbojok hónapokon keresztül.

Technikai megvalósításához túl sok erényt nem tudok felsorolni, egyedüli látványeleme a rengeteg valódi marha (állítólag mintegy 6 000-et béreltek a forgatáshoz). Na nem mintha baj lenne bármivel is, de nem is találtam benne semmi számomra kiemelkedőt. Talán még az epizodikus vágást említhetem meg, amit ugye ahogy írtam, könyvlapokkal oldottak meg, amelyeken van írás, de ezeket nem látjuk teljes egészükben és hamar át is tűnnek, így gyakorlatilag csak az első mondatig jutunk, de nincs is jelentőségük.

Élmény:

Az mindenképpen pozitívum, hogy nem a szokásos jófiú-rosszfiú felállású westernt láthatunk, hanem valódi kovbojokat, akik életének ettől persze még része a lövöldözés és minden más, amit máshol már láthattunk. A történet nem mond újat, és ahogy mások szerint, szerintem is korrektebb vége lett volna, ha Dunson meghal, semmint hogy kibéküljön Mattel, de ez nem olyan zavaró. Talán egy amerikaira jobban hatnak a westernek, vagy csak Hawks-ot, a rendezőt nem bírom, mindenesetre engem ez a film nem hozott tűzbe.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: John Wayne (Babaarcú, Az üldözők, Rio Bravo, Aki lelőtte Liberty Valance-t, Csillagok háborúja), Walter Brennan (Frankenstein menyasszonya, Clementina kedvesem, Rio Bravo), John Ireland (Clementina kedvesem, Spartacus), Harry Carey Jr és Hank Worden (Az üldözők), Paul Fix (Ne bántsátok a feketerigót), Mickey Kuhn (Elfújta a szél, A vágy villamosa), Dan White (Érik a gyümölcs, A gonosz érintése, ne bántsátok a feketerigót), Tom Tyler (Elfújta a szél, Érik a gyümölcs), Harry Cording (Robin hood kalandjai), Richard Farnsworth (Elfújta a szél, Tízparancsolat, Spartacus, Fényes nyergek)
- Még életben vannak: Mickey Kuhn (84)
- Joanne Dru (Tess) és John Ireland házasok voltak
- Egy másik rokonság is képviseltette magát: Harry Carey Jr. (Latimer) és apja, Harry Carey (Melville) is szerepelt a filmben, valamint apósa, Paul Fix (Teeler) is.
- Richard Farnsworth (névtelen lovas) betegsége miatt 80 éves korában, 2000-ben öngyilkos lett.
- Aki látta a filmet, annak feltűnhetett Cherry fura szerepe, hiszen üvöltött róla, hogy Mattel párbajt fognak vívni. Hogy ez nem történt meg, prózai oka van: Ireland összeveszett a rendezővel, így a film második felére gyakorlatilag eltűnt a történetből.

Következik: Carrie

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6212698539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.07.28. 19:31:10

"Ha a Harry Potter gyerekpornó volt" - ez kicsit váratlan összehasonlítási alap volt... ez honnét jött neked :) Nem láttam a HP sorozat egy részét, de akkor is ... :)

Egyébként engem sem hozott kifejezetten tűzbe ez a film, és valóban a befejezés, a a nagy kibékülés negédesen nem-odaillő volt...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.07.29. 07:13:20

@moodPedro: Bő egy héttel korábban láttam a Harry Pottert, még a fejemben volt. Természetesen nem szó szerint pornóként értendő, abban az értelemben használtam, mint amikor valami tobzódik. Ilyenkor szokták mondani, hogy pl. kajapornó. A HP-n azt érzékeltem, hogy kifejezetten a gyerekigényeket elégíti ki ész nélkül, ezért neveztem el gyerekeknek szóló pornónak. Ez a film pedig kifejezetten (az 1940-es évekbeli) férfiaknak szóló film volt. :)
süti beállítások módosítása