Artúr filmélményei

Pókember 2 (2004)

2017. október 25. 17:52 - Liberális Artúr

Rendezte: Raimi, Sam
Műfaj:
szuperhős
Főbb szereplők:
Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J. K. Simmons, Donna Murphy

Megjelenés: 2004, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/enmFqm_N_ZE
Ajánlott írás: http://blugeek.blog.hu/2014/02/07/bd_teszt_marvel_tornasor_8_pokember_2
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/pokember-2-spider-man-2/movie-62079

Tartalom:

Az előző rész után két évvel Peter (Tobey Maguire) nehezen bírja a három műszakot: egyetemista, dolgozik és pókemberkedik. Mivel az utóbbi élvez prioritást, munkájából kirúgják, az egyetemen romlanak a jegyei, nincs pénze albérletre és még a barátaira sincs ideje, pedig nagyon epekedik még mindig MJ (Kirsten Dunst) után. Amikor a sokadik kudacr éri pókembersége miatt, inkább lemond róla hogy újra normális életet élhessen. Eközben Dr. Octavius (Alfred Molina) egy olcsó energiaforrás előállításával kísérletezik, amihez a sugárzó energiaforrás miatt robotcsápokat hord. A kísérlet félresikerül, Octavius-on rajta ragadnak a csápok, felesége meghal, addigi eredményei elvesznek. Özvegy szörnyetegként egyetlen célja maradt már csak, újrakezdeni a kísérletet. Ehhez azonban pénzre van szüksége és nyersanyagra, ami csak Harrynél (James Franco) van. Ő Pókember fejét kéri cserébe...

Az előző rész mindent egybesűrítő koncepciója helyett most egy témára koncentráltak, Peter azon dilemmájára, hogy folytassa-e Pókemberként vagy legyen normális élete? A válasz, hogy igen, vállalnia kell a hős szerepet vágyai ellenében is, mert szükség van rá. Persze még bele kellett illeszteni némi kapcsolatdinamikát, illetve Dr.Octopus történetét

Megvalósítás:

Nagyon fontos része a történetnek, hogy ez egy folytatás, ezért már nincs szükség arra, hogy megismerkedjünk főszereplőinkkel, bemutassák egymáshoz való viszonyaikat, múltjukat, érzelmeiket, gondolataikat (leszámítva Dr. Octopus-t). Ennek érdekében a főcím röviden összefoglalta az előző rész kulcsjeleneteit, majd ugrottunk két évet  túl sok feladat alatt rogyadozó Peterhez, akinek anyagi, szakmai, magánéleti gondok egyaránt nyomják a vállát. Az előző részben rengeteg mindent kellett elmondani, így ezúttal több idő maradt a lelkizésre, noha egyáltalán nem kellett most sem szűkölködnünk eseményekben. Több kritikával ellentétben nekem az volt a benyomásom, hogy sokkal több humort csempésztek a filmbe, de előismerteinknek köszönhetően egy pillanat alatt drámába csöppenhetünk vagy épp akcióba. Egyébként a sok kis logikai bukfenc számomra most sokkal feltűnőbb volt, de egy ilyen típusú filmnél nem szabad ezeken fennakadni (pl. miért nem zúzódik be Octopus feje egy Pókember-ütéstől, amikor neki nincs semmilen szuperereje?). A folytatást megint belengették több dologgal is, elsősorban Harry révén, de ott volt a félkarú professzor is, amit gondolom a képregényt ismerőknek nem kell magyarázni.

Megvalósításában nem nagyon változott az előző részhez képest, ugyanazokat tudom elmondani, bár az animáció érzékelhetően javult, de azért még mindig fenntartom, hogy egy valódi, statisztákkal leforgatott akciójelenettel nem érhet fel a legdrágább számítógépes megoldás sem. Ami feltűnt, hogy rengetegszer apróságokon hajtottak végre kreatív megoldásokat, egy-egy részletre kocnetrálva az egész helyet. Pl. a fenti képen csak Pókember mellkasát láthatju, majd újabb és újabb kezek jelennek meg rajta, támogatásukról biztosítva őt.

Élmény:

A film ismételten nagy siker volt a nézők és a kritikusok körében is, jót tett a sztori elmélyítésének, hogy a kötelező köröket már lefutották az első részben, míg mondjuk A sötét lovag szinte előröl kezdett szinte mindent. Elsősorban huora miatt nekem is jobban tetszett az előzőnél, tökéletes szórakoztató film, de azért nem ereszkedik igazán nagy mélységekbe. Simán el tudnék képzelni egy olyan szuperhős filmet, ahol az akció direkt kimarad és egy kávéházi asztalnál beszélgetnek, filozofálgatnak hőseink...

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Tobey Maguire, James Franco és J. K. Simmons (Pókember), Kirsten Dunst (Pókember, Egy makulátlan elme örök ragyogása), Alfred Molina (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Boogie Nights, Magnólia), Rosemary Harris (Ryan közlegény megmentése, Pókember), Dylan Baker (Rekviem egy álomért), Willem Dafoe (Szakasz, Pókember, Némó nyomában), Elya Baskin (Isten hozta Mister), Bruce Campbell (Gonosz halott 2, Fargo, Pókember), Elizabeth Banks (Kapj el ha tudsz, Pókember), Bill Nunn (Szemet szemért, Pókember), Ted Raimi (Gonosz halott 2, Pókember), Joey Diaz (A sötét lovag), Phil LaMarr (Ponyvaregény), Gregg Edelman (Bűnök és vétkek)
- Nem maradhatott el a szokásos Stan Lee cameo sem, de mellette volt még egy érdekesebb mellékszereplő: John Landis rendező ugrott be a filmbe, mint orvos.

Következik: Hszimeng renseng

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2713058534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása